Visszaállítják Darányi János néhai főorvos mellszobrát

Tóth András alkotása | Forrás: Andó András Facebook-oldala

Tóth András alkotása | Forrás: Andó András Facebook-oldala

A közeljövőben ismét köztéren állítják ki Darányi János néhai aradi főorvos elveszettnek hitt mellszobrát.

A műalkotás megtalálásáról és annak újbóli felállításáról szóló hírt Andó András (Andrei Andó), a megyei önkormányzat ügyvezető igazgatója osztotta meg a közösségi oldalán. Mint beszámolt róla, a mellszobrot – Tóth András szobrászművész, az Aradon született Tóth Árpád költő édesapja alkotását – a megyei múzeumban folyó felújítási munkálatok során találták meg. A szobrot a román közigazgatás bevezetése után, 1934-ben bontották le Csiky Gergely és Fábián Gábor írók szobrával együtt.

Darányi János a Heves megyei Andornakon született 1819. július 6-án, és Aradon hunyt el 1889. május 12-én. Tanulmányait Pesten, Miskolcon, Egerben, majd ismét Pesten végezte, ahol 1845. június 22-én avatták orvosdoktorrá. Azután Bécsbe ment, 1846 januárjában gyakorlóorvos lett Hevesen, majd Egerbe költözött. A szabadságharcban eleinte a 49. honvédzászlóalj főorvosa, a Budai vár bevételekor osztályos főorvos, utoljára a komáromi összes kórházak igazgató főorvosa volt dr. Rédey halála (szeptember 26.) után a vár átadásáig.

Amikor még eredeti helyén állt

1858-ban Arad főorvosa lett, 1860-ban a megyei kórház igazgató főorvosa is volt, majd 1861-től 1881. március végéig az általa alapított és róla nevezett magánkórházat mint igazgató-tulajdonos vezette. 1883 áprilisában főorvosi működésének 25 éves jubileuma alkalmával a Ferenc József-rend lovagkeresztjét kapta. Az utókor 1901-ben állított fel mellszobrát az egykori Baross Gábor-parkban, ami ma a Török Zsolt-park nevet viseli (a közelmúlti ez volt a Mihai Eminescu-park gyermekpark része).

Andó szerint a szobrot Péró Tamás RMDSZ-es megyei önkormányzati képviselő kezdeményezésére állítják fel, amire Iustin Cionca megyei tanácselnök is nyitott volt. A szobor leendő helyszínét egyelőre nem közölte.

A rovatból ajánljuk:

Fennállásának 110. évfordulójára megújul a Bohus-palota [AUDIO]
Jeles személyiségek laktak az épületben, emeleti helyiségeit pénzintézetek bérelték, a műteremlakásokban neves képzőművészek alkottak, és ott működött az első, erre a célra kialakított mozi.
Járni jár, de még jut is – Péró Tamás megyei tanácsos az idei költségvetéséről [AUDIO]
A kulturális és a templomfelújítási keret 10 százalékát a magyarság használhatja fel.
Leomlott a solymosi várrom egyik fala
Kampánytéma lett a műemléképület elhanyagoltsága.
Idén megteszik az első lépést a pécskai termálstrand megvalósításához [AUDIO]
Ötmillió euró vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak.