Szurkolók találták meg az állítólagos Pecsovszky-szobrot

2022. szeptember 16.
Nagyon rossz állapotban, egy külvárosi raktártelep udvarán találták meg azt a műkő-szobrot, amely az egykori Neuman Ferenc-stadion előtt állt, és a városi legenda szerint Pecsovszky Józsefről, az UTA néhai legendás játékosáról, volt román és magyar válogatott labdarúgóról mintázták. Az aradi önkormányzat megpróbálja megmenteni és újból köztérre helyezni az alkotást.
<em>Hír szerkesztése</em> Szurkolók találták meg az állítólagos Pecsovszky-szobrot
Bekarikázva látható, hol állt egykor a szobor | Archív felvétel/Pataky Lehel Zsolt

Az UTA (akkor még ITA) mecénása, a néhai báró Neuman Ferenc által építtetett, a maga korában egyedülállónak számító aradi stadiont 2014-ben bontásra (hivatalosan újjáépítésre) ítélte a városvezetés, mondván, hogy a megviselt létesítmény helyére egy modern arénát húznak fel. A báró annak idején 9-10 hónap alatt készíttette el a londoni Arsenal stadionjáról mintázott pályát és a lelátókat, az utókor a 21. században viszont a hároméves határidőt sem tudta tartani: végül hat év után, 2020-ban, az UTA élvonalba jutása alkalmával adták használatba az új arénát.

A bontáskor elmozdították a bejárat előtt lévő, futballistát mintázó szobrot, a kommunista időszak egyik „műremekét”, amiről a közhiedelem azt tartotta, hogy Pecsovszky József szobra. A legendás játékos fia, a Németországban élő, egykor szintén élvonalbeli labdarúgó Pecsovszky László 2012-es aradi látogatásakor munkatársunknak elmondta, hogy apjának nem állítottak szobrot Aradon, de a városi folklór szerint az istenített játékost ábrázolja az alkotás, és a család jótékonyan sosem cáfolta ezt a nagy nyilvánosság előtt… Hozzá kell tenni: a stadionnal szemközt, a szökőkút mellett látható, egy labdát rúgó játékost ábrázoló szobor sem Pecsovszky-szobor, csak a szájhagyomány tartja annak.

Tény, hogy a stadion környezetéhez és a városképhez tartozó szobrot a stadionavató után „elfelejtették” visszatenni, sőt teljesen megfeledkeztek róla. A newsar.ro helyi portál írt arról, hogy a szurkolók egy csoportja megtalálta egy külvárosi, mikelakai raktárudvaron, és petíciót indítottak a visszahelyezése érdekében. Călin Bibarț polgármester gyorsan reagált, és mivel a futballdrukkerek körében viszonylag kevés ráfordítással is népszerűségre lehet szert tenni, péntek este Facebook-oldalán számolt be arról, hogy „megtalálta” a helyet, ahová a szobrot szállították.

A képek alapján az alkotás nagyon rossz állapotban van, és az elöljáró azt írta, hogy szakemberek véleményét fogja kikérni, lehet-e még restaurálni, és ha igen, a szurkolókkal közösen fogják eldönteni, hogy állítsák fel ismét.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Csárdáskirálynő az Aradi Kamaraszínházban
Október elsejétől drágulnak a jegyárak a nagyszínházban.
<em>Hír szerkesztése</em> Felméri Péter újra Aradon
Október 16-án a Bábszínházban.
<em>Hír szerkesztése</em> „Nagy fogás” a határon
Több mint félszáz migránst tartóztattak fel.
<em>Hír szerkesztése</em> Októberben nyitják meg hivatalosan a Via Transilvanica turistaútvonalat
Az Erdélyt északkeletről délnyugatra átszelő, gyalogosan, lóháton vagy kerékpárral bejárható túraút hossza 1400 kilométer. Bukovinától a Vaskapuig Székelyföldet és a szász kultúra emlékeit őrző Királyföldet érintve Románia hét történelmi-néprajzi régióját szeli át.
<em>Hír szerkesztése</em> Nagy Feró: „Hazajövök Erdélybe” [AUDIO]
„A nemzet csótánya” az Aradi Magyar Napokon lépett fel a hétvégén.
<em>Hír szerkesztése</em> Pécskán és Kisperegen átadták a Rákóczi Szövetség ösztöndíját
A magyar nyelvű iskolaválasztást „hálálták” meg a támogatással.
<em>Hír szerkesztése</em> Bejutott a kupasorozat csoportkörébe az UTA
Minimális győzelem Moldvában.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem csak fociban tanulhatnak a román játékosok a németektől
Jólneveltségből is leckét adtak az U20-as Nationalelf tagjai.
<em>Hír szerkesztése</em> Lemond a fizetésemelésről az aradi polgármester
A helyettesei sem kapják meg a béremelést.
<em>Hír szerkesztése</em> Hosszabbítás után búcsúztak a lippaiak a kupától
A harmadosztályú csapat nem bírt a második ligás Buzăuval.