A múzeumalapítás 130. évfordulójára emlékeznek

2023. március 9.
Március 15-én lesz 130 éve, hogy megnyílt az aradi 1848–1849-es Ereklyemúzeum, a magyar forradalom és szabadságharc harmadik legnagyobb relikviagyűjteménye (a budapesti Nemzeti Múzeum és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum anyaga után). Erre emlékeznek jövő kedden a közgyűjtemény, a megyei önkormányzat és a Kölcsey Egyesület szervezésében.
<em>Hír szerkesztése</em> A múzeumalapítás 130. évfordulójára emlékeznek

A forradalom és az Aradon kivégzett 13 honvédtiszt emlékének ápolására 1867, az osztrák–magyar kiegyezés után nyílt lehetőség. A közművelődés támogatására alapított Kölcsey Egyesület kezdeményezésére gyűjtést szerveztek egy ereklyemúzeum létrehozására, amit végül 1893. március 15-én nyitottak meg a színház második emeleti folyosóján.

A gyűjtemény folyton nőtt, végül átköltöztették az 1913-ban felépült Kultúrpalotába (aminek az építését szintén a Kölcsey Egyesület indítványozta), és gyakorlatilag a mai Arad Megyei Múzeumegyüttes alapját teremtették meg ezzel. Az első világháborút követő határmódosításokkal Arad Romániához került, az Ereklyemúzeum kiállítását az évtizedek alatt tudatosan sorvasztották, végül 2015. október elsején nyitotta ismét állandó kiállítást a több mint 17 ezer tárgyi emléket és dokumentumot tartalmazó gyűjteményből.

A múzeum alapítás 130. évfordulója alkalmából a forradalom kitörésének 175. évfordulója előtti napon, március 14-én, kedden szerveznek ünnepséget: 13 órakor az egykori Vármegyeházán (Revoluției/Forradalom sgt. 81. sz.), 18 órakor pedig a Ioan Slavici-színház második emeletén az Ereklyemúzeum anyagából, illetve a közgyűjtemény történelmi, képzőművészeti és természetrajzi anyagaiból rendeznek be egy-egy kamarakiállítást. A tárlatok március 22-ig lesznek megtekinthetők: a volt Vármegyeházán naponta 9–17, a színházban naponta 12–17 óra között.

A múzeumban egyébként „a hónap műtárgya” is a forradalom hőseihez köthető fotográfia. Ez a 13 vértanú 1913-as exhumálásakor készült, konkrétan Lázár Vilmos és Schweidl József honvédtábornokok földi maradványainak azonosításakor, és többek között Varjassy Árpádot, a Kölcsey Egyesület akkori elnökét, dr. Lenhossék Mihály anatómust és szövettani szakértőt, dr. Bartucz Lajos budapesti antropológust és Szántay Lajos aradi műépítészt ábrázolja.

Ez a kép egész márciusban megtekinthető a múzeum második emeletén, az Ereklyemúzeum kiállításán, keddtől vasárnapig 9–17 óra között.

 

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Összeütközött két autó Nagyiratos és Kisvarjas között
Hat személyt szállítottak kórházba.
Hír beküldése
Egy órával kevesebbet fogunk aludni.
<em>Hír szerkesztése</em> Elhunyt két gépkocsivezető Berzován
Az áldozatok 87 és 77 évesek voltak.
<em>Hír szerkesztése</em> Vígjáték, vers, zene – A kamaraszínház áprilisi programja
A Szigligeti Színház, a Kaláka együttes és Montanaro lép fel Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Bangladesi határsértőket fogtak el Tornyán
Illegális „kivándorlók”.
<em>Hír szerkesztése</em> E-hulladékgyűjtés Pécskán
Új konyhai robotgépeket húznak ki a tombolán.
<em>Hír szerkesztése</em> Jenei Imre 86 éves
A Puskás Intézet is felköszöntötte a Nagyváradon élő szaktekintélyt.
Magyar üzletembereket várnak, a meghívott Miklós Zoltán.
<em>Hír szerkesztése</em> Ez hogy történt? Forgalommentes úton ütközött két kamion
Egy személy súlyosan megsérült.
<em>Hír szerkesztése</em> Szabó Ödön: sok gólt rúgtunk az elmúlt két évben a magyar oktatásért
Az RMDSZ által közreadott interjú.