Több mint tízezer látogatott vonzott két időszakos kiállítás a múzeumban

Főleg diákokat vonzott a római birodalmat bemutató kiállítás | A múzeum által közzétett fotó

Főleg diákokat vonzott a római birodalmat bemutató kiállítás | A múzeum által közzétett fotó

Véget ért a római birodalmat, illetve Nicolae Grigorescu román festőművész munkásságát bemutató időszakos kiállítás az Arad Megyei Múzeumban, és az intézmény vezetőségének összegzése szerint több mint tízezer hazai és külföldi látogató tekintette meg a tárlatokat.

A Római birodalom. A győztesek technológiája című kiállítás a Kultúrpalotában működő történelmi és természettudományi részlegen volt látható két hónapon át, június 24-vel bezárólag. A látogatók ókori találmányokat ismerhettek meg, köztük 40 olyan hadigépezetet, amelyek innovatívnak számítottak a rómaiak korában. Megtekinthetők voltak korabeli fegyverek és páncélzatok – illetve azok korhű rekonstrukciói –, a legionáriusok és a római polgárok hétköznapi használati tárgyai, ruházatai, miként a gladiátorok tragikus sorsát is bemutatták.

Nicolae Grigorescu (1838–1907) festőművész évfordulós kiállítását a Szépművészeti Osztályon, a megyei könyvtár első emeleti kiállító termeiben szemlélhették meg az érdeklődők. A román modern festészet megteremtőjének tartott Grigorescu munkásságát magán- és közgyűjteményekben lévő alkotásokból rendezett tárlaton mutatták be.

A múzeum vezetőségének közleménye szerint nyáron meghosszabbított nyitva tartás szerint, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között látogathatók a megyei múzeum – és az alárendeltségében működő vidéki fiókintézmények – gyűjteményei (utolsó belépés 17.15-kor). Ez az órarend szeptember 8-ig, a szünidő utolsó napjáig marad érvényben. A Kultúrpalotában a világhírű magyar festőművészek ritkaságnak számító alkotásai – köztük Feszty Árpád monumentális hármasképe, a Krisztus temetése –, a Képtár tekinthető meg, de az 1848–1849-es Ereklyemúzeum bővített gyűjteménye is látható, benne az idén kiállított Búsuló Arad elnevezésű szobor is.

Feszty Árpád: Krisztus temetése | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

  • A múzeumi belépőjegyek árai a természettudományi, történelmi és szépművészeti osztályokra: 11 lej a felnőtt, 6 lej a nyugdíjas és 2 lej a gyerek/diák/egyetemista jegy, míg szervezett tanulói csoportok tagjainak fejenként 1 lejt kell fizetniük.
  • Az Ereklyemúzeumba, a Képtárba és az 1989. decemberi forradalmat bemutató kiállítás jegyárai a következők: 14 lej a felnőtt, 7 lej a nyugdíjas és 3 lej a gyerek/diák/egyetemista jegy, míg szervezett tanulói csoportok tagjainak fejenként 1 lejt kell fizetniük.
  • Egységes, valamennyi gyűjtemény megtekintésére jogosító belépőt is lehet váltani 40 (felnőtt), 21 (nyugdíjas) és 7 (gyerek/diák/egyetemista) lejért. 

A rovatból ajánljuk:

Nyolc nap, tizenhat előadás – Magyarországon turnézik a kamaraszínház
Július 17–24. között a Déryné-program keretében játszik a társulat.
Battonyai művésztábor résztvevői szórakoztatják az aradiakat
Verssel, prózával, gitárral, hegedűvel, dallal és tánccal.
Kulturális különlegesség az aradi Zongora Háza [AUDIO]
Jacques Faix zongoraépítő és amatőr fényképész egykori műhelye és lakása.
Szegedi képzőművész kiállítása az Alfa Galériában
Molnár Sándor tárlata június végéig látható.