Több mint 20 ezer sertés kényszervágása Mácsán [AUDIO]

22 ezer disznót semmisítenek meg Arad megyében a Kürtösi Agráripari Kombinát hizlaldájában afrikai sertéspestis-fertőzés miatt.

A Kürtösi Agráripari Kombinát mácsai hizlaldájában felfedezett sertéspestisgóc a legnagyobb Arad megyében – mondta Tóth Csaba prefektus. Az állategészségügyi és élelmiszebiztonsági törvények értelmében az összes állat esetében kényszervágást rendeltek el, de mivel nincs kapacitás ennyi tetem szakszerű elégetésére, egy részüket elföldelik – a környezetvédelmi és vízügyi szempontból biztonságos területen – tette hozzá Arad megye kormánymegbízottja.

A megyei járványügyi bizottság február 26-án életbe lépett, és a rendelkezés visszavonásáig hatályos határozata szerint Arad megye erdős vidékein tilos túrákat, kirándulásokat, vetélkedőket szervezni, de piknikezni vagy sátorozni sem szabad. A tilalom a jelzett turistaútvonalakra és a jelzés nélküli ösvényekre egyaránt érvényes, sőt sem gyalog, sem kerékpárral, sem bármilyen motoros járművel nem szabad azokat megközelíteni. Csak az erdészeti hivatalok, a vadásztársaságok vagy az erdőkitermeléseken dolgozó járművek hajthatnak be, és azokat kötelező módon fertőtleníteni kell az erdei utakról való kihajtáskor.

A határozatot még az előző prefektus hozta meg, de utódja, az RMDSZ által jelölt Tóth Csaba bízik benne, hogy a tavasz beköszöntével enyhíthetnek a tilalmon.

Azok a gazdák és vállalkozók, akiknek az állatait a sertéspestis-fertőzés miatt megsemmisítik, kárpótlásra jogosultak.

Hallgassa meg Pataky Lehel Zsolt összeállítását, amelyet a Temesvári Rádió Magyar adása számára készített:

A rovatból ajánljuk:

Tavaszi vásár – kettő az egyben az Expón
A kertrendezéstől kezdve az újgenerációs épületgépészeti megoldásokon át a kézműves termékekig mindet megtalálnak majd az érdeklődők.
Hétvégi boltzárat fontolgat a kormány
Kíváncsiak, milyen hatása lenne egy ilyen döntésnek.
Év végéig meghosszabbították az alapélelmiszerek árrésstopját
Többek között a kenyérre, a tejtermékekre, a friss húsra és zöldségekre vonatkozik.
Március 19-én kezdődik a roncsautó-program
Új elektromos autókra 120 ezer lejt adnak.
Elkészült a hazai elektromos töltőállomások térképe
Elérhető az energiaügyi minisztérium honlapján.
Támogatják a termelést, de az értékesítést is kellene [AUDIO]
Állami segítséget igényelhetnek a paradicsom-, fokhagyma- és burgonyatermesztők.