Eötvös 175: Aradon is megemlékeztek a geofizikusról [AUDIO]

Ünnepség az iskola előcsarnokában lévő emléktáblánál | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Ünnepség az iskola előcsarnokában lévő emléktáblánál | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

A torziós inga továbbfejlesztésével, az Eötvös-inga megalkotásával a addiginál sokkal pontosabban meg tudta mérni a gravitációs teret, a földfelszín alatt rejlő kőzetek és ásványi anyagok tömegét.

Az Eötvös Loránd születése 175. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév főrendezvényét szerda délelőtt tartották a Magyar Tudományos Akadémián. Ezzel egy időben Aradon megkoszorúzták a nemzetközi hírű tudós, geofizikus emléktábláját, amelyet 2010-ben helyeztek el a Csiky Gergely Főgimnázium előcsarnokában.

Ez az emléktábla hirdeti azt, hogy Eötvös Loránd 1905-ben és 1906-ban az Arad melletti világosi síkságon végzett kísérletekkel alapozta meg tudományos hírnevét: a torziós inga továbbfejlesztésével, az Eötvös-inga megalkotásával a addiginál sokkal pontosabban meg tudta mérni a gravitációs teret, a földfelszín alatt rejlő kőzetek és ásványi anyagok tömegét.

 

Az MTA és az Eötvös Loránd Fizikai Társaság által szervezett aradi rendezvény részeként délután előadásokat is tartottak az érdeklődőknek.

Pataky Lehel Zsolt összeállítása a délelőtti koszorúzáson készült a Temesvári Rádió Magyar adása számára. Hallgassa meg:

A rovatból ajánljuk:

„A szomorkodóval szomorkodni, a nevetővel nevetni” [AUDIO]
Nagy Rozália 25 éve, a kisiratosi Máltai Ház megnyitása óta lakója a mozgássérült-otthonnak. December 3. a fogyatékos emberek világnapja, az ez alkalomból közölt riportban mesél többek között arról, hogy a fizikai akadályok nem szabnak feltétlenül korlátot a léleknek is.
Átadták az onkológia új székhelyét
Mintegy 3500 négyzetméteren több mint 50 kórházi ágy áll rendelkezésre.
Faragó Péter maradt a megyei RMDSZ-szervezet elnöke
A parlamenti képviselő 2015 óta tölti be a tisztséget.
Tisztújításra készülnek a megyei RMDSZ-vezetőségben
November 25-re hívták össze a gyűlést.