Pécsi programok Aradon

Az Aradi Városnapokon hagyomány, hogy megtartják a baranyai testvértelepülés, Pécs Napját Aradon, s nem lesz másként idén sem.

Az augusztus 19. és 27. közötti programsorozat keretében augusztus 21-én, hétfőn tartják meg Pécs Napját. Az idei rendezvény jubileumi, hiszen 15 éve írták alán a két város akkori vezetői a testvértelepülési egyezmény.

A pécsi programok közül elsőként a GraphicPécs című kiállítás megnyitóján vehet részt az aradi közönség, hétfőn 17.30 órától a megyei múzeum szépművészeti részlegének Klió-termében (Horia/Széchenyi István u. 10. sz.). A tárlaton az 1988 és 2010 között kétévente szervezett pécsi plakátkiállítások munkáinak a javát láthatják majd az érdeklődők, illetve a tavaly novemberi grafikai kiállításról is hoznak kortárs művészektől alkotásokat.

Image
plakát

Hétfőn 20 órától a Kultúrpalotában orgonahangversenyt ad Balatoni Sándor orgonaművész és Balatoni-Schultz Jennyfer szoprán. Felcsendülnek többek között Bach-, Händel-, Mozart-, Rossini- és Liszt-művek.

Balatoni Sándor Pécsett született 1983-ban. Zongora, zeneszerzés és egyházzenei tanulmányai után 2010-ben karvezetőként, 2011-ben orgonistaként diplomázott a Pécsi Tudományegyetemen. Doktori tanulmányait a Pécsi Tudományegyetemen és az Eastman School of Music (NY, USA) egyetemen végezte. A Pécsi Tudományegyetem adjunktusa és intézetigazgató-helyettese, a Pannon Filharmonikusok orgonistája és a Mecsek Kórus karnagya. Köztársasági, Fulbright- és Erasmus- ösztöndíjai mellett 2011-ben Nívó-díjat, 2012-ben Junior Prima-díjat kapott. Zeneszerzőként számtalan díjat nyert, köztük az Európai Kórusszerzők 1. Díját Tallinnban 2017-ben, a Művészetek Palotájának jubileumi zeneszerzésversenyének Díját 2020-ban, és a zeneszerzői KÓTA-díjat 2022-ben.

Image
plakát

Balatoni-Schultz Jennyfer 1992-ben született Tapolcán. A veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskolában szerzett magánénekesi oklevelet Veres Györgyné Petrőcz Máriánál 2014-ben. A Pécsi Tudományegyetemen diplomázott 2020-ban operaénekesként, 2021-ben magánének tanárként Bazsinka Zsuzsannánál és Szabóki Tündénél. 2018 óta a Budapesti Stúdiókórusnak, valamint a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusának énekese. 2019 óta az Eck Imre művészeti iskola magánének tanára. 2016-ban az eszéki Lav Mirski nemzetközi énekversenyen II. Díjat, 2017-ben Nívó-díjat, 2020-ban a Danubia Talents nemzetközi énekversenyen I. Díjat nyert. Szólistaként ősbemutatót énekelt a Szolnoki Szimfónikus Zenekarral, a Savaria Szimfónikus Zenekarral, de több operaszerepet is énekelt Pécsett, Belováron és Vukováron is.

A rovatból ajánljuk:

Nyolc nap, tizenhat előadás – Magyarországon turnézik a kamaraszínház
Július 17–24. között a Déryné-program keretében játszik a társulat.
Battonyai művésztábor résztvevői szórakoztatják az aradiakat
Verssel, prózával, gitárral, hegedűvel, dallal és tánccal.
Kulturális különlegesség az aradi Zongora Háza [AUDIO]
Jacques Faix zongoraépítő és amatőr fényképész egykori műhelye és lakása.
Több mint tízezer látogatott vonzott két időszakos kiállítás a múzeumban
Nyáron keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható a közgyűjtemény.