A parlament kitiltotta a játéktermeket a 15 ezer lakosúnál kisebb településekről

A kép illusztráció | Fotó: Pixabay

A kép illusztráció | Fotó: Pixabay

További szűkíti a román kormány a szerencsejáték-szervezéssel foglalkozó cégek mozgásterét: miután tavaly ősszel egy sürgősségi kormányrendelet adózási feltételeiket szigorította, kedden – a kormányrendelet parlamenti megerősítése alkalmával – a képviselőház kitiltotta a játéktermeket a 15 ezer lakosúnál kisebb településekről.

Alfred Simonis ügyvivő házelnök szerint a gyorsított eljárással elfogadott módosítás révén a „legjobb ügyvédekkel dolgozó” szerencsejáték-ipar elszenvedte az első nagy vereséget a parlamentben. A lépést ugyanakkor tesztnek is szánják, és a következő időszakban további szigorításokat is terveznek – tette hozzá. „Ez az iparág sok rosszat tesz Romániának, sorsokat, családokat tesz tönkre, szakít szét, emberek halnak meg egyesek kapzsisága miatt” – idézte az Agerpres a szociáldemokrata politikust.

A Hotnews.ro hírportál felidézte: Marcel Ciolacu kormányfő nyolc hónapja tett ígéretet arra, hogy kitiltja a településekről a játéktermeket, de a kormánykoalíciót alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) és Nemzeti Liberális Párt (PNL) hónapok óta nem tudott megegyezni az új szabályozásról, az októberben elfogadott sürgősségi kormányrendelet pedig csak adózási szigorításokat tartalmazott. A keddi ülésen a Mentsétek meg Románia Szövetség (USR) felszólalói azzal vádolták a kormányoldalt, hogy valójában összejátszik a szerencsejáték-iparral, és érthetetlennek nevezték, miért csak a 15 ezer lakosúnál kisebb településekről tiltják ki a „félkarú rablókat”.

A kihirdetésre váró jogszabály azt a – tavaly október óta már hatályos – sürgősségi kormányrendeletet módosítja, amely egyebek mellett (az adóbevételek Romániában tartása érdekében) előírta, hogy csak olyan vállalkozások működését engedélyezik a román szerencsejáték-piacon, amelyeket Romániában vagy az Európai Gazdasági Közösség országaiban jegyeztek be, és amelyeknek van romániai székhelyük.

A rendelet betiltotta a romániai játéktermekben alkoholos italok forgalmazását, és a bárokban sem lehet azóta nyerőgépeket elhelyezni (sok lokálban ezt úgy oldották meg, hogy válaszfalat húztak a kocsmában, egyik oldalon az italmérés, a másikon pedig a játékgépek találhatók, ahová átvihető az ital is). A kedden kiegészített új szabályozás a szerencsejátékok reklámozását is korlátozza, a jogszabály előírásainak megszegését pedig 200 ezer lejig terjedő bírsággal sújtja.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Júliustól 3700 lejre emelik a bruttó minimálbért
Ebből 200 lej adómentes az év végéig.
Jövőre nem kell adót fizetni a műemléképületekre a felújítási idő alatt
A kedvezmény az építkezési engedély kiállításának időpontjában lép érvénybe.
Felvi.ro – Minden, ami egyetem, magyarul, egy helyen!
Frissítette egyetemböngésző adatbázisát az Országos Magyar Diákszövetség.
Tíz évig nem kaphat jogosítványt az ittas vagy drogos járművezető
Egytől 5 évig terjedő szabadságvesztés jár 0,80 gramm/liter véralkoholszint felett.