Átadták a Márki Sándor-díjakat

2014. október 2.
A díjazottak A díjazottak

Az Aradi Magyar Napok keretében szervezett pedagógusnapon adta át a 2014-es Márki Sándor-díjakat a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Arad megyei szervezete csütörtök délután. A Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében tartott rendezvényen először is a nyári szakmai kirándulásokon, továbbképzéseken részt vett kollégák számoltak be az ott látottakról-hallottakról.
Ezt követte a az Arad vármegye neves kutatójáról és leírójáról elnevezett díj átadása. Matekovits Mihály megyei RMPSZ-elnök idézte fel a kitüntetés 1991-ig visszanyúló történetét, elmesélve, hogy mivel a tanfelügyelőség akkoriban nem ismerte el a magyar pedagógusok munkáját kétévente, kénytelen voltak bevezetni egy saját díjat – ami azóta rangra tett szert, és az aradi RMPSZ példáját követték más megyei tagszervezetek is. A kétévente kiosztásra kerülő Márki Sándor-díjat egyvalaki csak egyszer kaphatja meg, éspedig olyasvalaki, aki a szokott, hétköznapi munkáján felül igyekszik olyan pluszt is adni tanítványainak, szülőknek vagy a közösségnek, ami maradandó, az átlagostól eltérő. Márki Sándor-életműdíjat kaphat olyan nyugdíjas pedagógus, aki tevékenysége zömét magyar oktatási intézményben folytatta, és nyugalomba vonulása után is valamilyen magyar (civil vagy egyházi) körben igyekezett segíteni az oktatásban vagy a közéletben.
Márki Sándor-díjat kapott Almási Valéri Anna, a kisiratosi Páter Godó Mihály Általános Iskola tanítója, Módi Kinga vallástanár, az ágyai Olosz Lajos Általános iskola pedagógusa és Sime Judit történelem szakos tanár, a kisjenői Erdőhegyi Általános Iskola igazgatója. Márki Sándor-életműdíjat kaptak Csáki Apollónia, a zerindi (ma Tabajdi Károly nevét viselő) általános iskola nyugalmazott román szakos tanára, Csáki Barna nyugalmazott fizika szakos tanár, aki évekig volt a zerindi iskola igazgatója és Dani Rozália nyugdíjas nagyiratosi tanítónő.
Az elmúlt években eddig két személy kapott tiszteletbeli pedagógusi címet. Idén harmadik alkalommal történt ez meg, dr. Vajda Sándor borosjenői fogorvos, a Horváth Béla Szavalóverseny szervezőjének húszéves lelkes munkáját ismerték el ezzel.

Marki Sandor-dijak 2014 006Marki Sandor-dijak 2014 010

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Óriási a sor a határátkelőhelyeken
Jönnek haza nyaralni a vendégmunkások.
<em>Hír szerkesztése</em> Szombaton kigyulladt, és egész éjjel égett a szeméttelep
Sikerült megfékezni a lángok tovább terjedését.
<em>Hír szerkesztése</em> Háromnapos kamionstopot rendeltek el a kánikula miatt
Eredetileg július 29. és 31. között rendeltek el kamionstopot, de ezt szombaton augusztus elsejére és 2-ra is kiterjesztették, Hargita, Suceava és Botoșani megye kivételével. 12 és 20 óra között tilos a 7,5 tonnánál nehezebb gépjárművek közlekedése az országutakon és autópályákon.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradi személyiségek – kettős könyvbemutató
Juhász Béla interjúsorozatának tavalyi és idei kötetét is kézbe vehetik az olvasók.
<em>Hír szerkesztése</em> Tarhonyakészítés a Tornyai Tájházban [AUDIO]
A 19. Nagyzeréndi Nemzetközi Alkotótábor résztvevőivel.
<em>Hír szerkesztése</em> Augusztustól lazítanak a koronavírus elleni korlátozásokon
A fesztiválszervezők is örvendhetnek.
<em>Hír szerkesztése</em> Törölték a járványügyi szempontból kockázatos zónákból beutazó 3–6 éves gyerekek tesztelési kötelezettségét
<em>Hír szerkesztése</em> Idegenben nyert az UTA [FRISSÍTVE]
Parádés góllal szereztek három pontot az aradiak.
<em>Hír szerkesztése</em> Életet visznek a Borzák-malomba [AUDIO]
Közösségi célra ajánlották fel a tulajdonosok az ipartörténeti létesítményt.
<em>Hír szerkesztése</em> Horgászzsinórba gabalyodott hattyút mentettek meg a tűzoltók
Minden tudásukra és találékonyságukra szükségük volt.