Több mint 25 ezren zarándokoltak Máriaradnára

2021. szeptember 10.
A Boldogságos Szűz Mária születésének – a magyar népnyelvben Kisboldogasszony – napját szerdán ünnepelte a római és görög katolikus, az anglikán és az ortodox egyház, de a máriaradnai bazilikában hétfő óta, szinte óránként celebráltak misét – számolt be a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye honlapja.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint 25 ezren zarándokoltak Máriaradnára
Négy püspök az oltárnál | Fotó: gerhardus.ro

A liturgiákat hagyományosan román, magyar, bolgár, horvát és német nyelven mutatták be. Egy közel 50 fős gyoroki bolgár csoport gyalogosan érkezett Mariaradnára, és térden állva vonult be a kegytemplomba – írta a gerhrdus.ro.

A bánsági bolgárok hagyományos radnai zarándoknapja szeptember 6. és 7., amikor a három nagyobb település és közösség – Óbesenyő, Vinga és Berestye – számára külön celebrálnak szentmisét. A lelki program részét képezte a keresztúti ájtatosság, valamint az immár hagyományosnak számító görög katolikus liturgia és a keresztút a görög katolikus zarándokok számára. Szokás továbbá, hogy a máriaradnai kegytemplom egész éjszaka nyitva marad, éjfélkor pedig szentmisét mutatnak be a roma hívek számára.

A horvát (krasován) hívek szeptember 7-én és 8-án zarándokolnak Radnára, közülük egy kisebb csoport gyalogosan indult Krassóvárról Radnára. Stanislav Hočevar belgrádi érsek két horvát nyelvű pontifikális szentmisét mutatott be.


Kisboldogasszony ünnepe | Archív felvétel

A zarándoklat csúcspontja a szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján 11 órakor celebrált főpásztori szentmise, amely négy püspököt egyesített az oltárnál a csodatevő máriaradnai kegykép előtt: a főcelebráns Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök volt, koncelebrált Stanislav Hočevar belgrádi érsek, Pál József Csaba temesvári főpásztor és Böcskei László nagyváradi püspök, valamint a környező egyházmegyék (Szatmár, Nagyvárad, Temesvár, Gyulafehérvár, Iași és Belgrád) többi papja.

Délután és este román nyelvű szentmisékre, valamint 17 órától egyházzenei koncertre került sor. Reinholz András helyi plébános becslései szerint idén is több mint 25 ezer zarándok kereste fel a máriaradnai kegyhelyet.

További hírek

Hír beküldése
A feliratkozás határideje október 4., hétfő 17 óra.
<em>Hír szerkesztése</em> GastroPan: a Medvehagyma lett az Év tortája 2021-ben
Szerdán az Év kenyere-díjakat adják át.
<em>Hír szerkesztése</em> Online elérhető az Aradi Magyar Napok programfüzetje
Több mint 10 helyszínen zajlanak majd az események.
<em>Hír szerkesztése</em> Gépek pótolják a munkaerőhiányt a sütőiparban
Megnyílt Aradon a 12. GastroPan szakkiállítás.
Hír beküldése
A két év alatti gyerekek után havi 486 lej, a 2 és 18 év közötti gyerekek után a nagykorúság eléréséig havi 243 lej pótlékot kapnak majd a családok a szenátus döntése értelmében. A törvénymódosító javaslatot a képviselőháznak is jóvá kell hagynia, és akkor lép érvénybe, ha az elnök kihirdeti azt.
<em>Hír szerkesztése</em> Folytatódik a CED kiállítási sorozata, ezúttal a GastroPanon
Délkelet-Európa legjelentősebb sütőipari szakkiállítása.
<em>Hír szerkesztése</em> Ezek a járványügyi szabályok érvényesek az Aradi Magyar Napokon
Uniós Covid-igazolványt vagy magyarországi védettségi igazolványt kérnek.
<em>Hír szerkesztése</em> A garanciaalapnál kopogtathatnak a City Insurance ügyfelei
Megvonták a biztosító működési engedélyét.
<em>Hír szerkesztése</em> Kezdődik a GastroPan 2021 szakmai kiállítás
Idén is kihirdetik az Év tortája és az Év kenyere címeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Értékes pontot szerezve a dobogó közelében áll az UTA
Csütörtökön kupameccset játszanak az aradiak, aztán a CFR-t fogadják.