Megyeszerte károkat okozott a szombat éjszakai vihar

Háztetőket rongáltak meg a kidőlt fák | Fotó: ISU

Háztetőket rongáltak meg a kidőlt fák | Fotó: ISU

Kidőlt fák és leszakított háztetődarabok, a nagyerejű szél által lesodort épületelemek miatt riasztották az Arad Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőséget (ISU) szombat éjjel. A viharkárok összegzéséből kiderül: csak a megyeszékhelyen kellett több mint egy tucat esetben faágaktól vagy fatörzsektől megtisztítani az úttestet.

Óránként 70-90 kilométeres sebességű szél és zivatar mosta el a napok óta tartó kánikulát Arad megyében. A katasztrófavédelem szombat délután narancssárga fokozatú viharriasztást rendelt el, amit késő estére a legmagasabb, vörös fokozatúra emelt – a lakosokat a mobiltelefonokra küldött RO-Alert vészjelzéssel figyelmeztették a szélsőséges időjárásra.

Éjszakai bevetés | Fotó: ISU

A vihar este fél tizenegytől éjjel kettőig tombolt, ebben az időszakban okozta a legtöbb kárt: az aradi Neptun Strand közelében egy személygépkocsira dőlt egy fa, de a központhoz közeli Hegyalja téren, a kürtösi (6 Vânători) és pécskai (Aurel Vlaicu) úton, az Oituz, a Patria, a Petru Rareș, a Kossuth (Mărășești) és a Kogălniceanu utcákban is fák dőltek az útra, miként a Szentpál és Sofronya, illetve Ötvenespuszta (Andrei Șaguna) Alsósimánd közti utakon is. További nyolc aradi utcában vasárnap délelőtt is tartott a kárelhárítás, autókra vagy háztetőkre dőlt fákat kellett eltávolítani.

Arad 22 iunie, ora 23 Rafale >80 km/h‼️ #cod #rosu #portocaliu #galben #grindina #gheata #piatra #dezastru #alerta #galben #vremea #meteo #prognoza #avertizare #alerta #alert #atentionare #rupere #nori #vijelie #vijelii #vant #averse #furtuna #iunie #vara #WhatsApp #Meteoplus

Közzétette: Meteoplus – 2024. június 22., szombat

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a megye több településén is az önkéntes tűzoltóalakulatok beavatkozására volt szükség a viharkárok elhárítására: Nagylakon, Nagyiratoson, Zimándújfalun, Odvoson, Világoson, továbbá a megye keleti-északkeleti területein, Kakarón (Joia Mare), Décsén (Dieci), Háromalmás (Almaș), Körösbökényben (Buteni).

Az esti vihar Pécskán elmosta Vincze Lilla magyarországi énekesnő koncertjének a végét, és a Búzavirág Egyesület és Néptáncegyüttes által több mint tíz éve felélesztett hagyományt, a Szent Iván-éji tűzugrást sem tudták megtartani.

A rovatból ajánljuk:

Elfogták a világosi bankautomata-rablás harmadik gyanúsítottját
A 49 éves aradi férfit azzal gyanúsítják, hogy július 5-én két társával felrobbantottak egy ATM-et, amelyből elvittek 200 ezer lejt.
Már négy áldozatot szedett Arad megyében a kánikula
Öt nap alatt 58 személyt kellett sürgősen ellátni túlhevülés miatt.
Már kubai migránsokat is találtak a nagylaki autópálya-határátkelőhelyen
Egy török kamionsofőr Belgiumba szállított árut, de a raktérben tizenhét potyautas volt.
Felborult egy autó a sztrádán, a benne ülők megúszták karcolásokkal
A két 29 éves férfi visszautasította a kórházi ellátást.