A lakosság jelentős részét nem sikerül összeírni

2022. július 8.
Továbbra is lassan halad a népszámlálás második, személyes lekérdezésen alapuló szakasza, emiatt bő egy héttel a népszámlálás tervezett vége előtt a Statisztikai Intézet által becsült lakosság mintegy egynegyede még nincs regisztrálva.
<em>Hír szerkesztése</em> A lakosság jelentős részét nem sikerül összeírni
Barna Gergő, a Népszámlálás.ro kampányfelelőse | Fotó: nepszamlalas.ro

A jelentős magyar lakosságú megyék helyzete is kedvezőtlen: Kolozsban 29, Szatmárban 24, Marosban 23, Biharban 19, Szilágyban 18, Hargitában 17, Kovászna megyében pedig a feltételezett lakosság 16 százalékát nem sikerült lekérdezni eddig.

A magyarlakta települések hatékonyságát vizsgálva az becsülhető, hogy akár több mint 150 ezer magyar kimaradhat az idei népszámlálásból, amennyiben nem sikerül javítani az összeírás ütemét – figyelmeztet a Népszámlálás.ro kampánycsapata.

Alapvetően a nagyobb városokban, de sok faluban is gond van, olyan helyeken is, ahol számottevő a magyar lakosság száma és aránya. A jelentős magyarlakta városok közül a következők állnak gyengén: Temesvár (46 százaléka a becsült lakosságnak nincs még megszámolva), Kolozsvár (38 százalék), Marosvásárhely (32 százalék), Gyergyószentmiklós (30 százalék), Csíkszereda (28 százalék), Szatmárnémeti (28 százalék), Arad (26 százalék), Brassó (24 százalék), Nagyvárad (23 százalék) – írja a Népszámlálás.ro közleménye.

A Népszámlálás.ro szerkesztői arra kérik a magyar lakosságot, hogy legyenek együttműködők a számlálóbiztossal. Fogadják abban az esetben is, ha már részt vettek az önkitöltéses szakaszban, illetve hívják fel telefonon, amennyiben a kérdezőbiztos nem találta őket otthon, de hagyott kopogtatócédulát. Ugyanakkor figyeljenek arra, hogy ha van a sikeres önkitöltésről igazolásuk, akkor nem szükséges újból válaszolni a személyi kérdőívre. Ezt továbbra is a dovrec.insse.ro oldalon lehet ellenőrizni a személyi szám megadásával.

Akik még nem vettek részt a népszámláláson, ezt jelezhetik az RMDSZ megyei, területi szervezeteinél. Ők abban segítenek, hogy a lakcímünknek megfelelő körzet számlálóbiztosát értesítik, hogy menjen ki az adott személyhez. Ezen a linken találhatók az RMDSZ-irodák telefonos elérhetőségei.

A hét végétől egy újabb lehetőség is nyílik a regisztrálásra. A Statisztikai Intézet újra települési összeírópontokat nyit azokon a településeken, ahol ezt az önkormányzatok igényelték. Ezekre az összeírópontokra be lehet menni, itt egy számlálóbiztos helyben rögzíti az adatokat. Ezen a linken érhető el az összeírópontok listája.

Ne feledjük, hogy a kérdőíveket mindenkire vonatkozóan töltsük ki, akik a háztartásban éltek 2021. december 1-jén: gyerekekre, felnőttekre, idősekre és azokra is, akik éppen nincsenek otthon, vagy ideiglenesen külföldön tartózkodnak! Arra is vigyázzunk – és ezt mindenképpen ellenőrizzük is –, hogy mindenkinek helyesen legyen beírva az etnikuma, az anyanyelve és a felekezeti hovatartozása!

Az alábbiakban azon települések listáját olvashatják, ahol jelentős számú vagy arányú magyar él, viszont a népszámlálásban még nincs összeírva a becsült lakosság több mint egyötöde:

 • Arad megye: Arad (26 százalék), Pécska (21 százalék), Tőzmiske (23 százalék), Sofronya (32 százalék).
 • Besztrece-Naszód megye: Beszterce (23 százalék).
 • Bihar megye: Nagyvárad (23 százalék), Nagyszalonta (22 százalék).
 • Brassó megye: Brassó (24 százalék), Négyfalu (26 százalék).
 • Fehér megye: Magyarlapád (23 százalék), Székelykocsárd (33 százalék).
 • Hargita megye: Csíkszereda (28 százalék), Gyergyószentmiklós (30 százalék), Gyimesközéplok (36 százalék), Csíkszentgyörgy (28 százalék), Siménfalva (22 százalék), Felsőboldogfalva (25 százalék), Csíkcsicsó (30 százalék), Csíkszentmihály (20 százalék), Etéd (22 százalék), Madéfalva (20 százalék), Szentábrahám (28 százalék), Csíkmadaras (23 százalék), Csíkpálfalva (31 százalék), Tusnádfürdő (29 százalék), Székelyandrásfalva (27 százalék), Kányád (22 százalék).
 • Hunyad megye: Déva (42 százalék).
 • Kolozs megye: Kolozsvár (38 százalék), Torda (27 százalék), Szamosújvár (21 százalék), Szászfenes (31 százalék), Kisbács (25 százalék), Várfalva (24 százalék).
 • Kovászna megye: Zágon (22 százalék), Uzon (20 százalék), Torja (30 százalék), Ozsdola (21 százalék), Bölön (21 százalék), Gidófalva (35 százalék), Kökös (20 százalék), Esztelnek (33 százalék), Dálnok (22 százalék).
 • Máramaros megye: Nagybánya (32 százalék), Máramarossziget (35 százalék).
 • Maros megye: Marosvásárhely (32 százalék), Szászrégen (32 százalék), Segesvár (38 százalék), Marosszentgyörgy (38 százalék), Mezőcsávás (29 százalék), Nagyernye (25 százalék), Gernyeszeg (33 százalék), Kerelőszentpál (28 százalék), Marossárpatak (22 százalék), Makfalva (23 százalék), Nyárádgálfalva (24 százalék), Beresztelke (21 százalék), Csíkfalva (27 százalék), Sóvárad (24 százalék), Backamadaras (24 százalék), Székelyhodos (32 százalék), Magyarbükkös (22 százalék).
 • Szatmár megye: Szatmárnémeti (28 százalék), Nagykároly (27 százalék), Sárköz (34 százalék), Halmi (38 százalék), Pusztadaróc (23 százalék), Túrterebes (38 százalék), Mikola (43 százalék), Hadad (21 százalék), Kökényesd (34 százalék), Egri (46 százalék), Szilágypér (25 százalék).
 • Szeben megye: Medgyes (30 százalék).
 • Szilágy megye: Zilah (22 százalék), Szilágysomlyó (43 százalék), Sarmaság (24 százalék).
 • Temes megye: Temesvár (46 százalék).

További hírek

Hír beküldése
fák dőltek ki, háztetők rongálódtak meg.
Hír beküldése
Fák dőltek az útra.
<em>Hír szerkesztése</em> Tizennégy meccse nyeretlen az UTA
Ezúttal a Chindiától kaptak ki az aradiak.
<em>Hír szerkesztése</em> Menet közben mérik a kamionok súlyát Nagylaknál
Az ellenőrzések időtartamának csökkenését remélik az új rendszertől.
<em>Hír szerkesztése</em> Átadták a 2022-es Kölcsey-díjat [AUDIO]
Bege Magdolnát tüntette ki a Kölcsey Egyesület.
<em>Hír szerkesztése</em> Megkezdődött az energiakártyák kézbesítése
Kétszer 700 lej értékű utalványt kapnak a rászorulók a számlák kifizetésére.
<em>Hír szerkesztése</em> Online igényelhető az erkölcsi bizonyítvány
Egyelőre kísérleti program.
<em>Hír szerkesztése</em> Szándékos gyújtogatás Borosjenőben
Kiégett egy személygépkocsi.
<em>Hír szerkesztése</em> Ismét lesz magyar buli az Expón [FRISSÍTVE]
Homonyik Sándor a sztárvendég.
<em>Hír szerkesztése</em> Tóth Csaba: milyen erőt mutathat fel a magyarság a jövő évi választásokon? [AUDIO]
Arad megye prefektusának latolgatása a népszámlálási eredmények ismeretében.