A Fidesz–KDNP kétharmados többséget szerzett a magyar országgyűlési választásokon

2022. április 4.
Vasárnap estére gyakorlatilag biztossá vált, hogy a Fidesz (és a KDNP) sorozatban negyedszer kétharmadot szerzett a magyar parlamenti választáson. A jelenlegi eredmények szerint 135 (a kormánypártokkal szavazó német képviselővel együtt 136) szavazatuk lesz a jelenlegi kormánypártoknak a 199 tagú országgyűlésben, s ez semmiképp nem mehet a kétharmadot jelentő 133 alá.
<em>Hír szerkesztése</em> A Fidesz–KDNP kétharmados többséget szerzett a magyar országgyűlési választásokon
Orbán Viktor beszéde | Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor: hatalmas győzelmet arattunk

Hatalmas győzelmet arattunk – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap késő este, az országgyűlési választások után, a kormánypártok budapesti eredményváró rendezvényén.

A kormányfő a nem (magyar idő szerint) sokkal 23 óra előtt mondott beszédében úgy fogalmazott: „hatalmas győzelmet arattunk, akkorát, hogy még a Holdról is látszik, de Brüsszelből egészen biztosan”. „Egész jól nézünk ki, egyre jobban nézünk ki, talán még sohasem néztük ki olyan jól, mint ma este” – mondta a miniszterelnök, akinek beszédét az összegyűlt szimpatizánsok többször is „Viktor-Viktor” és „Ria-Ria, Hungária!” felkiáltásokkal szakították félbe.

Orbán Viktor mindenkinek megköszönte azt a munkát, amit beletett a győzelembe. „Ez jó mulatság, férfimunka volt, jó volt veletek harcolni” – üzente, hozzátéve, hogy köszöni a jókívánságokat, az üdvözleteket, a hátbaveregetéseket, a bátorításokat, a munkaórákat és az értük mondott imákat is.

Külön köszöntötte a kormánypártokra „határon túlról figyelő magyarokat”. „Köszönjük, hogy segítettek, mert így mi is kaptunk egy esély, hogy segíthessünk nekik” – tette hozzá. A kárpátaljai magyaroknak Orbán Viktor azt üzente: tartsanak ki, ne féljenek, az anyaország velük van. Köszönetet mondott a magyar választópolgároknak, akinek azt üzente: mindent megtesznek annak érdekében, hogy megszolgálják a bizalmat, amit ma este tőlük kaptak. „Tudjuk, hogy szerénység a legfontosabb, minél nagyobb a győzelem, annál nagyobb szerénységre van szükség, és valljuk be, hogy ma este van is, mire szerénynek lennünk” – hangoztatta.

Köszönetet mondott a kormánypártok 100 ezer önkéntesének. Őket úgy jellemezte: nem robotok, nem zsoldosok, hanem önkéntesek, akik szeretik a hazájukat, és ezért hajlandóak voltak vállalni a kockázatot és nehéz munkát. Azt is megjegyezte: ez nem az "okoskodás ideje", hanem a "boldogság estéje".

A választás eredményét úgy értékelte: akkor nyertek a legjobban, amikor mindenki összeállt ellenük. Pártszövetségének győzelméről azt mondta: óriási nemzetközi erőközpontok és szervezetek mozdultak meg velük szemben. Nekik azt üzente: kidobott pénz volt minden fillér, amit a magyarországi baloldalnak adtak. Úgy fogalmazott: „a magyar baloldal volt Gyuri bácsi életének legrosszabb befektetése. Tizenkét éve csak viszi a pénzt” – utalt Soros Györgyre a Fidesz elnöke.

A Fidesz-KDNP szerinte a győzelem minden lehetőségét kimerítette. „Már mindenhogyan nyertünk” – mondta és elsorolta: 2010-ben a régi kétfordulós választási rendszerben is nyert a pártszövetség, 2014-ben az önállóan induló ellenzéki pártokkal szemben is nyert, 2018-ban a részlegesen összefogott ellenzékkel szemben, valamint idén a teljes összefogással szemben. Kijelentette: hiába a taktika, a cselszövés, a ravaszkodás, a végén mindig a szív győz. „Magyarország ma esti győzelme a szív győzelme” – fogalmazott, hozzátéve: azért nyertek, mert van egy közös szenvedélyük, amit úgy hívnak: Magyarország. Nem engedtük, hogy a kudarcos múlt visszatérjen, megvédtük Magyarország függetlenségét és szabadságát, megvédtük Magyarország békéjét és biztonságát – jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette: bár az eredmények még nem ismertek, reméli, hogy megvédték a gyermekeiket és a családjaikat.

