A tanintézetek személyzetének átoltottságától függ a jelenléti oktatás [FRISSÍTVE]

2021. november 5.
Azokban az óvodákban és iskolákban folytatódhat jelenléttel hétfőtől az oktatás, amelyek munkaközösségének átoltottsága meghaladja a 60 százalékot – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Sorin Cîmpeanu ügyvivő tanügyminiszter.
<em>Hír szerkesztése</em> A tanintézetek személyzetének átoltottságától függ a jelenléti oktatás [FRISSÍTVE]
Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter | Fotó: Facebook-közvetítés monitorképe

A tanügyminiszter arról tájékoztatott a televíziókban élőben közvetített sajtónyilatkozatában, hogy az október 29-i adatok alapján az ország tanintézményeinek 54 százalékában meghaladta a pedagógusok koronavírus elleni oltási aránya a megszabott küszöbértéket. Cîmpeanu szerint a 2,93 millióból 1,8 millió tanuló fizikailag jelen lehet az oktatási intézményekben, a többiek online tanulnak egyelőre. 

A referencianap a péntek lesz, minden héten az azon a napon érvényes arány szabja meg, hogyan folyik a tanítás a következő héten. Az adatok nyilvánosak lesznek, minden megyei tanfelügyelőség internetes oldalán megtalálhatók majd – ígérte.

Cîmpeanu közlése szerint hamarosan megjelenik a Hivatalos Közlönyben az oktatási és az egészségügyi miniszter közös rendelete, így a tanintézetek igazgatótanácsa még a pénteki nap folyamán eldöntheti, hogy milyen formában zajlik hétfőtől a tanítás. A rendelet a magán tanintézetekre is kiterjed. Hozzátette, hogy az iskolák vezetőségei saját jogkörben dönthetnek arról, hogy a 60 százalékos arány felett is online oktatásra térnek át, ha azt biztonságosabbnak tartják.

Az eddigi rendelkezések közül továbbra is érvényben marad az, hogy ha egy diák igazoltan megfertőződik a koronavírussal, felfüggesztik a jelenléti oktatást az egész osztály számára. Ha egy iskola osztályainak több mint felében felfüggesztették a jelenléti oktatást, a teljes tanintézet online oktatásra tér át.

A tanév szerkezetében is lesz változás: eltekintenek az iskola másként-programtól, abban az egy hétben az október 26. és november 8. közötti két- (az elemistáknak egy-) hetes kényszervakációban kimaradt tananyagot pótolják majd be. Az általános és középiskolások pedig még egy hetet „ráhúznak”, így nekik a téli vakáció után már január 3-án folytatódik a tanítás, míg az óvodások és a 0–4. osztályosok egy hét múlva térnek vissza az oktatási intézményekbe.

„Cserében” eggyel csökken a nyolcadikosok és a középiskolások félévi dolgozatainak, illetve a tanulmányi eredmények félév végi lezárásához szükséges jegyek száma. Az ügyvivő tanügyminiszter elmondta: az aznap aláírt rendelete szerint különleges esetekben a tanulmányi eredményeket a második félévben is le lehet majd zárni. Cîmpeanu közölte, a nyolcadikosoknak és középiskolás diákoknak négy helyett csak három félévi dolgozatot kell írniuk a rendelet szerint. A szakiskolai diákok félévi dolgozatainak számát nem csökkentik, mert ők már eleve csak három dolgozatot írnak. Az ötödikes, hatodikos és hetedikes tanulók ugyanannyi félévi dolgozatot fognak írni, mint eddig.

  • Az Arad megyei tanintézmények átoltottsága megtalálható a cikk alján letölthető listában, amely elérhető a tanfelügyelőség honlapján is.

Agerpres

FRISSÍTÉS: Az aradi Csiky Gergely Főgimnázium közleményt jelentetett meg a folytatásról (ebben 72 százalékos átoltottságot írnak, holott a tanfelügyelőség adatai szerint 74 százalékos az átoltottság az iskola munkaközössége körében; nem tudjuk, ki téved – szerk. megj.)

Közlemény a folytatásról --------------------------------- Tisztelt Csikys szülők és kedves Csikys diákok! A kéthetes...

Közzétette: Csiky Gergely Főgimnázium Arad – 2021. november 5., péntek

További hírek

Hír beküldése
A 200 km-es futóversenyt, kerékpáros és görkorcsolya-túrát 2019-ben szervezték meg legutóbb.
<em>Hír szerkesztése</em> Csak magyar rendszámú autók tankolhatnak hatósági áron Magyarországon
Péntektől csak magyarországi rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon hatósági, maximum 480 forintos literenkénti áron standard benzint vagy gázolajat – jelentették be a csütörtöki Kormányinfón. A külföldi autósoknak piaci árat kell fizetniük.
Hír beküldése
Augusztusi zenei csemege.
<em>Hír szerkesztése</em> Egy évvel a robbantásos merénylet után még nem történt vádemelés
Több mint 400 tanút hallgattak ki, 35 házkutatást végeztek, több tucat vizsgálatot végeztek – eredménytelenül.
<em>Hír szerkesztése</em> Népszámlálás: itt a vége, töltsd ki végre!
Hétfőig mintegy 750 ezer „magyar kérdőív” került kitöltésre.
<em>Hír szerkesztése</em> Újabb gazdasági és szociális intézkedéscsomagról döntött a kormánykoalíció
Hitelmoratórium, béremelés a közszférában, 700 lejes támogatás a nyugdíjasoknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Bajnok a CFR, 11. helyen végzett az UTA [FRISSÍTVE]
Az aradiak osztályozós helyen tartották a Dinamót.
<em>Hír szerkesztése</em> Bemutatták az UTA új vezetőedzőjét [FRISSÍTVE]
A tréner eddigi csapatai ebben a szezonban estek ki az 1. Ligából.
<em>Hír szerkesztése</em> Mesék az ágak hegyin és túl...
Gyereknapi élőszavas mesemondás.
<em>Hír szerkesztése</em> Játékpisztollyal fenyegette a járókelőket egy zavart férfi
Pszichiátriai eset.