A precíziós mezőgazdaság a jövő – vagy már a jelen? [AUDIO]

A hétvégén szervezték meg az aradi Expo kiállítási központban a 32. Agromalim Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari szakkiállítást, a régió legnagyobb hasonló jellegű vásárát.

Szombaton hagyományos módon sort kerítettek az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesülete által kezdeményezett szakmai fórumra, amelyre a szomszédos megyékből is érkeztek résztvevők. A precíziós mezőgazdaságról tartott tanácskozást a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési hálózat Nonprofit Kft. aradi regionális irodájával közösen szervezte meg a gazdaegylet, és kiváló lehetőséget nyújtott a résztvevőknek az üzleti kapcsolatépítésre és szakmai eszmecserére.

A rendezvényen köszöntötte a megjelenteket Gheorghe Seculici, az Arad Megyei Kereskedelmi, Ipar- és Agrárkamara elnöke mint házigazda, megemlítve, hogy több mint húsz éve kiváló az együttműködés a kamara és a gazdaegylet között, az AMMGE által szervezett szakmai tanácskozásik mindig emelik az Agromalim színvonalát.

Ezt követően Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke beszélt többek között arról, hogy az idei súlyos aszály és az orosz–ukrán háború hátrányosan érintette a mezőgazdaságot, „ami feladatot ad a politikumnak is”. A törvényhozó elmondta, hogy a parlamentben próbálnak támogatást találni a nehéz időszak átvészelésére, és az ehhez hasonló találkozók a mezőgazdasági vállalkozókkal mindig segítenek a tervek kidogolgozásában.

Dinya Judit, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának külgazdasági attaséja és Sándor Tibor, Magyarország Bukaresti Nagykövetségének mezőgazdasági attaséja szerint külö elismerés illeti a gazdákat, akik a magas árak, a nehéz körülmények ellenére is folytatják a munkát. Varga Péter Miklós, a magyar agrárminisztérium Kárpát-medencei együttműködésért felelős főosztályvezetője a szaktárca további támogatásáról biztosította a külhoni magyar gazdatársadalmat.

  • Pataky Lehel Zsolt összeállítása a Temesvári Rádió Magyar adása számára készült. Hallgassa meg:

Kerekes Melinda, a Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) országos gazdasági és pénzügyi igazgatójának előadása után a precíziós mezőgazdaságról, többek között a permetek drónnal történő kijuttatásáról, az okoseszközök és szoftverek talaj- és növénygondozásban való használatáról hallhattak hasznos tudnivalókat a jelenlévők.

Ifj. Zágoni-Szabó András, az AMMGE elnöke szerint ez nem a jövő, hanem a jelen: ma már egyre több gazdálkodó használja a digitális technikát és a metserséges intelligenciát, mert felismerték, hogy nem csak segítik a munkát, költséghatékonyabbá is teszik a gazdálkodást.

Kranowszky-Nagy Andrea, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési hálózat Nonprofit Kft. aradi regionális irodájának vezetője szerint a szakmai fórum kiváló lehetőséget biztosított az innováció terén tevékenykedő magyarországi cégeknek a megmutatkozásra, a külhoni magyar gazdálkodók és mezőgazdasági vállalkozók pedig a legújabb technológiákkal ismerkedhettek meg, vagyis mindkét fél nyertese volt a rendezvénynek.

  • Az Agromalim vásáron bemutatkozott a többek között terményellenőrzéssel foglalkozó Mertcontrol Hungary Kft. és romániai kirendeltsége is:

A rovatból ajánljuk:

Hétvégi mézvásár az Expón
Ugyanott halász-vadász kiállítás is tart még.
Megszavazták a megyeszékhely idei költségvetését
A büdzsé 64,5 százalékát fordítják beruházásokra.
Az OTP eladja romániai leánybankját a Banca Transilvaniának
A Szülőföldön magyarul program kifizetéseit nem érinti az üzlet.
Megkeserítik a gazdák életét a mezei egerek [AUDIO]
A tartós hidegtől azt remélik, hogy meggyérül az állomány.
A magas biztosítási díjak és az adóügyi változások miatt tüntetnek a gazdák [AUDIO]
Nagy Zsolt falugazdász: a beszerzési árak megduplázódtak, de a terményárak visszaestek.