A kormányfő kiemelte: ennyi ellenfelük még sosem volt. Ide sorolta „a nemzetközi baloldalt körös-körül”, a „brüsszeli bürokratákat”, a „Soros-birodalom minden pénzét és szervezetét”, a „nemzetközi fősodratú médiát”, majd megjegyezte: „és a végén még az ukrán elnök is”. Kitért arra is, „a világban nem csak ellenfeleink, barátaink is vannak, ők is mindent megtettek a győzelemért. Jó szívvel gondolunk az amerikai barátainkra, a lengyelekre, az olaszokra, a spanyolokra, a szerbekre, a szlovákokra és az osztrákokra is - mondta, hozzátéve: ezt a győzelmet nekik is ajánljuk, ez az ő győzelmük is” – mondta.

A kormányfő kiemelte: az egész világ láthatta „ma este itt, Budapesten”, hogy a kereszténydemokrata politika, a konzervatív polgári politika és a hazafias politika győzött. „Üzenjük Európának: ez nem a múlt, ez a jövő, ez lesz a mi közös európai jövőnk” – fogalmazott, hozzátéve: az egész világ láthatta, hogy a magyarok szeretik a hazájukat. „A Jóisten mindannyiunk felett, Magyarország mindenekelőtt, hajrá Magyarország, hajrá magyarok!” – zárta beszédét a kormányfő, majd a pulpituson jelenlévőkkel együtt a rendezvényközpont előtt összegyűltek elénekelték a Kossuth-nótát.

Márki-Zay elismerte a Fidesz győzelmét

Elismerte a Fidesz választási győzelmét Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje vasárnap este Budapesten. A Városligeti Műjégpályán úgy fogalmazott: „ugyanúgy le vagyok taglózva, mint mindenki más. Nem akarom titkolni a csalódottságomat, a szomorúságomat, soha nem gondoltuk volna, hogy ez lesz az eredmény”.

Az ellenzéki politikus rendkívül egyenlőtlennek nevezte a választási küzdelmet, de azt mondta, nem vitatják az eredményt, azt azonban igen, hogy demokratikus és szabad lett volna a verseny. Szavai szerint a küzdelem egyenlőtlen és esélytelen volt, mégis belevágtak, mert bíztak abban, hogy még „ilyen egyenlőtlen feltételekkel, összekötött lábbal, lándzsával a hátunkban, megsebesítve, kigúnyolva” is meg tudják nyerni a választást.

Márki-Zay Péter kijelentette, a propaganda az, ami megnyerte ezt a választást a Fidesznek, nem a tisztesség és nem a becsület. Bár minden józan magyarban felmerülhet az országból való távozás gondolata, mert „hazánk nem a jó úton megy”, a színpadon mögötte álló családja nevében kijelentette, „mi itt maradunk veletek”. Folytatni fogjuk azt a küzdelmet, amit lelkiismeretünk és hazaszeretetünk diktál - tette hozzá, arra hívva fel híveit, hogy ne engedjék el egymás kezét. Azt hangsúlyozta, nem küzdöttek hiába, hiszen csodálatos közösséget építettek fel, „amit még propagandával sem lehet megvenni, akinek a haza nem eladó”.


Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje csalódott volt | Fotó: MTI/Illyés Tibor

Márki-Zay Péter hangsúlyozta: megtartják és tovább építik ezt a közösséget, s ha most szomorúak is, nem fogják feladni a küzdelmet, hiszen a korábbinál is nagyobb szükség van az összefogásra a most következő nehéz időkben, és ki kell állniuk minden üldözött mellett.

Az isten azt tanította, hogy boldogok, aki üldöztetést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyeknek országa és a valódi Magyarország is – fogalmazott, majd arról beszélt, bár a választás eredményei nem ezt mutatják, híveinek volt igazuk, akik azt gondolják, hogy a becsület mindennél többet ér, és hogy Szent István óta Magyarország helye Nyugaton van. Mi vissza fogjuk adni ennek a hazának a tisztességét, a becsületét; mi ellenzékből is meg tudjuk mutatni, hogy büszkék lehetünk arra, hogy magyarok vagyunk – jelentette ki Márki-Zay Péter, aki szerint nem adhatják fel a tisztességes Magyarországba vetett hitüket és az azért folytatott küzdelmüket.

Köszönet mondott minden résztvevőnek, akár szavazóként, akár aktivistaként volt része tevékenységüknek, hozzátéve, azok is a magyar testvéreik, akiket nem tudtak igazukról meggyőzni. „Isten óvja Magyarországot, és köszönöm nektek” – zárta beszédét Márki-Zay Péter.

Gyurcsány: súlyos vereséget szenvedtünk

„Súlyos vereséget szenvedtünk” – értékelt a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke hétfőre virradó éjjel az országgyűlési választás eredményeire reagálva. Gyurcsány Ferenc a Márki-Zay Péter által vezetett ellenzéki együttműködésre utalva azt mondta: „a közös hajónak tovább kell mennie”, ugyanakkor egyetértését fejezte ki azokkal, akik szerint a hajó vezetését nem a „legjobb kapitányra” bízták.

