A hulladékgazdálkodás ellenőrzésének hiányát kifogásolta Faragó Péter

2020. május 20.
Faragó Péter parlamenti képviselő szerint a hulladék tárolására a jelenlegi törvényeket kell betartani, nem pedig további kivitelezhetetlen jogszabályokat hozni.
<em>Hír szerkesztése</em> A hulladékgazdálkodás ellenőrzésének hiányát kifogásolta Faragó Péter

„Romániában a hulladékgyűjtés és a tárolás körül felmerülő problémák megoldására a hatályos törvények betartására van szükség, nem pedig újabb, kivitelezhetetlen jogszabályokra, amelyek csak bonyolultabbá teszik a környezet védelmét, olyan körülmények között, hogy a jelenlegi törvényeket sem tartják be” – mondta Faragó Péter, a képviselőház környezetvédelmi bizottságának RMDSZ-es tagja, azt követően, hogy a szövetség tartózkodott annak a módosító javaslatnak a szavazásán, amely a szeméttelep-működtetőket arra kötelezte volna, hogy a tárolókat 5 kilométerre építésék meg a településektől, országutaktól és természetvédelmi területektől.

Az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke szerint Romániában a hulladékgyűjtés és ennek tárolása komoly gondokat okoz, tekintettel arra, hogy az állami intézmények nem alkalmazzák a meglévő törvényeket. „A mai törvénytervezet egy populista megközelítése a probléma megoldásának, amely nem nyújt reális megoldást senkinek, nem beszélve arról, hogy a benyújtott módosítást jogilag nem ahhoz a törvényhez tették le, amely ebben a témakörben illetékes. Ez is azt bizonyítja, hogy a kezdeményezők csak a népszerűségük növekedését célozták, nem pedig a valós megoldást. Meggyőződésünk, hogy a szelektív hulladékgyűjtést kellene szorgalmazni Romániában, így ezáltal a hulladéktárolók sem lennének telítve, és segítene a jelenlegi helyzeten” – mutatott rá Faragó Péter.


Illusztráció | Fotó: rmdsz.ro

A képviselő hozzátette, hogy az 5 kilométeres távolság betartása számos településen kivitelezhetetlen, éppen ezért a jelenleg hatályos törvényeket kell betartani, amelyek konkrétan, az EU-s szabályok értelmében előírják, hogy hogyan kell működjenek a hulladéktárolók, valamint azt is, hogy az állam mely intézményei kell ellenőrizzék ezek működését – azonban mindezek nem történnek meg.

A törvénytervezetet elutasította a képviselőház.

RMDSZ Tájékoztató

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Menteni a menthető: nyári évadot kínál a kamaraszínház [AUDIO]
Remélik, hogy június közepétől már játszhatnak.
<em>Hír szerkesztése</em> Kitartás a hit és az anyanyelv mellett
Trianoni megemlékezés Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Illegális kőfejtőkre csaptak le
Adócsalás gyanúja miatt kilenc személyt hallgatnak ki.
<em>Hír szerkesztése</em> Trianon 100: megemlékezés világszerte
1920. június 4-én írták alá a versailles-i Nagy Trianon-kastélyban az első világháborút lezáró békediktátumot, amely területe kétharmadával megcsonkította Magyarországot, a magyarság egyharmada az új határokon kívülre került.
<em>Hír szerkesztése</em> Csongrád-Csanád megyére változott Csongrád megye neve
Trianon 100. évfordulóján.
<em>Hír szerkesztése</em> Trianon következményei Aradon [AUDIO]
2020. június 4. a békediktátum aláírásának 100. évfordulója.
<em>Hír szerkesztése</em> Kigyógyult a koronavírusból egy öthetes csecsemő
Ő a legfiatalabb felépült beteg.
<em>Hír szerkesztése</em> Újra várja ügyfeleit az EMNT-iroda
Munkanapokon 10 és 14 óra között.
<em>Hír szerkesztése</em> Trianoni emlékima a minorita templom udvarában
A Nemzeti Összetartozás Napján.
<em>Hír szerkesztése</em> Pünkösdhétfő: a máriaradnai bazilika felszentelésének évfordulója
253 éve ajánlották Szűz Mária oltalmába a kegytemplomot.