Bírságok és bűnügyi feljelentés választási szabálysértések miatt Arad megyében

Illusztráció | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Illusztráció | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Arad megyében a szavazókörök megnyitásától délután három óráig húsz esetben jeleztek szabálytalanságot a június 9-i európai parlamenti és helyhatósági választásokkal kapcsolatban – közölte a megyei választási bizottság.

Hat esetben még tart a kivizsgálás – tették hozzá –, négy esetben pedig 1200 lej értékben szabtak ki szabálysértési bírságot a belügyi szervek, míg további három esetben bűnvádi eljárás indult lehetséges bűncselekmények gyanúja miatt.

Angyalkúton egy választópolgárnak két szavazólapot adtak ugyanabból a típusból (köztudott, hogy összesen öt szavazólapon kell pecsételni, amelyekre rá is nyomta a szavazó-bélyegzőt, viszont az urnába nem dobta be őket. Nagyiratoson egy szavazásra jogosult személy és leadta voksot, amiért az ügyben bűnvádi eljárás indult. Bokszegen (Bocsig) kora délután, egy óra körül azért értesítették a rendőröket, mert egy 37 éves repszegi (Răpsig) illetőségű férfi a szavazófülkében a mobiltelefonjával lefényképezte a szavazólapot, amin az általa támogatott jelölt neve mellett volt látható a pecsét. A fényképezés tilos, ezért 6010 lejes pénzbírságot szabtak ki rá – sorolták a példákat.

Arad megyében 440 szavazóhelyiséget alakítottak ki, 380 215-en szerepelnek az állandó választói névjegyzékben, és 1969-en kerültek fel az ideiglenes listára. Délután négy óráig 31,07 százalékos volt a választási részvétel.

A rovatból ajánljuk:

Sárga és narancssárga fokozatú hőségriadót fújtak
Az aradi önkormányzat elsősegélynyújtó pontokat rendez be a kánikula idejére.
Szent Iván-éj tűzugrás Pécskán
Vincze Lilla-koncert lesz a hagyományőrző rendezvényen.
Kiértékeli a választási eredményeket az MKT
Az RMDSZ székházában tartják az ülést jövő csütörtökön.
A szórványlét minden jegyét magán viseli Tornya [AUDIO]
Ma már ritkán hallani magyar szót az utcán.