Hetven éves az utánpótlásnevelés doyenje, Tisza Ferenc labdarúgóedző [AUDIO]

Rareș Poppal, aki szintén az ő felfedezettje, végezhette el a kezdőrúgást | Fotó: uta-arad.ro

Rareș Poppal, aki szintén az ő felfedezettje, végezhette el a kezdőrúgást | Fotó: uta-arad.ro

2024. május 12-én ünnepelte 70. születésnapját Tisza Ferenc aradi labdarúgóedző, az utánpótlásnevelés legendás szaktekintélye, aki játékosként is meghatározó alakja volt az UTA csapatának.

Az aradi futballkedvelők számára Tisza Ferenc neve összefonódott az utánpótlás-neveléssel. A szaktekintélynek számító edző 40 év alatt fél tucatnál is több országos bajnoki címet szerzett az aradi korosztályos csapatokkal, kezei közül több mint 40 élvonalbeli játékos került ki az évtizedek során, s ma is vannak olyan tanítványai, akik az utánpótlás vagy a felnőtt válogatottságig vitték.

Az aradi önkormányzat 2018-ban Kiválóság-oklevéllel ismerte el Tisza Ferenc nevelői munkáját és eredményességét, de számára ennél is nagyobb elégtétel, amikor egykori tanítványai hívják fel telefonon, és köszönetet mondanak neki a támogatásért, az atyai tanácsokért.

A tréner mögött húszéves játékos-pályafutás áll, tíz évig volt meghatározó tagja Arad népszerű csapatának, az UTÁ-nak. Szeretett klubja azzal tisztelte meg, hogy május 6-án, az UTA–FCU 1948 Craiova meccsen (a szezon utolsó hazai meccsén) ő végezhette el a kezdőrúgást.

A nem mindig rózsás játékossorsról, a labdarúgás iránti vonzalom kezdeteiről, emlékezetes gólokról és az edzői hivatásról mesélt Pataky Lehel Zsoltnak 2020 decemberében. Hallgassa meg a Temesvári Rádió Magyar adása számára készült interjút: