Pécsi programok Aradon

2023. augusztus 16.
Az Aradi Városnapokon hagyomány, hogy megtartják a baranyai testvértelepülés, Pécs Napját Aradon, s nem lesz másként idén sem.
<em>Hír szerkesztése</em> Pécsi programok Aradon
A Kultúrpalota orgonáját 2019 decemberében avatták fel | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Az augusztus 19. és 27. közötti programsorozat keretében augusztus 21-én, hétfőn tartják meg Pécs Napját. Az idei rendezvény jubileumi, hiszen 15 éve írták alán a két város akkori vezetői a testvértelepülési egyezmény.

A pécsi programok közül elsőként a GraphicPécs című kiállítás megnyitóján vehet részt az aradi közönség, hétfőn 17.30 órától a megyei múzeum szépművészeti részlegének Klió-termében (Horia/Széchenyi István u. 10. sz.). A tárlaton az 1988 és 2010 között kétévente szervezett pécsi plakátkiállítások munkáinak a javát láthatják majd az érdeklődők, illetve a tavaly novemberi grafikai kiállításról is hoznak kortárs művészektől alkotásokat.

Hétfőn 20 órától a Kultúrpalotában orgonahangversenyt ad Balatoni Sándor orgonaművész és Balatoni-Schultz Jennyfer szoprán. Felcsendülnek többek között Bach-, Händel-, Mozart-, Rossini- és Liszt-művek.

Balatoni Sándor Pécsett született 1983-ban. Zongora, zeneszerzés és egyházzenei tanulmányai után 2010-ben karvezetőként, 2011-ben orgonistaként diplomázott a Pécsi Tudományegyetemen. Doktori tanulmányait a Pécsi Tudományegyetemen és az Eastman School of Music (NY, USA) egyetemen végezte. A Pécsi Tudományegyetem adjunktusa és intézetigazgató-helyettese, a Pannon Filharmonikusok orgonistája és a Mecsek Kórus karnagya. Köztársasági, Fulbright- és Erasmus- ösztöndíjai mellett 2011-ben Nívó-díjat, 2012-ben Junior Prima-díjat kapott. Zeneszerzőként számtalan díjat nyert, köztük az Európai Kórusszerzők 1. Díját Tallinnban 2017-ben, a Művészetek Palotájának jubileumi zeneszerzésversenyének Díját 2020-ban, és a zeneszerzői KÓTA-díjat 2022-ben.

Balatoni-Schultz Jennyfer 1992-ben született Tapolcán. A veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskolában szerzett magánénekesi oklevelet Veres Györgyné Petrőcz Máriánál 2014-ben. A Pécsi Tudományegyetemen diplomázott 2020-ban operaénekesként, 2021-ben magánének tanárként Bazsinka Zsuzsannánál és Szabóki Tündénél. 2018 óta a Budapesti Stúdiókórusnak, valamint a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusának énekese. 2019 óta az Eck Imre művészeti iskola magánének tanára. 2016-ban az eszéki Lav Mirski nemzetközi énekversenyen II. Díjat, 2017-ben Nívó-díjat, 2020-ban a Danubia Talents nemzetközi énekversenyen I. Díjat nyert. Szólistaként ősbemutatót énekelt a Szolnoki Szimfónikus Zenekarral, a Savaria Szimfónikus Zenekarral, de több operaszerepet is énekelt Pécsett, Belováron és Vukováron is.

További hírek

Hír beküldése
Ideiglenesen Nagyváradon rendezi majd a hazai meccseit az aradi csapat.
Hír beküldése
Fellélegezhetnek a körgyűrűn áthaladók.
Hír beküldése
Ötvenhat év kellett ehhez.
<em>Hír szerkesztése</em> Szülőföldön magyarul: péntektől utalják a támogatást
A támogatási kérelmek pozitív elbírálásáról szóló levélben minden kedvezményezett esetében szerepelni fog az a dátum, amelytől kezdődően felvehetik a múlt, 2022–2023-as tanévre szóló, 100 ezer forintnak megfelelő 1260 lejes oktatási-nevelési vagy hallgatói támogatást.
<em>Hír szerkesztése</em> Az MCC szervezésében mutatják be Botházi Mária legújabb könyvét
Októberben tartják meg.
<em>Hír szerkesztése</em> RMDSZ: legyen olcsóbb a vezetékes víz!
A szenátus megszavazta a törvényjavaslatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Fordulj egyet, ne nevess! – Folkudvar az Aradi Magyar Napokon
Az Alma Mater Alapítvány és az Aradi Táncház Egyesület szerevezésében.
<em>Hír szerkesztése</em> Eötvös 175: Aradon is megemlékeztek a geofizikusról [AUDIO]
A tudós a Világoson végzett kísérletekkel alapozta meg hírnevét.
<em>Hír szerkesztése</em> A bankok, nagyvállalatok és kisvállalkozók adóterheinek növelésével mérsékelnék a költségvetési hiányt
Közvitára bocsátották a javaslatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Dankó Pista-díjat kapott Antal Péter [AUDIO]
Pécska polgármesterét a Magyarnóta Mecénása kategóriában tüntették ki.