A szükségállapot után kötelező lesz a védőmaszkok viselése

2020. április 22.
Május 15. után eltörlik a kijárási tilalmat és a koronavírus-járvány terjedése ellen hozott korlátozások jó részét, viszont a nyilvános helyeken, például a tömegközlekedési eszközökön kötelező lesz a védőmaszkok viselése – jelentette be Klaus Johannis államfő szerda kora délután.
<em>Hír szerkesztése</em> A szükségállapot után kötelező lesz a védőmaszkok viselése
Az idei nyár „divatja” | Fotó: presidency.ro

A Maszol beszámolója szerint az elnök védőmaszkkal az arcán állt a kamerák elé, és azzal kezdte beszédét, hogy „így fogunk kinézni május 15. után a nyilvános helyeken és a tömegközlekedési eszközökön”, majd, hogy mondandója érthetőbb legyen, maszk nélkül folytatta.

Jó hír – fogalmazott –, hogy a szükségállapot végén nem hosszabbítják meg a korlátozó intézkedések többségének hatályát, de lesznek szabályok, amelyeket a biztonság kedvéért továbbra is be kell majd tartani.

Johannis a kormányfővel és a koronavírus-járvány elleni küzdelemben érintett miniszterekkel egyeztetett délben a kedden bejelentett fokozatos enyhítések gyakorlatba ültetéséről, ezt követően jelentette be a megbeszélésen hozott intézkedéseket.

„Nem korlátozzuk többé a szabad közlekedéshez való egyéni jogot, nem lesz megszabva, hogy mikor és hová mehetünk, nem kell lakhelyelhagyási nyilatkozatot kitöltenünk, de a saját magunk és a környezetünk egészségének a védelmében maszkot kell majd hordanunk a nyilvános helyeken” – fogalmazott.

Johannis szerint „meg kell tanulnunk együtt élni” a koronavírussal, és szerinte elképzelhető, hogy a védőmaszkok kötelező viselését csak jövőre oldják majd fel, annak függvényében, hogyan alakul a megbetegedések száma. Fenntartotta, hogy a május 15-ét követő enyhítéseket fokozatosan fogják bevezetni. A legfontosabbnak a gazdaság bizonyos ágazatainak „újraindítását” és a tanév folytatását, a vizsgák megszervezését tartotta, és mint mondta, ez ügyben mielőbb tárgyalni fog a tanügyminisztérium vezetőségével.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy május 15-ig még érvényben van a szükségállapot és a kijárási korlátozás, és a hatóságok szigorúan ellenőrzik a rendelkezések betartását.

További hírek

Hír beküldése
Nyúlmesék a káposztásban.
<em>Hír szerkesztése</em> Balázs Zsolt: fejben dől el a meccs [AUDIO]
Mental coach-ot alkalmaz az UTA futballcsapata.
<em>Hír szerkesztése</em> Szenzáció – legyőzte a címvédőt az UTA! [VIDEO]
Megerősítette helyét az élmezőnyben az újonc aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Faragó Péter: „Nehéz időkben összefognak a magyarok”
Az RMDSZ aradi képviselőjelöltje szerint a román pártokat nem érdeklik a magyarok gondjai, csak a szavazat kell nekik.
<em>Hír szerkesztése</em> Felborult egy tréler az autópályán
Torlódásra kell számítani mindkét irányban.
<em>Hír szerkesztése</em> Kórházba szállították Böjte Csabát [FRISSÍTVE]
Budapesten kezelik a koronavírusos szerzetest.
<em>Hír szerkesztése</em> Mesekönyv karácsonyra a Rákóczi Szövetségtől
A magyar nagycsoportos óvodásoknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Fuccs az idei karácsonyi vásárnak
Díszkivilágítás és fenyőfaállítás azért lesz.
<em>Hír szerkesztése</em> Elhunyt Benkő László, az Omega alapítója, billentyűse
Az együttes mind a tizenhét stúdiólemezén játszott.
<em>Hír szerkesztése</em> Román Ünnepnappá vált a trianoni békeszerződés évfordulója
Kihirdette az államfő azt a törvényt, amely a „trianoni szerződés napjává" nyilvánítja június 4-ét Romániában. Az első világháborút lezáró békediktátum területe kétharmadától fosztotta meg Magyarországot, és Romániához csatolta Erdélyt.