Visszaállítják Darányi János néhai főorvos mellszobrát

2023. szeptember 17.
A közeljövőben ismét köztéren állítják ki Darányi János néhai aradi főorvos elveszettnek hitt mellszobrát.
<em>Hír szerkesztése</em> Visszaállítják Darányi János néhai főorvos mellszobrát
Tóth András alkotása | Forrás: Andó András Facebook-oldala

A műalkotás megtalálásáról és annak újbóli felállításáról szóló hírt Andó András (Andrei Andó), a megyei önkormányzat ügyvezető igazgatója osztotta meg a közösségi oldalán. Mint beszámolt róla, a mellszobrot – Tóth András szobrászművész, az Aradon született Tóth Árpád költő édesapja alkotását – a megyei múzeumban folyó felújítási munkálatok során találták meg. A szobrot a román közigazgatás bevezetése után, 1934-ben bontották le Csiky Gergely és Fábián Gábor írók szobrával együtt.

Darányi János a Heves megyei Andornakon született 1819. július 6-án, és Aradon hunyt el 1889. május 12-én. Tanulmányait Pesten, Miskolcon, Egerben, majd ismét Pesten végezte, ahol 1845. június 22-én avatták orvosdoktorrá. Azután Bécsbe ment, 1846 januárjában gyakorlóorvos lett Hevesen, majd Egerbe költözött. A szabadságharcban eleinte a 49. honvédzászlóalj főorvosa, a Budai vár bevételekor osztályos főorvos, utoljára a komáromi összes kórházak igazgató főorvosa volt dr. Rédey halála (szeptember 26.) után a vár átadásáig.


Amikor még eredeti helyén állt

1858-ban Arad főorvosa lett, 1860-ban a megyei kórház igazgató főorvosa is volt, majd 1861-től 1881. március végéig az általa alapított és róla nevezett magánkórházat mint igazgató-tulajdonos vezette. 1883 áprilisában főorvosi működésének 25 éves jubileuma alkalmával a Ferenc József-rend lovagkeresztjét kapta. Az utókor 1901-ben állított fel mellszobrát az egykori Baross Gábor-parkban, ami ma a Török Zsolt-park nevet viseli (a közelmúlti ez volt a Mihai Eminescu-park gyermekpark része).

Andó szerint a szobrot Péró Tamás RMDSZ-es megyei önkormányzati képviselő kezdeményezésére állítják fel, amire Iustin Cionca megyei tanácselnök is nyitott volt. A szobor leendő helyszínét egyelőre nem közölte.

További hírek

Hír beküldése
Ideiglenesen Nagyváradon rendezi majd a hazai meccseit az aradi csapat.
Hír beküldése
Fellélegezhetnek a körgyűrűn áthaladók.
Hír beküldése
Ötvenhat év kellett ehhez.
<em>Hír szerkesztése</em> Szülőföldön magyarul: péntektől utalják a támogatást
A támogatási kérelmek pozitív elbírálásáról szóló levélben minden kedvezményezett esetében szerepelni fog az a dátum, amelytől kezdődően felvehetik a múlt, 2022–2023-as tanévre szóló, 100 ezer forintnak megfelelő 1260 lejes oktatási-nevelési vagy hallgatói támogatást.
<em>Hír szerkesztése</em> Az MCC szervezésében mutatják be Botházi Mária legújabb könyvét
Októberben tartják meg.
<em>Hír szerkesztése</em> RMDSZ: legyen olcsóbb a vezetékes víz!
A szenátus megszavazta a törvényjavaslatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Fordulj egyet, ne nevess! – Folkudvar az Aradi Magyar Napokon
Az Alma Mater Alapítvány és az Aradi Táncház Egyesület szerevezésében.
<em>Hír szerkesztése</em> Eötvös 175: Aradon is megemlékeztek a geofizikusról [AUDIO]
A tudós a Világoson végzett kísérletekkel alapozta meg hírnevét.
<em>Hír szerkesztése</em> A bankok, nagyvállalatok és kisvállalkozók adóterheinek növelésével mérsékelnék a költségvetési hiányt
Közvitára bocsátották a javaslatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Dankó Pista-díjat kapott Antal Péter [AUDIO]
Pécska polgármesterét a Magyarnóta Mecénása kategóriában tüntették ki.