1848–1849 aradi áldozatai – civilek és közkatonák [AUDIÓ]

A Beller-ház Újaradon

 

Az 1849-es szabadságharc vérbefojtása a köztudatban eggyé vált a 13 aradi honvédtábornok (valójában főtiszt, mert nem mind volt tábornoki rangban) október 6-i kivégzésével. Valójában sokkal több mártír volt Aradon, hiszen a főtiszteken kívül számos alacsonyabb rangú tisztet és közkatonát is kivégeztek. 120-nál is többre tehető a halálos ítéletek száma, illetve több százan voltak azok, akik az aradi várbörtönben sínylődtek a szabadságharc leverése után.

…és a lövedékek a ház falába beépítve

 

Emellett rengeteg civil áldozata is volt az aradi harcoknak. A császári katonák a várból több mint 90 napig ágyúzták a honvédkézre került várost, és felbecsülhetetlen a lakossági áldozatok száma. Néhány épület ma is őrzi Aradon a 162-163 évvel ezelőtti bombázások nyomait – mesélte Puskel Péter nyugalmazott újságíró, helytörténész, akivel Pataky Lehel Zsolt beszélgetett. Hallgassa meg a Kossuth Rádió számára készült interjút.

[audio src="http://aradihirek.ro/wp-content/uploads/media/1848-1849 civil aldozatai.mp3"] 

A rovatból ajánljuk:

Előkészületek a Szabadság-szobor újbóli felavatásának 20. évfordulójára [AUDIO]
A 2004. április 25-i aradi szoborállításnak erős üzenete volt: közösségi és politikai elszántsággal érvényt lehet szerezni a kisebbségi jogoknak, a visszahozhatók azok a szimbolikus emlékművek, amelyeket megpróbáltak kitörölni a közemlékezetből.
Szülők Akadémiája: generációk az ABC végén, avagy hogyan szálljunk le a mókuskerékről?
Tapolyai Emőke klinikai és pasztorálpszichológus tart előadást Aradon.
Lehetőség szerint növelné polgármesterei és alpolgármesterei számát az RMDSZ [AUDIO]
Jelenleg öt polgármestere és négy alpolgármestere van Arad megyében.