Ideiglenes energiaár-kompenzációt kap a lakosság

2021. október 5.
A román állam támogatással ellensúlyozza a következő fűtésszezonban a villanyáram és a földgáz drágulását a lakossági fogyasztók számára: erről hétfői ülésén fogadott el sürgősségi rendeletet a kormány.
<em>Hír szerkesztése</em> Ideiglenes energiaár-kompenzációt kap a lakosság
Illusztráció | Fotó: pixabay.com

Azok a lakossági fogyasztók, akik havonta 30 és 200 kilowattóra közötti villamos energiát használnak el, 21 banis árkompenzációban részesülnek kilowattóránként, attól függetlenül, milyen tarifával vásárolják az áramot. A kompenzáció a november elsejétől március 30-ig terjedő öt hónapos időszak villanyszámláiban jelenik majd meg, tehát az érintett fogyasztóknak nem kell ezt külön kérvényezniük, hanem a kompenzáció összegével kisebb számlát fognak kapni – magyarázta a kormányülést követő sajtóértekezleten Virgil Popescu energiaügyi miniszter.

Hozzátette: jelenleg a román piacon a legalacsonyabb energiaár 68 bani kilowattóránként, a kompenzáció ettől a referenciaártól indul, vagyis erre a szintre hoz minden olyan villanyszámlát, amelynél az eltérés nem nagyobb 21 baninál.

Popescu szerint ezzel arra akarják bátorítani a fogyasztókat, hogy átiratkozzanak az alacsonyabb tarifákkal dolgozó szolgáltatókhoz. Romániában ugyanis a tavaly végrehajtott energiaár-liberalizálás nyomán a lakosság mintegy fele kötött szabadpiaci szerződést.

A földgáz esetében 25 százalékos árkompenzációt vezetnek be a következő öt hónapra azok számára, akik ebben az időszakban havi 20 és 200 köbméter közötti gázmennyiséget fogyasztanak. A földgáznál a megawattóránként 125 lejes referenciaár feletti részt kompenzálják.

A kormány azzal számol, hogy a villanyáram és a földgáz drágulásának ellensúlyozása 1,3 milliárd lejes többletterhet jelent a költségvetésnek. Az energiaügyi miniszter szerint az árkompenzáció 5,2 millió háztartási áramfogyasztót (a lakosság 55 százaléka), illetve 2,2 millió háztartási földgázfogyasztót (a hálózatba kötött 3,6 millió háztartás csaknem kétharmada) érint.

MTI

További hírek

Hír beküldése
Kiemelt bérezés. (x)
<em>Hír szerkesztése</em> UTA-vereség a „tavaszi” nyitányon
Immár kilenc forduló óta képtelen nyerni az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Bognár Levente átvette a 2021-es Kölcsey-díjat
A Magyar Kultúra Napjának előestéjén kapta meg az elismerést.
<em>Hír szerkesztése</em> A népszámlálásról és a választási regisztrációról tájékoztatták az RMDSZ-es tisztségviselőket
Március 14-én kezdődik a cenzus.
<em>Hír szerkesztése</em> Kárpótlást igényelhetnek a hadi- és politikai foglyok gyermekei
Havi juttatásokra és különböző kedvezményekre jogosultak.
<em>Hír szerkesztése</em> Filmvetítés Jávor Pál emlékére a kamaraszínházban
120 éve Aradon született a színészóriás.
Hír beküldése
Ha a Magyarország jelenlegi határain kívül született magyar állampolgárok Amerikába utaznának, vízumot kell igényelniük, még akkor is, ha történetesen évek vagy évtizedek óta Magyarországon élnek. A Romániában élő magyarok ezt csak a bukaresti diplomáciai képviseleten tehetik meg.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradi magyar iskolák is készülnek a Magyar Kultúra Napjára [AUDIO]
Vetélkedők és makettpályázat.
<em>Hír szerkesztése</em> A magyarság vállalása mellett foglalt állást a Székely Nemzeti Tanács
SZNT: a román nacionalizmus korábban megpróbálta külön nemzetiségként feltüntetni a székelyeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Az árkompenzáció nélkül kiállított energiaszámlák kijavítására kötelezték a szolgáltatókat
Tizenöt napjuk van rá.