A múzeumalapítás 130. évfordulójára emlékeznek

Március 15-én lesz 130 éve, hogy megnyílt az aradi 1848–1849-es Ereklyemúzeum, a magyar forradalom és szabadságharc harmadik legnagyobb relikviagyűjteménye (a budapesti Nemzeti Múzeum és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum anyaga után). Erre emlékeznek jövő kedden a közgyűjtemény, a megyei önkormányzat és a Kölcsey Egyesület szervezésében.

A forradalom és az Aradon kivégzett 13 honvédtiszt emlékének ápolására 1867, az osztrák–magyar kiegyezés után nyílt lehetőség. A közművelődés támogatására alapított Kölcsey Egyesület kezdeményezésére gyűjtést szerveztek egy ereklyemúzeum létrehozására, amit végül 1893. március 15-én nyitottak meg a színház második emeleti folyosóján.

A gyűjtemény folyton nőtt, végül átköltöztették az 1913-ban felépült Kultúrpalotába (aminek az építését szintén a Kölcsey Egyesület indítványozta), és gyakorlatilag a mai Arad Megyei Múzeumegyüttes alapját teremtették meg ezzel. Az első világháborút követő határmódosításokkal Arad Romániához került, az Ereklyemúzeum kiállítását az évtizedek alatt tudatosan sorvasztották, végül 2015. október elsején nyitotta ismét állandó kiállítást a több mint 17 ezer tárgyi emléket és dokumentumot tartalmazó gyűjteményből.

Image
Az évfordulós rendezvény plakátja

A múzeum alapítás 130. évfordulója alkalmából a forradalom kitörésének 175. évfordulója előtti napon, március 14-én, kedden szerveznek ünnepséget: 13 órakor az egykori Vármegyeházán (Revoluției/Forradalom sgt. 81. sz.), 18 órakor pedig a Ioan Slavici- (volt Ferenc József-) színház második emeletén az Ereklyemúzeum anyagából, illetve a közgyűjtemény történelmi, képzőművészeti és természetrajzi anyagaiból rendeznek be egy-egy kamarakiállítást. A tárlatok március 22-ig lesznek megtekinthetők: a volt Vármegyeházán naponta 9–17, a színházban naponta 12–17 óra között.

A múzeumban egyébként „a hónap műtárgya” is a forradalom hőseihez köthető fotográfia. Ez a 13 vértanú 1913-as exhumálásakor készült, konkrétan Lázár Vilmos és Schweidl József honvédtábornokok földi maradványainak azonosításakor, és többek között Varjassy Árpádot, a Kölcsey Egyesület akkori elnökét, dr. Lenhossék Mihály anatómust és szövettani szakértől, dr. Bartucz Lajos budapesti antropológust és Szántay Lajos aradi műépítészt ábrázolja.

Ez a kép egész márciusban megtekinthető a múzeum második emeletén, az ereklyemúzeum kiállításán, keddtől vasárnapig 9–17 óra között.

A rovatból ajánljuk:

„A szomorkodóval szomorkodni, a nevetővel nevetni” [AUDIO]
Nagy Rozália 25 éve, a kisiratosi Máltai Ház megnyitása óta lakója a mozgássérült-otthonnak. December 3. a fogyatékos emberek világnapja, az ez alkalomból közölt riportban mesél többek között arról, hogy a fizikai akadályok nem szabnak feltétlenül korlátot a léleknek is.
Átadták az onkológia új székhelyét
Mintegy 3500 négyzetméteren több mint 50 kórházi ágy áll rendelkezésre.
Faragó Péter maradt a megyei RMDSZ-szervezet elnöke
A parlamenti képviselő 2015 óta tölti be a tisztséget.
Tisztújításra készülnek a megyei RMDSZ-vezetőségben
November 25-re hívták össze a gyűlést.