A tavalyi méztermés negyedére számítanak az aradi méhészek

2012. július 9.

Csak a múlt héten kezdték a pergetést a méhészek. A kedvezőtlen tavaszi időjárás miatt nemcsak késésben vannak, hanem a várható termés is mindössze 25 százaléka lesz a tavalyinak.

„Ez a gyönyörű látvány, ez az illat, ami innen kijön!” - lelkendezett a pécskai Ordódi András, miközben a saját készítésű, a tízkeretes szabványnál nagyobb, 13-14 keretes kaptárakból emelte ki a műlépeket. "Számomra ez a legrosszabb, amit a méhekkel tehetünk, hogy kipergetjük, elvesszük tőlük a mézet. Csináljuk, hogy egy kis hasznunk legyen, de én igazából a méhek miatt szeretek foglalkozni velük, még egy ilyen társadalom nincs, mint amilyen az övék" - fűzte még hozzá a füstölő meggyújtása közben.

A 65 éves nyugdíjas építész szerint, aki nem szereti a méheket, ne is kezdjen a méhészettel foglalkozni. Ordódi András az apjától tanulta a méhészetet. Az ő fia is űzi, és azt reméli, hogy az unoka is folytatni fogja. Persze, ha majd megéri. Idén nem nagyon jött be a számítás: a tavalyi termésnek csak a negyedét tudják pergetni. "Egy hónappal ezelőtt kellett volna így álljanak a méhek, mint most. Annyira megvan késve - kesergett. - A télen hasmenéses járvány pusztított, vagy negyvenöt család odaveszett, de a lemaradást az is okozta, hogy amikor virágzott az akác, nagyon hideg volt, és nem hordtak a méhek." A most virágba borult napraforgó az utolsó reményt jelenti. "Utána nem nagyon várhatunk semmit. Vagy a tisztesfű esetleg, ha feljön, tarlóvirág, ha lesz eső..." - latolgatta az esélyeket.

A 8 lejes állami felvásárlói ár negyede a piaci árnak, ezért a termelők inkább maguk értékesítik a mézet. "Az utóbbi három-négy évben kezdtek többet vásárolni az emberek. A legtöbben mézzel kezeli magukat. A méz az első helyen áll a természetes gyógymódok között” - mondta az aradi Ferenc téri piacon árusító Dan Ghirvu termelő. Sok minden gördít akadályt. "Új betegségek jelennek meg, antibiotikummal tilos kezelni a méheket, és a gyógyszerek drágák, csak külföldön beszerezhetők. Gyakran permetezik is a mezőgazdasági területeket, és a méhek is elpusztulnak" - panaszolta.

Nagy segítséget jelentenek az állami szubvenciók. Hétezer eurós támogatást lehet kérni öt évre, a harmadik év végén ellenőrzik, hogy mire jutott belőle a termelő, és ha a megvalósítások megfelelnek a pályázatban foglaltaknak, megkapja a többit is, ha nem, megvonják a támogatást. A másik, a 24 ezer eurós pályázat nagyobb összeget jelent, ha viszont a gazda nem tudja tartani a vállalt kötelezettségeket, vissza kell fizetnie a pénzt. Ordódi András szerint ezért ez kockázatosabb, de amúgy a bürokrácia miatt mindkét pályázat esetében kétszer is meggondolja az ember, hogy belevágjon, vagy sem, mert legalább három hónapba telik, mire utánajár mindennek.

Tavaly a romániai méztermés meghaladta a 21 ezer tonnát, ami Európában a negyedik legnagyobb volt. Ennek a háromnegyede exportra ment, merthogy a fejenkénti fél kilogrammos évi átlagfogyasztás elmarad a kétkilós uniós átlagtól.

További hírek

Hír beküldése
Öt intenzív ellátást igénylő pácienst vesz át a szegedi kórház.
Hír beküldése
Postán, telefonon és e-mailben tartják a kapcsolatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Piros-fehér tömegközlekedési eszközöket rendeltek
Olyan modernek leszünk, hogy csak na!
<em>Hír szerkesztése</em> Több tucat migránst kaptak el az utóbbi 24 órában
Erősödik a nyomás a határon.
A koronavírus-járvány közbeszólt.
<em>Hír szerkesztése</em> Két hétig online oktatásra térnek át a Csiky-ben [AUDIO]
Az elemi és a végzős osztályok kivételt jelentenek.
Honosítási ügyintézés.
<em>Hír szerkesztése</em> Kisbusz és személygépkocsi ütközött össze kora reggel [FRISSÍTVE]
Öt személyt szállítottak kórházba.
<em>Hír szerkesztése</em> Ajtóstól rontott a házba [FRISSÍTVE]
Egy rendszámtábla nélküli, balesetezett személygépkocsival ébredtek a házuk udvarán.
Hír beküldése
Klaus Iohannis azt követően döntött a miniszterelnök-jelölt kinevezéséről, hogy hétfőn az elnöki hivatalban külön-külön konzultált a parlamenti pártok küldöttségeivel. Az alkotmány által megkövetelt kormányalakítási egyeztetések anélkül kezdődtek meg, hogy a pártok előzetesen bármilyen koalíciós megállapodásra jutottak volna.