A gazdák javára döntött az Európai Parlament

Megszavazta az Európai Parlament a Közös Agrárpolitika (KAP) egyszerűsítéséről szóló új szabályokat: már idéntől nem vetik alá a környezetvédelmi ellenőrzéseknek és szankcióknak a 10 hektár alatti gazdaságokat. Ez a döntés kisgazdák 65 százalékát érinti, köztük nagyon sok erdélyi gazda javát szolgálja.

„Ezért mondjuk, hogy ott kell lennünk az Európai Parlamentben, hogy legyen erőnk ehhez hasonló változtatásokat kiharcolni, hogy jó irányba változtassuk az Uniót – idézte az RMDSZ közleménye Winkler Gyulát, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjét. – A KAP egyszerűsítésről szóló jogszabályt sürgősségi eljárással tárgyalta meg és fogadta el az Európai Parlament, kevesebb mint egy hónap alatt. Azt kell mondanunk, hogy ez a gazdatüntetések eredményeképpen történt, hiszen az Európai Bizottság belátta, hogy a helyzet tarthatatlan, hogy a gazdákkal nem lehet kifizettetni a zöld átállás és a természetvédelem költségeit. A mostani helyzet is bizonyítja, hogy a többi területen elfogadott, téves, a valóságtól elrugaszkodott szabályt is vissza lehet hozni az Európai Parlamentbe, és meg lehet őket változtatni, kijavítva, ami hibás, helyre téve minden olyan túlzott döntést, amelyek nem állták ki a mindennapi élet próbáját”.

Az uniós mezőgazdasági termelők nem lesznek kötelesek szántóterületük bizonyos részét parlagon hagyni. Önként dönthetnek úgy, hogy szántóterületük egy részét parlagon hagyják vagy új növényeket ültetnek rajtuk. A gazdálkodókat ugyanakkor arra ösztönzi, hogy tartsák fenn a biodiverzitás szempontjából előnyös, nem termelő területeket. A vetésforgó mellett növénytermesztés diverzifikációját is lehetővé teszi a rendszeres aszálytól vagy túlzott csapadéktól sújtott területeket birtokló gazdálkodók számára, hogy könnyebben megfeleljenek a követelménynek.

A tagállamok mentesíthetnek bizonyos növényeket, talajtípusokat vagy gazdálkodási rendszereket a talajművelésre vonatkozó követelmények betartása alól. Ezek területét korlátozni kell, és csak akkor lehet létrehozni, ha konkrét problémák megoldásához szükségesek. A felülvizsgálat a 10 hektárnál kisebb területen tevékenykedő mezőgazdasági üzemeket mentesíti a feltételességi követelmények betartásával kapcsolatos ellenőrzések és szankciók alól, ami csökkenti az adminisztratív terheket a kistermelőknek, a KAP kedvezményezettjei 65 százalékának – számolt be az MTI.

A felülvizsgálat biztosítja, hogy az uniós országok évente kétszer módosíthassák KAP-stratégiai terveiket, szemben a jelenlegi egyszeri lehetősséggel. Ez – mint írták – nagyobb rugalmasságot biztosít a tagállamok számára a változó feltételek kezeléséhez. 

Az Európai Parlament plénuma április 24-én hagyta jóvá a KAP előírásainak felülvizsgálatát 425 szavazattal, 130 ellenszavazattal és 33 tartózkodás mellett. A felülvizsgálatot még a tagállami kormányokat tömörítő uniós tanácsnak hivatalosan el kell fogadnia. Végleges elfogadása esetén és a kihirdetését követően a rendelet azonnal hatályba lép. 

A rovatból ajánljuk:

Tavaszi vásár – kettő az egyben az Expón
A kertrendezéstől kezdve az újgenerációs épületgépészeti megoldásokon át a kézműves termékekig mindet megtalálnak majd az érdeklődők.
Hétvégi boltzárat fontolgat a kormány
Kíváncsiak, milyen hatása lenne egy ilyen döntésnek.