1848–1849 aradi áldozatai – civilek és közkatonák [AUDIÓ]

A Beller-ház Újaradon

 

Az 1849-es szabadságharc vérbefojtása a köztudatban eggyé vált a 13 aradi honvédtábornok (valójában főtiszt, mert nem mind volt tábornoki rangban) október 6-i kivégzésével. Valójában sokkal több mártír volt Aradon, hiszen a főtiszteken kívül számos alacsonyabb rangú tisztet és közkatonát is kivégeztek. 120-nál is többre tehető a halálos ítéletek száma, illetve több százan voltak azok, akik az aradi várbörtönben sínylődtek a szabadságharc leverése után.

…és a lövedékek a ház falába beépítve

 

Emellett rengeteg civil áldozata is volt az aradi harcoknak. A császári katonák a várból több mint 90 napig ágyúzták a honvédkézre került várost, és felbecsülhetetlen a lakossági áldozatok száma. Néhány épület ma is őrzi Aradon a 162-163 évvel ezelőtti bombázások nyomait – mesélte Puskel Péter nyugalmazott újságíró, helytörténész, akivel Pataky Lehel Zsolt beszélgetett. Hallgassa meg a Kossuth Rádió számára készült interjút.

[audio src="http://aradihirek.ro/wp-content/uploads/media/1848-1849 civil aldozatai.mp3"] 

A rovatból ajánljuk:

„A szomorkodóval szomorkodni, a nevetővel nevetni” [AUDIO]
Nagy Rozália 25 éve, a kisiratosi Máltai Ház megnyitása óta lakója a mozgássérült-otthonnak. December 3. a fogyatékos emberek világnapja, az ez alkalomból közölt riportban mesél többek között arról, hogy a fizikai akadályok nem szabnak feltétlenül korlátot a léleknek is.
Átadták az onkológia új székhelyét
Mintegy 3500 négyzetméteren több mint 50 kórházi ágy áll rendelkezésre.
Faragó Péter maradt a megyei RMDSZ-szervezet elnöke
A parlamenti képviselő 2015 óta tölti be a tisztséget.
Tisztújításra készülnek a megyei RMDSZ-vezetőségben
November 25-re hívták össze a gyűlést.