2014-től csökkenhet a gigakalória ára

2012. augusztus 8.

De nem biztos, egyelőre csak ígéretek hangzottak el ma az aradi Városházán, ahol Gheorghe Falcă polgármester részletesen is bemutatta az aradi hő- és elektromos erőmű (CET Lignit) korszerűsítését célzó haditervet. És a haditerv kifejezés nem túlzás, ugyanis a polgármester bevallása szerint igencsak partvonal mellett, sutyiban kellett előkészítsék a szükséges dokumentációt, letárgyalják a projektet, mert attól félt, hogy a kormányzó USL ezt is megfúrja csak azért, mert a város polgármestere jelenleg ellenzéki. Falcă óvatosságát igazolja egyébként, hogy három hónappal ezelőtt, amikor a városi önkormányzatban a megyeszékhely rövid- és hosszú távú energetikai stratégiája került napirendre, az USL ellene szavazott, holott akkor még egyetlen lejt sem kellett adni a modernizálásra. S ha a hivatal ügyesen mozog, most sem kell sokat fizetni, mert a beruházás költségeit, egy bonyolult finanszírozási rendszer keretében az EU állja.
A ma asztalra tett, körülbelül tíz centiméter vastag dokumentáció lényege, hogy a város végre befejezi a tulajdonában lévő CET Lignit 2-es kazánját, és a hőenergia előállítása, a legkorszerűbb technológiával, hővisszanyeréssel stb. kizárólag földgázzal történik, a szenet kiiktatják. Ennek eredményeként a hőenergia előállítása ára – a szállítás, elosztás nélkül – a jelenlegi 32 euró/Gkalóriáról 16 euróra csökken. A 2-es kazán befejezése után végleg lezárják az erőmű mögötti meddőhányót, ami szintén nagy költséggel jár, mindezekhez 48,7 millió euró szükséges.

A finanszírozási kombináció alapja, hogy a CET Lignit most a munkálatok azonnali elindítására felvesz egy 2 millió eurós banki hitelt. A törlesztés, a beruházás többi költsége a CET tulajdonában lévő széndioxidkibocsátási-kvóta eladásából történik majd. A kvótát a gazdasági minisztériumon keresztül értékesítik, és az a város, hőerőmű kap leghamarabb pénzt az uniótól, amelyik a leggyorsabban megoldja az értékesítést. A rendszer bonyolult, s nem is ez az érdekes, hanem hogy a polgármester szerint 2014-ben Aradon már csökkenhet a lakosságnak szolgáltatott hőenergia ára. Hogy mennyivel, még kérdés, mert az árnak csak kisebbik része az előállítási költség, a legtöbbet a fogyasztók a veszteségekért, elosztásért fizetnek. A körülbelül 35-38 százalékos veszteségek csökkentése pedig még a jövő zenéje.
Elhangzott még ma, hogy amennyiben van érdeklődő, akkor a város magántőkét is bevonna a távfűtés, szolgáltatás korszerűsítésébe.
Arad egyébként, további három romániai várossal, egy svájci projektben is érdekelt, a kantonok országa több millió, vissza nem térítendő svájci frankkal támogatja a fűtési rendszerek korszerűsítését.

                                                                                                                                      Irházi János

 

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Drogkereskedő bandát számolt fel a rendőrség [FRISSÍTVE]
Tizenhárom személyt kísértek be kihallgatásra.
Hír beküldése
Nekiment a zajvédő falnak, ettől gyulladhatott ki.
Hír beküldése
Pécska hazai pályán kikapott, az UTA idegenben nyert.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint húsz migránst fogtak el Nagylaknál
Két tehergépjárműben rejtőztek el.
Hír beküldése
A tervezet nem tartalmazza már azt az előírást, miszerint az önkormányzatok nem költhetnek saját bevételük 2,5 százalékánál többet kulturális, egyházi és szabadidős célokra, illetve már az sem kötelező, hogy összevonják az ötvennél kevesebb alkalmazottal működő kulturális intézményeiket.
<em>Hír szerkesztése</em> Pál Attila: egészségtudatosabbak lettek az emberek [AUDIO]
A székudvari méhész szerint a Covid óta jobban odafigyelünk, hogy mit fogyasztunk.
<em>Hír szerkesztése</em> Őszi magyar bál Pécskán
A Roulette húzza a talpalávalót.
<em>Hír szerkesztése</em> MCC-fórum a népszámlálási eredményekről
Van még érdekérvényesítő erejük a kisebbségeknek?
<em>Hír szerkesztése</em> Fesztiválhétvégével indult az Aradi Magyar Napok [AUDIO]
A kéthetes rendezvénysorozat október 6-án ér véget.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem sokat segített a helyezésen az UTA pontszerzése
Döntetlent játszott az aradi csapat a kiesési rangadón.