Az erdélyi magyarok több mint 60 százaléka igényelte a magyar állampolgárságot

Meghaladta a 60 százalékot a magyar állampolgársággal rendelkező felnőtt korú romániai magyarok aránya, derül ki egy friss közvélemény-kutatásból, amelyet az Eurotrans Alapítvány megrendelésére készített a SoDiSo Research – írta az MTI.

A felmérés a romániai magyarok magyar állampolgárság kérdéséhez fűződő viszonyát és terveit, valamint a támogatási lehetőségek igénybevételének gyakoriságát és hajlandóságát mérte fel. A kutatás válaszadóinak 61 százaléka igényelte a magyar állampolgárságot, 18 százalékuk még nem kérvényezte a honosítást, de tervezi ezt megtenni valamikor a jövőben, 19 százalékuk pedig egyáltalán nem szándékszik igényelni. Ez utóbbiak aránya jelentősen csökkent a korábbi kutatási eredményekhez képest.

Jellemzően a nagyobb városokban élők, a fiatalok, illetve a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők körében kiemelkedő a magyar állampolgárság megléte. Számos támogatás és kedvezmény igényelhető a határon túli magyar állampolgárok számára, ezek igénybevételére is kitért a kutatás: a Magyar Kormány által biztosított közvetlen külhoni támogatások közül a „Szülőföldön magyarul” elnevezésű nevelési-oktatási támogatás a legnépszerűbb, a válaszadók 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ő, vagy valamelyik közeli családtagja igénybe vette ezt az elmúlt években. A kimondottan az állampolgársággal rendelkezőket célzó támogatási formák közül a mintegy hét éve igényelhető anyasági támogatás kérelmezéséről a válaszadók 16, a babakötvény igényléséről pedig 12 százaléka számolt be. 

A Magyarország területén biztosított utazási támogatások igénybevételéről kevesebben számoltak be, a megkérdezettek 6 százaléka élt ezzel a lehetőséggel. Ezen a támogatási területen jelentős változás lép életbe március 1-ejétől: ekkortól a Magyar Igazolvánnyal rendelkező külhoni állampolgárok négy helyett évi tizenkét alkalommal élhetnek a kedvezménnyel, és az eddigi 90 százalékos kedvezmény helyett teljes ingyenességre lesznek jogosultak.

A Magyar Igazolványt kérheti a Romániában állandó lakóhellyel rendelkező, magát magyar nemzetiségűnek valló személy, nem jogosult az a személy, aki magyarországi állandó lakcímmel rendelkezik. 

A kutatás hibrid módszertannal készült, 2023. novemberében 1213 személy telefonos, illetve 2024. januárjában 882 válaszadó személyes lekérdezésével. A felnőtt korú erdélyi magyarokra reprezentatív minta teljes mérete így 2095 személy, az eredmények 95 százalékos valószínűség mellett 2,9 százalékos hibahatárral érvényesek.

 

A rovatból ajánljuk:

Ugrásszerűen megnőtt a kanyarós megbetegedések száma
Az év elejétől április 10-ig 379 megbetegedést jegyeztek a megyében.
Kisebbségi iskolák román tantárgyolimpiáját rendezik meg a Csiky Gergely Főgimnáziumban
Az 5–12. osztályosok számára szervezett versenyen 19 megye több mint 250 diákjai vesz részt.
Elhunyt Almási Vince volt kisiratosi polgármester
Község- és közösségépítő ember volt.
Vincze Loránt: változtassuk meg az Európai Uniót! (x)
Az RMDSZ európai parlamenti képviselője négy célt fogalmaz meg az idei EP-választásra.