A város tulajdonába kerül át a magyar autógyártás ipartörténeti műemléke [AUDIO]

A jelenlegi tulajdonosok ingyen átadják a városnak az egykori Magyar Automobil Részvénytársaság – Arad (MARTA) máig megmaradt irodaházát, így az önkormányzat forrásokat fordíthat a máig fennmaradt, de rossz állapotban lévő műemléképület megmentésére – írta sajtóközleményében az aradi polgármesteri hivatal.

A tájékoztatás szerint a vagongyár tulajdonosai, akik a telek és az ingatlan felett rendelkeznek, hosszas tárgyalások után beleegyeztek abba, hogy a műemlék érdekeit szem előtt tartva átadják a városnak az egykori Pécskai úton, a mai Aurel Vlaicu úton található épületet. Călin Bibarț polgármester szerint az üzletet a hónap végéig nyélbe ütik, és a városháza jogászai már dolgoznak az ingatlan telekkönyvezését lehetővé tevő határozattervezeten.

A telek 3799 négyzetméter, az épület alapterületet 2872 négyzetméter, az egykori irodaház hasznos felülete 3203 négyzetméter. A város szeretné megmenteni az enyészettől, majd kulturális célra használni a műemléképületet.

A 20. század eleji autógyár irodaházának már csak a jellegzetes toronyépülete van meg, és talán csak azért nem bontották le a gyártelek és az üzem későbbi tulajdonosai, mert műemléképületté nyilvánították, ekként védettséget élvez.

Bognár Levente korábbi aradi alpolgármester kezdeményezésére már több mint tíz éve úgy módosították a 37/2008. kormányrendeletet, hogy az önkormányzatok megvásárolhassák a műemléképületeket, és forrásokat biztosíthassanak azok megmentésére. Az egykori MARTA autógyár – illetve, ami maradt belőle – jelenleg az ASTRA Rail Industries villamos- és vagongyár területén található, annak a tulajdonát képezi. A nagy múltú aradi vállalat (elődje az 1891-ben osztrák tőkével megalakult Weitzer János-féle gép- és vagongyár) számos ingatlanát eladták már, a műemléképület szomszédságában is bevásárlóközpont épült.

A városvezetés az elmúlt években többször is tárgyalt a tulajdonosokkal az épület megmentésének szükségességéről, előrelépés azonban nem történt mostanáig. Az ASTRA vagongyárat 2017-ben vásárolta meg az amerikai The Greenbrier Companies, Inc., amely lengyelországi érdekeltségekkel is rendelkezik, és kelet-közép-európai befektetései révén hozta létre a Greenbrier Europe vállalatot.

  • Pataky Lehel Zsolt összeállítása a Temesvári Rádió Magyar adása számára készült:

Aradon 1908-ban alapították az autógyárat Magyar Automobil Részvénytársaság – Arad (MARTA) néven. 1909-ben indult meg a termelés, különböző típusú autókat állítottak elő, London utcáin aradi gyártmányú taxik közlekedtek, s Budapest taxiforgalma is 250 MARTA-kocsival indult be 1913-ban – olvasható Puskel Péter helytörténész Aradi sikertörténetek című könyvében.

„Made in Arad”

Összességében 87 személy- és 730 teherautó hagyta el a gyárkaput. Az első világháború idején a MARTA kényszerűen a hadiipart szolgálta, majd fokozatosan átállították repülőgép-gyártásra. Pár évvel később az első román repülőgépek is innen indultak próbaútjukra. A Marta eredeti profilját fokozatosan elsorvasztották, majd 1925-ben az új román hatalom az autógyárat beolvasztotta az időközben ASTRA névre átkeresztelt vagongyárba.

A rovatból ajánljuk:

Ugrásszerűen megnőtt a kanyarós megbetegedések száma
Az év elejétől április 10-ig 379 megbetegedést jegyeztek a megyében.
Kisebbségi iskolák román tantárgyolimpiáját rendezik meg a Csiky Gergely Főgimnáziumban
Az 5–12. osztályosok számára szervezett versenyen 19 megye több mint 250 diákjai vesz részt.
Elhunyt Almási Vince volt kisiratosi polgármester
Község- és közösségépítő ember volt.
Vincze Loránt: változtassuk meg az Európai Uniót! (x)
Az RMDSZ európai parlamenti képviselője négy célt fogalmaz meg az idei EP-választásra.