Megnyitják az ingázók előtt a Tornya–Battonya határátkelőt

2020. április 10.
Közel egy hónap után ismét használható lesz a Tornya–Battonya határátkelőhely, de csak az ingázók előtt – jelentette be csütörtök késő este Marcel Vela belügyminiszter, amikor is a koronavírus-járvány miatt kihirdetett szükségállapot legújabb, 8. számú katonai rendeletét ismertette.
<em>Hír szerkesztése</em> Megnyitják az ingázók előtt a Tornya–Battonya határátkelőt

Marcel Vela elmondta, hogy a rendelet órákon belül megjelenik a Hivatalos Közlönyben, de az abban foglaltak már április 9-től, csütörtök este tíz órától érvénybe lépnek. Ettől függetlenül elképzelhető – a tapasztalat ezt mutatja –, hogy a határátkelőhelyet csak akkor nyitják meg, amikor a helyi parancsnokság megkapja írásban a hivatalos értesítést.

A román hatóságok március 14-én zártak le négy kisebb határátkelőt a román–magyar határszakaszon a koronavírus-járvány miatt, azzal a magyarázattal, hogy az ott dolgozókat átirányítják a nagyobb és forgalmasabb átkelőhelyekhez, aztán március 25-én hármat újra megnyitotta az ingázók számára a két ország közti megegyezés értelmében, ám a tornyai nem volt ezek között.

A 8. számú katonai rendelet értelmében a szükségállapot végéig érvényben marad a külföldi személyforgalom korlátozása a határátkelőhelyeken, viszont megnyitják a Nagycsanád–Kiszombor, a nagylaki országúti, a Tornya–Battonya, a Gyulavarsánd–Gyula, a Nagyszalonta–Méhkerék, a Bors–Ártánd, a Székelyhíd–Létavértes, a Pete–Csengersima, Csanálos–Vállaj határátkelőhelyeket az ingázó munkavállalók és agrárvállalkozók, földművesek számára.

Ezeket csak a határsáv 30 kilométeres vonzáskörzetében élők használhatják, gépkocsikkal vagy mezőgazdasági gépekkel kelhetnek át a határátkelőkön, és bizonyítaniuk kell a munkaviszonyt. Ingázónak számít, aki a határ egyik vagy másik oldalán dolgozik, maximum 30 km-re lakik a legközelebbi határátkelőhelytől, és hetente legalább egyszer hazatér állandó lakhelyére.

Az ingázókra nem vonatkoznak a karanténra és a házi elkülönítésre vonatkozó szabályok, ha az országba történő belépéskor nincsenek koronavírusos tüneteik; akik megsértik ezeket a szabályokat, 14 napos karanténba kerülnek.

A cikk alján letölthető a katonai rendelet hivatalos, román nyelvű változata.

Csatolmány: 

További hírek

Hír beküldése
A Csiky Gergely Főgimnáziumban változatlanul 84 százalékos a jól vizsgázók aránya.
<em>Hír szerkesztése</em> Pitești-en kezdi az új idényt az UTA
Szuperliga néven rajtol július 16-án az élvonalbeli futballbajnokság.
<em>Hír szerkesztése</em> Leégett 200 hektár gabonaföld és 600 szalmabála
A szárazság miatt elég egy szikra, és megtörténik a baj.
Hír beküldése
Nagyon lassan halad a népszámlálás második, személyes lekérdezésen alapuló szakasza, emiatt bő két héttel a népszámlálás tervezett vége előtt a lakosság körülbelül egyharmada még nincs regisztrálva. Bár a magyar többségű településeken jellemzően nincs hiány számlálóbiztosokból, munkájukat számos módszertani és technikai probléma is lassítja.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem változott a „kisérettségi” eredménye az óvások után
A vizsgázók 78,19 százaléka érte el 5-ös vagy annál nagyobb átlagot.
<em>Hír szerkesztése</em> Elfogadta az üzemanyagok árkompenzációjáról szóló sürgősségi rendeletet a kormány
Július elsejétől három hónapig hatályos.
<em>Hír szerkesztése</em> Részleges kamionstopot rendeltek el a hőségriadó miatt
Csütörtökön és pénteken vörös kód van érvényben Arad megyében.
<em>Hír szerkesztése</em> Hőségriadót rendelt el a meteorológiai szolgálat
A nappali csúcshőmérséklet eléri a 37-38 Celsius-fokot.
<em>Hír szerkesztése</em> A „bolygóvonat” elment, de sok csodát tartogat még az égbolt [AUDIO]
A Galaxis amatőr csillagászklub továbbra is várja az érdeklődőket „járdacsillagászatra”.
<em>Hír szerkesztése</em> Adóemeléseket jelentett be a kormány
Az osztalékadót és az áfát is megemelik, a szerencsejátékokra 40 százalékos adót vetnek ki.