A DK elnöke azt mondta: a választás nem volt szabad és nem volt tisztességes, de kétségtelen, hogy a magyar választók túlnyomó többsége „ezt a választást így elfogadta és a tegnapi kormánynak adott holnapra is megbízást”. Úgy értékelt: a helyzetet bizonyos értelemben tudomásul kell venni, de egyúttal ki kell mondani, hogy azt az álmot, célt, amilyennek látni szeretnék Magyarországot, nem adták fel.

Gyurcsány Ferenc kitért arra is, a csalódás első óráiban sem szeretné kikerülni a kérdést, hogy a vereség miért következhetett be, s mi a tanulsága. Kiemelte: ha valaki csatába és küzdelembe megy, nem adhatja fel azt, amit valójában gondol, valamilyen taktikai megfontolásból. Úgy értékelt: nem lehet egy európai polgári, alapvetően baloldali gondolatú ellenzék egy olyan programmal sikeres, amely sok tekintetben a kormányzó jobb oldalt tekinti példának és mintának. „A Fidesz alternatívája a baloldalon, a szabadelvű világban, a mérsékelt jobbközép világban, a zöld világban van” – jelentette ki, hozzátéve: ha ehhez ilyen vezetőt választanak, „aki nem tud, nem akar ilyen politikát folytatni, akkor az bukni fog”.


MTI-grafikon

„Kétségtelen”", ahogy most a kormányt megválasztották, úgy az ő támogatóik is döntöttek arról pár hónapja, hogy kivel akarnak küzdeni – mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint végig kell gondolni, hogy ez jó döntés volt-e. Úgy fogalmazott, „ha valaki nem elég bátor ahhoz, hogy nagyot álmodjon”, akkor erőtlennek, gyávának fog bizonyulni. Márpedig egy „erőtlent, gyávát nem bíznak meg azzal, hogy bármit is vezessen, különösen nem a hazát”.

A DK elnöke hangsúlyozta: „kapitány nem attól lesz valaki, hogy megválasztják”, hanem attól, hogy biztonsággal, biztonságos úton, biztonságos kikötő felé vezeti a hajót. Ha a kapitány a hajót viharba vezeti, nem éri el a kikötőt, akkor „azok, akik a hajó sorsát rábízták, még azt gondolják, hogy talán nem ez a legjobb kapitány” – fejtette ki, hozzátéve: „azt hiszem, hogy igazuk van”. Ezzel együtt azt mondta: a közös hajónak tovább kell mennie, a végső úticél nem változott. „Magyarország Európába tart” – jelentette ki, hozzáfűzve: hosszabb úton, de oda fognak jutni. Ehhez sok mindent újra kell tervezni, de dolgozni fognak Magyarországért, a köztársaságért.

MTI

További hírek

Hír beküldése
A 200 km-es futóversenyt, kerékpáros és görkorcsolya-túrát 2019-ben szervezték meg legutóbb.
<em>Hír szerkesztése</em> Csak magyar rendszámú autók tankolhatnak hatósági áron Magyarországon
Péntektől csak magyarországi rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon hatósági, maximum 480 forintos literenkénti áron standard benzint vagy gázolajat – jelentették be a csütörtöki Kormányinfón. A külföldi autósoknak piaci árat kell fizetniük.
Hír beküldése
Augusztusi zenei csemege.
<em>Hír szerkesztése</em> Egy évvel a robbantásos merénylet után még nem történt vádemelés
Több mint 400 tanút hallgattak ki, 35 házkutatást végeztek, több tucat vizsgálatot végeztek – eredménytelenül.
<em>Hír szerkesztése</em> Népszámlálás: itt a vége, töltsd ki végre!
Hétfőig mintegy 750 ezer „magyar kérdőív” került kitöltésre.
<em>Hír szerkesztése</em> Újabb gazdasági és szociális intézkedéscsomagról döntött a kormánykoalíció
Hitelmoratórium, béremelés a közszférában, 700 lejes támogatás a nyugdíjasoknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Bajnok a CFR, 11. helyen végzett az UTA [FRISSÍTVE]
Az aradiak osztályozós helyen tartották a Dinamót.
<em>Hír szerkesztése</em> Bemutatták az UTA új vezetőedzőjét [FRISSÍTVE]
A tréner eddigi csapatai ebben a szezonban estek ki az 1. Ligából.
<em>Hír szerkesztése</em> Mesék az ágak hegyin és túl...
Gyereknapi élőszavas mesemondás.
<em>Hír szerkesztése</em> Játékpisztollyal fenyegette a járókelőket egy zavart férfi
Pszichiátriai eset.