Átadták a Márki Sándor-díjakat

2014. október 2.
A díjazottak A díjazottak

Az Aradi Magyar Napok keretében szervezett pedagógusnapon adta át a 2014-es Márki Sándor-díjakat a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Arad megyei szervezete csütörtök délután. A Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében tartott rendezvényen először is a nyári szakmai kirándulásokon, továbbképzéseken részt vett kollégák számoltak be az ott látottakról-hallottakról.
Ezt követte a az Arad vármegye neves kutatójáról és leírójáról elnevezett díj átadása. Matekovits Mihály megyei RMPSZ-elnök idézte fel a kitüntetés 1991-ig visszanyúló történetét, elmesélve, hogy mivel a tanfelügyelőség akkoriban nem ismerte el a magyar pedagógusok munkáját kétévente, kénytelen voltak bevezetni egy saját díjat – ami azóta rangra tett szert, és az aradi RMPSZ példáját követték más megyei tagszervezetek is. A kétévente kiosztásra kerülő Márki Sándor-díjat egyvalaki csak egyszer kaphatja meg, éspedig olyasvalaki, aki a szokott, hétköznapi munkáján felül igyekszik olyan pluszt is adni tanítványainak, szülőknek vagy a közösségnek, ami maradandó, az átlagostól eltérő. Márki Sándor-életműdíjat kaphat olyan nyugdíjas pedagógus, aki tevékenysége zömét magyar oktatási intézményben folytatta, és nyugalomba vonulása után is valamilyen magyar (civil vagy egyházi) körben igyekezett segíteni az oktatásban vagy a közéletben.
Márki Sándor-díjat kapott Almási Valéri Anna, a kisiratosi Páter Godó Mihály Általános Iskola tanítója, Módi Kinga vallástanár, az ágyai Olosz Lajos Általános iskola pedagógusa és Sime Judit történelem szakos tanár, a kisjenői Erdőhegyi Általános Iskola igazgatója. Márki Sándor-életműdíjat kaptak Csáki Apollónia, a zerindi (ma Tabajdi Károly nevét viselő) általános iskola nyugalmazott román szakos tanára, Csáki Barna nyugalmazott fizika szakos tanár, aki évekig volt a zerindi iskola igazgatója és Dani Rozália nyugdíjas nagyiratosi tanítónő.
Az elmúlt években eddig két személy kapott tiszteletbeli pedagógusi címet. Idén harmadik alkalommal történt ez meg, dr. Vajda Sándor borosjenői fogorvos, a Horváth Béla Szavalóverseny szervezőjének húszéves lelkes munkáját ismerték el ezzel.

Marki Sandor-dijak 2014 006Marki Sandor-dijak 2014 010

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> A mácsai Damjanich–Lahner-emlékmű megtisztítása [AUDIO]
Nagy István a magyar történelmi emlékjelek iránt érzett felelősségtudatból végezte el a munkát.
Hír beküldése
A római katolikus plébánia és a Kolping Család szervezésében.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyereknapi programok Kisiratoson
Minden korosztályt várnak.
<em>Hír szerkesztése</em> Gránit táblák őrzik a néhai pécskai pedagógusok emlékét [AUDIO]
A temetőkápolna falán helyezték el az emlékjelet.
<em>Hír szerkesztése</em> Viharokra és jégesőre figyelmeztet a meteorológia
A csapadékmennyiség elérheti a 40-70 litert négyzetméterenként.
<em>Hír szerkesztése</em> Megteltek a kutak, kiöntöttek a hegyvidéki patakok
Villámárvizek voltak Arad megye keleti részén.
Hír beküldése
Novák Katalin szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, azt követően jelent meg Facebook-oldalán egy videó, melyben a székely himnusz egy részlete hangzik el. A Facebook-poszt címeként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!” sort emelte ki a magyar köztársasági elnök.
<em>Hír szerkesztése</em> Pünkösdi királyválasztás Ópusztaszeren
Az emlékparkban eltöltött idő a nemzeti identitástudat megerősítéséhez is hozzájárul.
<em>Hír szerkesztése</em> Hétfő reggel rengett a föld Arad megyében
Egy hete tartanak a földmozgások.
<em>Hír szerkesztése</em> A kormány újabb ígérete ellenére is folytatódik a pedagógusok sztrájkja
Attól sem zárkóznak el, hogy bojkottálják a nyolcadikosok vizsgáját és az érettségit.