Hálás szívvel, nagy tervekkel várják a 2022-es évet

2021. december 27.
Habár idén továbbra sem tudtak eseményeket szervezni a koronavírus-járvány miatt, a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület (PKHE) tagjai nem tétlenkedtek ebben az évben sem.
<em>Hír szerkesztése</em> Hálás szívvel, nagy tervekkel várják a 2022-es évet
A Pécskai Magyar Közösségi Ház

Miután kivették a részüket a szeptemberben megtartott Pécskai Magyar Napok programjaiból, a hagyományokhoz ragaszkodva, immár ötödik alkalommal állítottak szabadtéri adventi koszorút a városháza elé, az önkormányzat támogatásával.

A gyertyákat minden vasárnap másik személy gyújtotta meg, közvetlenül a szentmise után. Az elsőt Antal Péter polgármester, a másodikat Taics Anna alapító tag, a harmadikat az egyesület legfiatalabbja, Balta Tajcs Hanna, a negyediket pedig szintén alapító tagok: Szép Sándor és Szép Zoltán.

Az adventi időszakban az elesettekre is odafigyeltek, és 777 lejt (a szervezők szerint „angyali szám”), sikerült összegyűjteni, amit az egyesület tagjai átadták egy rászoruló személynek, abban bízva, hogy „közelebb viszi őt a betlehemi jászolhoz és átfázott szívében újra megszületik majd a kis Jézus!”.


Antal Péter polgármester és családja gyújtotta meg az első gyertyát az adventi koszorún

Bizakodva egy vírusmentes jövő esztendőben, a PKHE komoly célokkal tekint a 2022-es évre: a legfontosabb a Pécskai Magyar Közösségi Ház használhatóvá, élhetővé való tétele. Az első lépés a teljes tetőcsere, amire pályázat útján 600 ezer forintnyi támogatást kaptak a magyar kormánytól a Bethlen Gábor Alapkezelő pályázatán. A szükséges anyag közel 15 000 lejbe került: 3600 darab, azaz, 360 négyzetméternyi cserép már a ház udvarán várja a tavaszt, hogy a helyére kerülhessen.

Hátravan még a faanyag és az ereszcsatorna megvásárlása, de számítanak minden olyan személy kétkezű munkájára is, aki a munkálatok megvalósításában segíteni tud. „Bizakodva a közösség erejében, összefogásában, bátran állunk neki ennek a nem kis feladatnak, hiszen a közösségi ház, mint a neve is mutatja, a pécskai magyarságé! Adja az úr, hogy rohamosan fogyatkozó közösségünk összetartó és bátor legyen, mert ott, ahol összetartás van, ott erő van és ahol közösségi erő van, ott megvan minden, ami ahhoz szükséges, hogy megmaradjunk és éltessük hagyományainkat, kultúránkat és értékeinket” – vélik az egyesület tagjai.

„Az olvadást hagyjuk meg a hónak, az az ő feladata! A miénk az, hogy szeressük egymást és tanuljuk, óvjuk, őrizzük és továbbadjuk utódainknak mindazokat az értékeket, amelyeket elődeink nagy bizalommal ránk hagytak, más nemzetek hagyományait, kultúráját és értékeit pedig tartsuk tiszteletben. Maradjunk meg mindenekelőtt embernek, jó magyarnak! Szívemből kívánom minden keresztény testvéremnek, hogy imája meghallgatásra kerüljön, hitét, reményeit és örömeit megőrizve, szépséges karácsonya legyen! Az úr áldásával pedig jó egészségben és tengernyi örömökben gazdag boldog új esztendőt kívánok, az egyesület vezetőségének és tagjainak nevében!” – fogalmazott Balta Taics Tünde, a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület elnöke.

További hírek

Hír beküldése
Kiemelt bérezés. (x)
<em>Hír szerkesztése</em> UTA-vereség a „tavaszi” nyitányon
Immár kilenc forduló óta képtelen nyerni az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Bognár Levente átvette a 2021-es Kölcsey-díjat
A Magyar Kultúra Napjának előestéjén kapta meg az elismerést.
<em>Hír szerkesztése</em> A népszámlálásról és a választási regisztrációról tájékoztatták az RMDSZ-es tisztségviselőket
Március 14-én kezdődik a cenzus.
<em>Hír szerkesztése</em> Kárpótlást igényelhetnek a hadi- és politikai foglyok gyermekei
Havi juttatásokra és különböző kedvezményekre jogosultak.
<em>Hír szerkesztése</em> Filmvetítés Jávor Pál emlékére a kamaraszínházban
120 éve Aradon született a színészóriás.
Hír beküldése
Ha a Magyarország jelenlegi határain kívül született magyar állampolgárok Amerikába utaznának, vízumot kell igényelniük, még akkor is, ha történetesen évek vagy évtizedek óta Magyarországon élnek. A Romániában élő magyarok ezt csak a bukaresti diplomáciai képviseleten tehetik meg.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradi magyar iskolák is készülnek a Magyar Kultúra Napjára [AUDIO]
Vetélkedők és makettpályázat.
<em>Hír szerkesztése</em> A magyarság vállalása mellett foglalt állást a Székely Nemzeti Tanács
SZNT: a román nacionalizmus korábban megpróbálta külön nemzetiségként feltüntetni a székelyeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Az árkompenzáció nélkül kiállított energiaszámlák kijavítására kötelezték a szolgáltatókat
Tizenöt napjuk van rá.