A város tulajdonába kerül át a magyar autógyártás ipartörténeti műemléke [AUDIO]

2021. november 9.
A jelenlegi tulajdonosok ingyen átadják a városnak az egykori Magyar Automobil Részvénytársaság – Arad (MARTA) máig megmaradt irodaházát, így az önkormányzat forrásokat fordíthat a máig fennmaradt, de rossz állapotban lévő műemléképület megmentésére – írta sajtóközleményében az aradi polgármesteri hivatal.
<em>Hír szerkesztése</em> A város tulajdonába kerül át a magyar autógyártás ipartörténeti műemléke [AUDIO]
Rossz állapotban van az épület | Fotók: prourbe.ro

A tájékoztatás szerint a vagongyár tulajdonosai, akik a telek és az ingatlan felett rendelkeznek, hosszas tárgyalások után beleegyeztek abba, hogy a műemlék érdekeit szem előtt tartva átadják a városnak az egykori Pécskai úton, a mai Aurel Vlaicu úton található épületet. Călin Bibarț polgármester szerint az üzletet a hónap végéig nyélbe ütik, és a városháza jogászai már dolgoznak az ingatlan telekkönyvezését lehetővé tevő határozattervezeten.

A telek 3799 négyzetméter, az épület alapterületet 2872 négyzetméter, az egykori irodaház hasznos felülete 3203 négyzetméter. A város szeretné megmenteni az enyészettől, majd kulturális célra használni a műemléképületet.

A 20. század eleji autógyár irodaházának már csak a jellegzetes toronyépülete van meg, és talán csak azért nem bontották le a gyártelek és az üzem későbbi tulajdonosai, mert műemléképületté nyilvánították, ekként védettséget élvez.

Bognár Levente korábbi aradi alpolgármester kezdeményezésére már több mint tíz éve úgy módosították a 37/2008. kormányrendeletet, hogy az önkormányzatok megvásárolhassák a műemléképületeket, és forrásokat biztosíthassanak azok megmentésére. Az egykori MARTA autógyár – illetve, ami maradt belőle – jelenleg az ASTRA Rail Industries villamos- és vagongyár területén található, annak a tulajdonát képezi. A nagy múltú aradi vállalat (elődje az 1891-ben osztrák tőkével megalakult Weitzer János-féle gép- és vagongyár) számos ingatlanát eladták már, a műemléképület szomszédságában is bevásárlóközpont épült.

A városvezetés az elmúlt években többször is tárgyalt a tulajdonosokkal az épület megmentésének szükségességéről, előrelépés azonban nem történt mostanáig. Az ASTRA vagongyárat 2017-ben vásárolta meg az amerikai The Greenbrier Companies, Inc., amely lengyelországi érdekeltségekkel is rendelkezik, és kelet-közép-európai befektetései révén hozta létre a Greenbrier Europe vállalatot.

  • Pataky Lehel Zsolt összeállítása a Temesvári Rádió Magyar adása számára készült:

Aradon 1908-ban alapították az autógyárat Magyar Automobil Részvénytársaság – Arad (MARTA) néven. 1909-ben indult meg a termelés, különböző típusú autókat állítottak elő, London utcáin aradi gyártmányú taxik közlekedtek, s Budapest taxiforgalma is 250 MARTA-kocsival indult be 1913-ban – olvasható Puskel Péter helytörténész Aradi sikertörténetek című könyvében.


„Made in Arad”

Összességében 87 személy- és 730 teherautó hagyta el a gyárkaput. Az első világháború idején a MARTA kényszerűen a hadiipart szolgálta, majd fokozatosan átállították repülőgép-gyártásra. Pár évvel később az első román repülőgépek is innen indultak próbaútjukra. A Marta eredeti profilját fokozatosan elsorvasztották, majd 1925-ben az új román hatalom az autógyárat beolvasztotta az időközben ASTRA névre átkeresztelt vagongyárba.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Újabb bukta hazai pályán
Az UTA négy meccs óta képtelen gólt szerezni.
Hír beküldése
Nem mindennapi látvány.
Hír beküldése
Pitești-re viszik Karnyónét.
<em>Hír szerkesztése</em> Belehalt sérüléseibe az elgázolt biciklis
Egy 64 éves kisjenői asszony az áldozat.
<em>Hír szerkesztése</em> FRISSÍTVE – Kiégett egy autó a világosi úton [VIDEO]
A sofőr és utasa idejében kimenekült a járműből.
<em>Hír szerkesztése</em> Idén is közös adventi gyertyagyújtást tartanak Pécskán
Mind a négy vasárnapon más és más személy gyújtja meg a gyertyákat.
<em>Hír szerkesztése</em> December 4-től január 10-ig tart a karácsonyi vásár
Három helyszínen zajlik majd a központban a rendezvény.
<em>Hír szerkesztése</em> Megnőtt a várakozási idő az autópálya-határátkelőhelyen
Új rendszert állítanak üzembe a magyar hatóságok, és sokan külföldön töltenék a hosszú hétvégét.
<em>Hír szerkesztése</em> Adventi koszorúkészítést tartottak a ségai plébánián
Vasárnap kezdetét veszi az egyházi év egyik legszebb időszaka.
<em>Hír szerkesztése</em> Enyhítés: tarthatók fesztiválok, korlátozott számban meccsre is járhatunk [FRISSÍTVE]
Előre kell hozni az esti bajnoki mérkőzések kezdését, mert csak 5 és 21 óra között tarthatók sportrendezvények. A stadionokban vagy a szabadtéri kulturális rendezvényeken csak a befogadóképesség 30 százalékát foglalhatják el. Közönség részvételével tarthatók meg a december elsejei katonai parádék.