Nemezelés és népi ékszerkészítés a Pro Identitas Egyesületnél

2022. június 18.
Az Pro Identitas Egyesület célja a szülőföldön való boldogulás, fennmaradás támogatása és a magyarságtudat erősítése. Tevékenységeit is ezek függvényében szervezi oly módon, hogy a hagyományőrzést, a népi kézműves foglakozásokat ötvözi a megmaradáshoz fontos közösségépítéssel.
Hír beküldése

A Csoóri Sándor Alapnak és az Emberi Erőforrások Minisztériumának köszönhetően 2022 elején elindult a népi ékszerkészítés-, valamint májusban a nemezelés programsorozat. A programok összeállítója és a sorozat megvalósítója a Békés Megyei Népművészeti Egyesület.

A 35 órás foglakozások helyszínét a Pro Identitas Egyesület székháza biztosította. A népi ékszerkészítő foglalkozásokat Farkasné Jeszenszky Anita népi iparművész, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagja vezette. Az elméleti oktatás keretében ismertetésre került a népi ékszerkészítés-gyöngyfűzés, a magyar nép ékszerkultúrája, a hagyományos viselet kiegészítői. Gyakorlati oktatás keretében a népi ékszerkészítéshez használt alapanyagok, eszközök bemutatása történt, majd fűzési technikákat ismertek meg a résztvevők. Készült tászli, szívecskés kis gyöngygallér, virágos gyöngyszalag, gyöngyszövött karkötő és gyöngyhímzett medál.

A nemezkészítő foglalkozássorozatot Aba P. Ákos népi iparművész vezette, ő szintén a Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagja. A résztvevők olyan egyszerű nemezelt táskákat készítettek, amiket a hétköznapokban is szívesen viselnek. Megtanulták a nemeztarsoly készítését archaikus motívumokkal, elő-nemezes technikával és domborvarrással, valamint készítettek egy modern nemezelt táskát is.

A képzésekre mindazok jelentkezését várták, akik a népi kézművességgel már foglalkoztak és akik a tudásukat tovább szerették volna bővíteni. Akik érdeklődnek a népi kézművesség iránt, kedvet éreznek, hogy kipróbálják alkotói vágyukat és szerettek volna betekintést nyerni a választott szakma elméletébe és gyakorlatába.

Azokat a pedagógusokat, akiknek a nevelői munka során szükségük van ezekre az ismeretekre az elsajátított tudást átörökítik és továbbadják a jövő nemzedékének; az álláskeresőket, akik egy új szakma elsajátításával a későbbiekben megélhetésüket tudják biztosítani, valamint akik ki szeretnének kapcsolódni és magyar környezetben anyanyelvüket gyakorolni.

Ezek a képzések csupán érzékenyítések, egyfajta ízelítők, ezért mindenképp szeretnék folytatni a megkezdett munkát – olvasható az egyesület közleményében.

 

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Összeütközött két autó Nagyiratos és Kisvarjas között
Hat személyt szállítottak kórházba.
Hír beküldése
Egy órával kevesebbet fogunk aludni.
<em>Hír szerkesztése</em> Elhunyt két gépkocsivezető Berzován
Az áldozatok 87 és 77 évesek voltak.
<em>Hír szerkesztése</em> Vígjáték, vers, zene – A kamaraszínház áprilisi programja
A Szigligeti Színház, a Kaláka együttes és Montanaro lép fel Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Bangladesi határsértőket fogtak el Tornyán
Illegális „kivándorlók”.
<em>Hír szerkesztése</em> E-hulladékgyűjtés Pécskán
Új konyhai robotgépeket húznak ki a tombolán.
<em>Hír szerkesztése</em> Jenei Imre 86 éves
A Puskás Intézet is felköszöntötte a Nagyváradon élő szaktekintélyt.
Magyar üzletembereket várnak, a meghívott Miklós Zoltán.
<em>Hír szerkesztése</em> Ez hogy történt? Forgalommentes úton ütközött két kamion
Egy személy súlyosan megsérült.
<em>Hír szerkesztése</em> Szabó Ödön: sok gólt rúgtunk az elmúlt két évben a magyar oktatásért
Az RMDSZ által közreadott interjú.