Az aradi városi tanács megalakulását is bojkottálták a szociálliberálisok

2012. június 28.

Miként az Arad Megyei Tanács keddi, úgy az Aradi Helyi Tanács mai alakuló ülésén sem jelentek meg a kormányzó - de az aradi képviselő-testületben ellenzékbe szorult - Szociálliberális Unió képviselői, így kellő létszám híján a megyeszékhely döntéshozó szerve sem jöhetett létre.

A Filharmónia koncerttermében tartott délelőtti ünnepségen név szerint szólították a június 10-én megválasztott tanácsosokat, akik Elena Iovănaş bírótól, a választási bizottság elnökétől megkapták mandátumaikat: a Keresztény-Liberális Mozgalom (a demokrata-liberálisok és a "zöldek" választási szövetsége) 10, az RMDSZ és a Dan Diaconescu Nép Pártja 2-2 tanácsosa, de amikor a szociáldemokrata és a nemzeti liberális képviselőket szólították, senki nem lépett színpadra. A prefektúra illetékese ezután közölte, hogy a 23 tagú testület kétharmada lenne szükséges a tanács megalakulásához (minimum 16 személy), és mivel a kvórum nincs meg, a munkálatokat nem folytathatják, a kormánybiztosi hivatal pedig három napon belül újra összehívja az alakuló ülést.

 

Gheorghe Falcă újraválasztott demokrata-liberális polgármester csalódottságának adott hangot, amiért a város döntéshozó szervének megalakítása "kicsinyes politikai játszmák" miatt kudarcba fulladt, amire még nem került sor. Hozzátette, a "gyerekes sértődöttségre emlékeztető húzások" közé tartozik az egy épületben lévő polgármesteri hivatal és a prefektúra között átjáró lezárása, a közérdekű beruházások leállítása, végül a tanácsülés bojkottálása, ami "nem méltó Aradhoz, az aradi polgárokhoz".

A szociálliberálisok távolmaradásukkal akarták ellehetetleníteni az önkormányzati munkát, feltehetően így tüntetve amiatt, hogy a demokraták maguk mellé állították eddigi szövetségesüket, az RMDSZ-t, és - többségüket bebiztosítandó -, a Nép Pártját is. "A ma történtek alapján nehéz négy év elé nézünk, és a szociálliberálisok megpróbálnak majd betenni ott, ahol csak tudnak" - értékelt az Aradi Híreknek Bognár Levente hivatalban lévő alpolgármester, megyei RMDSZ-elnök. Hangsúlyozta: a megjelent pártok közül az RMDSZ csak a demokrata-liberálissal van tárgyaló viszonyban, és az egyezség szerint az RMDSZ megtarthatja az egyik alpolgármesteri posztot. A kormányszövetség, a szociálliberálisok is megpróbálták maguk mellé állítani az RMDSZ-t - Bognár szerint "nem éppen keresztény eszközökkel" -, hogy többségbe kerüljenek, és legalább egy alpolgármestert delegálhassanak, de tervük nem sikerült.

Ciszter Kálmán (RMDSZ), akinek korelnökként kellett volna levezetnie az alakuló ülést, úgy fogalmazott, hogy "politikusként sem talál észérveket" a szociálliberálisok tettére, amellyel késleltetik az új önkormányzati ciklus megkezdését. Megerősítette az RMDSZ rangsoroló gyűlésén tett ígéretét, hogy mandátuma felénél átadja tanácsosi megbízását az RMDSZ-listán utána következő jelöltnek, Hadnagy Dénesnek. "Közel 25 éves közigazgatási tevékenységemnek többek között az legyen az eredménye, hogy jól felkészült fiatalok vegyék át a helyemet" - mondta.

[audio src="http://aradihirek.ro/wp-content/uploads/media/Elhalasztottak a varosi tanacs megalakulasat.mp3"] 

 

További hírek

Hír beküldése
Nekiment a zajvédő falnak, ettől gyulladhatott ki.
Hír beküldése
Pécska hazai pályán kikapott, az UTA idegenben nyert.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint húsz migránst fogtak el Nagylaknál
Két tehergépjárműben rejtőztek el.
Hír beküldése
A tervezet nem tartalmazza már azt az előírást, miszerint az önkormányzatok nem költhetnek saját bevételük 2,5 százalékánál többet kulturális, egyházi és szabadidős célokra, illetve már az sem kötelező, hogy összevonják az ötvennél kevesebb alkalmazottal működő kulturális intézményeiket.
<em>Hír szerkesztése</em> Pál Attila: egészségtudatosabbak lettek az emberek [AUDIO]
A székudvari méhész szerint a Covid óta jobban odafigyelünk, hogy mit fogyasztunk.
<em>Hír szerkesztése</em> Drogkereskedő bandát számolt fel a rendőrség
Tizenhárom személyt kísértek be kihallgatásra.
<em>Hír szerkesztése</em> Őszi magyar bál Pécskán
A Roulette húzza a talpalávalót.
<em>Hír szerkesztése</em> MCC-fórum a népszámlálási eredményekről
Van még érdekérvényesítő erejük a kisebbségeknek?
<em>Hír szerkesztése</em> Fesztiválhétvégével indult az Aradi Magyar Napok [AUDIO]
A kéthetes rendezvénysorozat október 6-án ér véget.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem sokat segített a helyezésen az UTA pontszerzése
Döntetlent játszott az aradi csapat a kiesési rangadón.