A tanintézetek személyzetének átoltottságától függ a jelenléti oktatás [FRISSÍTVE]

2021. november 5.
Azokban az óvodákban és iskolákban folytatódhat jelenléttel hétfőtől az oktatás, amelyek munkaközösségének átoltottsága meghaladja a 60 százalékot – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Sorin Cîmpeanu ügyvivő tanügyminiszter.
<em>Hír szerkesztése</em> A tanintézetek személyzetének átoltottságától függ a jelenléti oktatás [FRISSÍTVE]
Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter | Fotó: Facebook-közvetítés monitorképe

A tanügyminiszter arról tájékoztatott a televíziókban élőben közvetített sajtónyilatkozatában, hogy az október 29-i adatok alapján az ország tanintézményeinek 54 százalékában meghaladta a pedagógusok koronavírus elleni oltási aránya a megszabott küszöbértéket. Cîmpeanu szerint a 2,93 millióból 1,8 millió tanuló fizikailag jelen lehet az oktatási intézményekben, a többiek online tanulnak egyelőre. 

A referencianap a péntek lesz, minden héten az azon a napon érvényes arány szabja meg, hogyan folyik a tanítás a következő héten. Az adatok nyilvánosak lesznek, minden megyei tanfelügyelőség internetes oldalán megtalálhatók majd – ígérte.

Cîmpeanu közlése szerint hamarosan megjelenik a Hivatalos Közlönyben az oktatási és az egészségügyi miniszter közös rendelete, így a tanintézetek igazgatótanácsa még a pénteki nap folyamán eldöntheti, hogy milyen formában zajlik hétfőtől a tanítás. A rendelet a magán tanintézetekre is kiterjed. Hozzátette, hogy az iskolák vezetőségei saját jogkörben dönthetnek arról, hogy a 60 százalékos arány felett is online oktatásra térnek át, ha azt biztonságosabbnak tartják.

Az eddigi rendelkezések közül továbbra is érvényben marad az, hogy ha egy diák igazoltan megfertőződik a koronavírussal, felfüggesztik a jelenléti oktatást az egész osztály számára. Ha egy iskola osztályainak több mint felében felfüggesztették a jelenléti oktatást, a teljes tanintézet online oktatásra tér át.

A tanév szerkezetében is lesz változás: eltekintenek az iskola másként-programtól, abban az egy hétben az október 26. és november 8. közötti két- (az elemistáknak egy-) hetes kényszervakációban kimaradt tananyagot pótolják majd be. Az általános és középiskolások pedig még egy hetet „ráhúznak”, így nekik a téli vakáció után már január 3-án folytatódik a tanítás, míg az óvodások és a 0–4. osztályosok egy hét múlva térnek vissza az oktatási intézményekbe.

„Cserében” eggyel csökken a nyolcadikosok és a középiskolások félévi dolgozatainak, illetve a tanulmányi eredmények félév végi lezárásához szükséges jegyek száma. Az ügyvivő tanügyminiszter elmondta: az aznap aláírt rendelete szerint különleges esetekben a tanulmányi eredményeket a második félévben is le lehet majd zárni. Cîmpeanu közölte, a nyolcadikosoknak és középiskolás diákoknak négy helyett csak három félévi dolgozatot kell írniuk a rendelet szerint. A szakiskolai diákok félévi dolgozatainak számát nem csökkentik, mert ők már eleve csak három dolgozatot írnak. Az ötödikes, hatodikos és hetedikes tanulók ugyanannyi félévi dolgozatot fognak írni, mint eddig.

  • Az Arad megyei tanintézmények átoltottsága megtalálható a cikk alján letölthető listában, amely elérhető a tanfelügyelőség honlapján is.

Agerpres

FRISSÍTÉS: Az aradi Csiky Gergely Főgimnázium közleményt jelentetett meg a folytatásról (ebben 72 százalékos átoltottságot írnak, holott a tanfelügyelőség adatai szerint 74 százalékos az átoltottság az iskola munkaközössége körében; nem tudjuk, ki téved – szerk. megj.)

Közlemény a folytatásról --------------------------------- Tisztelt Csikys szülők és kedves Csikys diákok! A kéthetes...

Közzétette: Csiky Gergely Főgimnázium Arad – 2021. november 5., péntek

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> „Megtanulni élni” [AUDIO]
Andrási Rafael szavalata a ballagáson.
<em>Hír szerkesztése</em> Így búcsúztak el a végzősök az iskolától [AUDIO]
Ballagási ünnepség a Csiky Gergely Főgimnázium 100. tanévének végén.
<em>Hír szerkesztése</em> Kisiratoson is fellép a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes
A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából.
<em>Hír szerkesztése</em> A mácsai Damjanich–Lahner-emlékmű megtisztítása [AUDIO]
Nagy István a magyar történelmi emlékjelek iránt érzett felelősségtudatból végezte el a munkát.
<em>Hír szerkesztése</em> Kétnapos templombúcsú Pécskán
A római katolikus plébánia és a Kolping Család szervezésében.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyereknapi programok Kisiratoson
Minden korosztályt várnak.
<em>Hír szerkesztése</em> Gránit táblák őrzik a néhai pécskai pedagógusok emlékét [AUDIO]
A temetőkápolna falán helyezték el az emlékjelet.
<em>Hír szerkesztése</em> Viharokra és jégesőre figyelmeztet a meteorológia
A csapadékmennyiség elérheti a 40-70 litert négyzetméterenként.
<em>Hír szerkesztése</em> Megteltek a kutak, kiöntöttek a hegyvidéki patakok
Villámárvizek voltak Arad megye keleti részén.
Hír beküldése
Novák Katalin szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, azt követően jelent meg Facebook-oldalán egy videó, melyben a székely himnusz egy részlete hangzik el. A Facebook-poszt címeként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!” sort emelte ki a magyar köztársasági elnök.