Átadták a Márki Sándor-díjakat

A díjazottak A díjazottak

Az Aradi Magyar Napok keretében szervezett pedagógusnapon adta át a 2014-es Márki Sándor-díjakat a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Arad megyei szervezete csütörtök délután. A Csiky Gergely Főgimnázium dísztermében tartott rendezvényen először is a nyári szakmai kirándulásokon, továbbképzéseken részt vett kollégák számoltak be az ott látottakról-hallottakról.
Ezt követte a az Arad vármegye neves kutatójáról és leírójáról elnevezett díj átadása. Matekovits Mihály megyei RMPSZ-elnök idézte fel a kitüntetés 1991-ig visszanyúló történetét, elmesélve, hogy mivel a tanfelügyelőség akkoriban nem ismerte el a magyar pedagógusok munkáját kétévente, kénytelen voltak bevezetni egy saját díjat – ami azóta rangra tett szert, és az aradi RMPSZ példáját követték más megyei tagszervezetek is. A kétévente kiosztásra kerülő Márki Sándor-díjat egyvalaki csak egyszer kaphatja meg, éspedig olyasvalaki, aki a szokott, hétköznapi munkáján felül igyekszik olyan pluszt is adni tanítványainak, szülőknek vagy a közösségnek, ami maradandó, az átlagostól eltérő. Márki Sándor-életműdíjat kaphat olyan nyugdíjas pedagógus, aki tevékenysége zömét magyar oktatási intézményben folytatta, és nyugalomba vonulása után is valamilyen magyar (civil vagy egyházi) körben igyekezett segíteni az oktatásban vagy a közéletben.
Márki Sándor-díjat kapott Almási Valéri Anna, a kisiratosi Páter Godó Mihály Általános Iskola tanítója, Módi Kinga vallástanár, az ágyai Olosz Lajos Általános iskola pedagógusa és Sime Judit történelem szakos tanár, a kisjenői Erdőhegyi Általános Iskola igazgatója. Márki Sándor-életműdíjat kaptak Csáki Apollónia, a zerindi (ma Tabajdi Károly nevét viselő) általános iskola nyugalmazott román szakos tanára, Csáki Barna nyugalmazott fizika szakos tanár, aki évekig volt a zerindi iskola igazgatója és Dani Rozália nyugdíjas nagyiratosi tanítónő.
Az elmúlt években eddig két személy kapott tiszteletbeli pedagógusi címet. Idén harmadik alkalommal történt ez meg, dr. Vajda Sándor borosjenői fogorvos, a Horváth Béla Szavalóverseny szervezőjének húszéves lelkes munkáját ismerték el ezzel.

Marki Sandor-dijak 2014 006Marki Sandor-dijak 2014 010

A rovatból ajánljuk:

Tesler Julianna: ha nem leszünk jelen a fakerti tanácsban, mások döntenek majd helyettünk [AUDIO]
Az RMDSZ tanácsosjelöltje a magyarság érdekét tartja szem előtt. (x)
Hégely Levente: megérett az idő a változásra Nagyzerénden [AUDIO]
Az RMDSZ polgármesterjelöltje a mindennapi életet megkönnyítő dolgokat szeretne megvalósítani. (x)
Bene Sándor: fontos, hogy ott legyünk, ahol a döntések születnek, mert csak így harcolhatunk anyanyelvünkért, a kultúránkért [AUDIO]
Az RMDSZ angyalkúti tanácsosjelöltje a magyarság életének megkönnyítéséért és gazdagításáért dolgozik. (x)