A szokásosnál korábban támadnak a kullancsok az enyhe időjárás miatt

Alig észrevehető, épp ezért veszélyes | Illusztráció: Pixabay

Alig észrevehető, épp ezért veszélyes | Illusztráció: Pixabay

Az évszakhoz képes enyhe időjárás miatt a szokásosnál egy hónappal korábban megjelentek a kullancsok Aradon, legalábbis már február második felében sokan keresték fel a kórház sürgősségi osztályát kullancscsípés miatt.

Az előző években március végén, április elején jelentkeztek a kullancsok első „áldozatai”, de idén már február második felében sokan fordultak orvoshoz a vérszívók miatt – nyilatkozta Simina Roz, az Arad Megyei Sürgősségi Kórház sajtószóvivője az Agerpresnek. A közösségi oldalakon is sok aradi lakos, sőt a megye más településein élők is kullancscsípésekről számoltak be az elmúlt időszakban.

Különböző állatvédő szervezetek ajánlásokat fogalmaztak meg a kutya- és macskatulajdonosoknak, akik a szabadban tartják négylábú kedvenceiket, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak a parazitáktól való megszabadításukra, a megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) pedig a lakosság számára tett közzé figyelmeztető és tájékoztató anyagot, hogy miként előzhető meg a kullancstámadás, vagy mit kell tenni, ha már megtörtént a rovarcsípés.

Használjunk szúnyog és kullancs elleni sprayt, viseljünk világos öltözetet, lehetőleg hosszú ujjú és szárú ruhákat, kerti munkák, kirándulás, vagy parkban tett séta után ajánlatos alaposan szemügyre venni végtagjainkat, a testhajlatokat, a tarkót. Azért fontos a tüzetes átvizsgálás, mert a rovar csípése nem fájdalmas, és rendszerint csak akkor vesszük észre, amikor már belefúrta magát a bőrünkbe – írták. Ha idejében észreveszik, és szakszerűen eltávolítják (ezért javallott orvoshoz fordulni), jelentősen csökken a megbetegedés esélye – vélik a szakemberek.

A közegészségügyi igazgatóság felsorolásában olvashatók a kullancsok által Európában terjesztett betegségek is: agyvelőgyulladást, Lyme-kórt, visszatérő lázat és krími-kongói vérzéses lázat okozhat a rovar. Akit megcsípett, jegyezze fel a dátumot, és ha egy hónapon belül valamelyik betegség tünetét észleli magán, forduljon orvoshoz – közölték.

Az Agerpres megszólaltatta Gabriel Herlo biológust, aki szerint a kullancsok a szokatlanul enyhe időjárás miatt fejlődtek ki már az év elején, a téli időszak végén. A környezetvédelmi felügyelőség elemzéséből kiderült, hogy februárban országszerte 7,3 Celsius-fok volt az átlaghőmérséklet, a 2023–2024-es téli szezon pedig 1901 óta a legmelegebb volt a mai Románia területén a 3,8 Celsius-fokos átlaghőmérséklettel.

A rovatból ajánljuk:

Ugrásszerűen megnőtt a kanyarós megbetegedések száma
Az év elejétől április 10-ig 379 megbetegedést jegyeztek a megyében.
Kisebbségi iskolák román tantárgyolimpiáját rendezik meg a Csiky Gergely Főgimnáziumban
Az 5–12. osztályosok számára szervezett versenyen 19 megye több mint 250 diákjai vesz részt.
Elhunyt Almási Vince volt kisiratosi polgármester
Község- és közösségépítő ember volt.
Vincze Loránt: változtassuk meg az Európai Uniót! (x)
Az RMDSZ európai parlamenti képviselője négy célt fogalmaz meg az idei EP-választásra.