2014-től csökkenhet a gigakalória ára

De nem biztos, egyelőre csak ígéretek hangzottak el ma az aradi Városházán, ahol Gheorghe Falcă polgármester részletesen is bemutatta az aradi hő- és elektromos erőmű (CET Lignit) korszerűsítését célzó haditervet. És a haditerv kifejezés nem túlzás, ugyanis a polgármester bevallása szerint igencsak partvonal mellett, sutyiban kellett előkészítsék a szükséges dokumentációt, letárgyalják a projektet, mert attól félt, hogy a kormányzó USL ezt is megfúrja csak azért, mert a város polgármestere jelenleg ellenzéki. Falcă óvatosságát igazolja egyébként, hogy három hónappal ezelőtt, amikor a városi önkormányzatban a megyeszékhely rövid- és hosszú távú energetikai stratégiája került napirendre, az USL ellene szavazott, holott akkor még egyetlen lejt sem kellett adni a modernizálásra. S ha a hivatal ügyesen mozog, most sem kell sokat fizetni, mert a beruházás költségeit, egy bonyolult finanszírozási rendszer keretében az EU állja.
A ma asztalra tett, körülbelül tíz centiméter vastag dokumentáció lényege, hogy a város végre befejezi a tulajdonában lévő CET Lignit 2-es kazánját, és a hőenergia előállítása, a legkorszerűbb technológiával, hővisszanyeréssel stb. kizárólag földgázzal történik, a szenet kiiktatják. Ennek eredményeként a hőenergia előállítása ára – a szállítás, elosztás nélkül – a jelenlegi 32 euró/Gkalóriáról 16 euróra csökken. A 2-es kazán befejezése után végleg lezárják az erőmű mögötti meddőhányót, ami szintén nagy költséggel jár, mindezekhez 48,7 millió euró szükséges.

A finanszírozási kombináció alapja, hogy a CET Lignit most a munkálatok azonnali elindítására felvesz egy 2 millió eurós banki hitelt. A törlesztés, a beruházás többi költsége a CET tulajdonában lévő széndioxidkibocsátási-kvóta eladásából történik majd. A kvótát a gazdasági minisztériumon keresztül értékesítik, és az a város, hőerőmű kap leghamarabb pénzt az uniótól, amelyik a leggyorsabban megoldja az értékesítést. A rendszer bonyolult, s nem is ez az érdekes, hanem hogy a polgármester szerint 2014-ben Aradon már csökkenhet a lakosságnak szolgáltatott hőenergia ára. Hogy mennyivel, még kérdés, mert az árnak csak kisebbik része az előállítási költség, a legtöbbet a fogyasztók a veszteségekért, elosztásért fizetnek. A körülbelül 35-38 százalékos veszteségek csökkentése pedig még a jövő zenéje.
Elhangzott még ma, hogy amennyiben van érdeklődő, akkor a város magántőkét is bevonna a távfűtés, szolgáltatás korszerűsítésébe.
Arad egyébként, további három romániai várossal, egy svájci projektben is érdekelt, a kantonok országa több millió, vissza nem térítendő svájci frankkal támogatja a fűtési rendszerek korszerűsítését.

                                                                                                                                      Irházi János

 

A rovatból ajánljuk: