Több mint 25 ezren zarándokoltak Máriaradnára

2021. szeptember 10.
A Boldogságos Szűz Mária születésének – a magyar népnyelvben Kisboldogasszony – napját szerdán ünnepelte a római és görög katolikus, az anglikán és az ortodox egyház, de a máriaradnai bazilikában hétfő óta, szinte óránként celebráltak misét – számolt be a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye honlapja.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint 25 ezren zarándokoltak Máriaradnára
Négy püspök az oltárnál | Fotó: gerhardus.ro

A liturgiákat hagyományosan román, magyar, bolgár, horvát és német nyelven mutatták be. Egy közel 50 fős gyoroki bolgár csoport gyalogosan érkezett Mariaradnára, és térden állva vonult be a kegytemplomba – írta a gerhrdus.ro.

A bánsági bolgárok hagyományos radnai zarándoknapja szeptember 6. és 7., amikor a három nagyobb település és közösség – Óbesenyő, Vinga és Berestye – számára külön celebrálnak szentmisét. A lelki program részét képezte a keresztúti ájtatosság, valamint az immár hagyományosnak számító görög katolikus liturgia és a keresztút a görög katolikus zarándokok számára. Szokás továbbá, hogy a máriaradnai kegytemplom egész éjszaka nyitva marad, éjfélkor pedig szentmisét mutatnak be a roma hívek számára.

A horvát (krasován) hívek szeptember 7-én és 8-án zarándokolnak Radnára, közülük egy kisebb csoport gyalogosan indult Krassóvárról Radnára. Stanislav Hočevar belgrádi érsek két horvát nyelvű pontifikális szentmisét mutatott be.


Kisboldogasszony ünnepe | Archív felvétel

A zarándoklat csúcspontja a szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján 11 órakor celebrált főpásztori szentmise, amely négy püspököt egyesített az oltárnál a csodatevő máriaradnai kegykép előtt: a főcelebráns Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök volt, koncelebrált Stanislav Hočevar belgrádi érsek, Pál József Csaba temesvári főpásztor és Böcskei László nagyváradi püspök, valamint a környező egyházmegyék (Szatmár, Nagyvárad, Temesvár, Gyulafehérvár, Iași és Belgrád) többi papja.

Délután és este román nyelvű szentmisékre, valamint 17 órától egyházzenei koncertre került sor. Reinholz András helyi plébános becslései szerint idén is több mint 25 ezer zarándok kereste fel a máriaradnai kegyhelyet.

További hírek

Hír beküldése
A vandálok széttörték a világítótesteket, kitépték a kábeleket a falból.
<em>Hír szerkesztése</em> Pontot rabolt Szentgyörgyről az UTA
Ezúttal sem jött össze az idegenbeli győzelem az aradiaknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Kamionokba rejtőzött és Kisperegen kószáló migránsokat fogtak el
Több tucatnyi illegális bevándorlót tartóztattak fel.
Hír beküldése
A református templom helyett a minoritáknál lesz a hangverseny.
<em>Hír szerkesztése</em> Utca felújítások Pécskán: év végéig csatlakozzanak a közművekhez!
A munkálatok befejezése után öt évig tilos lesz felbontani az aszfaltot.
<em>Hír szerkesztése</em> Spórol a villannyal a város, a díszkivilágítást is leállíthatják
Két órával csökkentették a közvilágítás időtartamát.
<em>Hír szerkesztése</em> Második világháborús lövedékeket találtak
Öt nap alatt háromszor riasztották az aradi tűzszerészeket.
<em>Hír szerkesztése</em> A 3+2 is fellép az idei Simonyi Napokon
Augusztus 12–14. között rendezik meg a programsorozatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Ismét vádat emeltek Ion Iliescu ellen az 1989-es forradalom ügyében
A vádlottaknak azt róják fel, hogy 1989. decemberében félrevezették a közvéleményt, pánikot keltettek, és elterjesztették azt az álhírt, hogy terroristák támadták meg az országot, így érték el, hogy hatalomra kerüljenek. A diverzió nyomán 857 személy vesztette életét, 2382-en megsebesültek, 585 embert megfosztottak szabadságától.
<em>Hír szerkesztése</em> Tarlótűz terjedt át az autópálya hangelnyelő paneljeire
A forgalmat is veszélyeztették a füst és a lángok.