Vígjáték, vers, zene – A kamaraszínház áprilisi programja

A Nagyváradi Szigligeti Színház vígjátéka, Bogdán Zsolt és a Kaláka együttes Kányádi-estje, Montanaro különleges muzsikája szerepel az Aradi Kamaraszínház áprilisi műsorában.

Az áprilisi vendégelőadásokra érvényesek a bérletek, valamint jegyek is kaphatók.

Nagyszabású Beaumarchais-komédia

Április 5-én, 19 órakor ismét Aradon láthatjuk a nagyváradi Szigligeti Színház művészeit, akik Pierre-Augustin de Beaumarchais Figaro házassága, avagy egy őrült nap című vígjátékát mutatják be a nagyszínházban. Az 1778-ban íródott darab klasszikus vígjátéknak számít, de a francia szerző igen furfangosan rejtett el társadalmi és egyéni szinten is fontos kérdéseket a komikum alá. A történet szerint Figaro az esküvőjére készül. A kedvese szereti, a gróf tágas szobát ajándékoz neki, és ő már a nászágy helyét méricskéli. Hamar kiderül azonban, hogy az öröme elhamarkodott, ugyanis a nagy étvágyú gróf épp az ő jegyesére vetett szemet. Szerelmi vallomások és féltékenység, cselszövések és átverések tarkítják ezt az őrült napot, míg lassan úgy tűnik, hogy egész Andalúzia összeesküdött Figaro boldogsága ellen. 

A nagyváradi Szigligeti Színház előadása közelebb hozza a nézőkhöz a drámairodalom egyik kultikus figuráját, aki képes arra, hogy a legnagyobb veszélyek között is megőrizze humorát és derűvel tekintsen saját bajára is. A közönség viszontláthatja a színpadon az aradi születésű Szabó Eduárd színészt, aki Almaviva gróf szerepét játssza a produkcióban, amelynek további főszereplői Tasnádi-Sáhy Noémi (grófnő), Sebestyén Hunor (Figaro), Kocsi Anna (Suzanne).

Az április 5-i előadásra érvényesek a nagyszínházi-bérletek, valamint jegyek is válthatók. 

Kányádi-est Bogdán Zsolttal és a Kalákával

Április 18-án visszatér Aradra a népszerű Kaláka együttes, amelynek tagjai Bogdán Zsolt kiváló kolozsvári színésszel közösen lépnek színpadra egy különleges zenés irodalmi est keretében. A Vannak vidékek című Kányádi-estet 19 órakor tekintheti meg a közönség a Bábszínház termében. 

A Kaláka számára a ’80-as évek óta nincs koncert Kányádi-vers nélkül. Sándor bácsi meghatározó atyai jóbarát lett az életükben. Sok verset ajánlott, hogy dal szülessék belőle, sokat utaztak együtt, számtalan emléket, mondást, történetet őriznek vele kapcsolatban. Ezeket is megosztják a nézőkkel a Vannak vidékek című előadásban, amelyben Kányádi Sándor, az ezredforduló legnagyobb magyar költőjének versei csendülnek fel. A zenés-verses Kányádi-est élő bizonyítéka annak, hogy Kányáditól nem lehet megválni, versei nemzedékeket kísértek végig a gyermekkortól a felnőtt, sőt időskorig, és most is velünk vannak.

A Kaláka együttes zenészeivel (Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs) közösen színpadra lép Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, aki így nyilatkozik a Kányádi-versekről: „S ha van táplálék, mely eteti magát, úgy a jó vers mondja, mondatja magát. Ott lüktet a halántékodon, hallod, mint távoli ló patkójának ritmusát, mikor kaptat, mikor ereszkedik, mikor lábat vált a teherhúzásban, mikor gondol valamire, mikor riad meg saját gondolatától is. Kányádi Sándor versei ilyenek. Nem lehet betelni velük, játékosak, illatosak, fájdalmasak, gyöngyözőek, kútmélyek, igazak. Őt hallgatva az ember nemigen tudja eldönteni, mosolyogjon, vagy hagyja feltörni a könnyeit.”

Image
Kaláka-est

A felnőtteknek szóló előadás szerkesztő-rendezője Kőváry Katalin. Az április 18-i előadásra érvényesek a Kamara-bérletek, valamint jegyek is válthatók. 

Zenei csemege Montanaróval

Április 21-én, 19 órakor nézőink ismét találkozhatnak Montanaro franciaországi oxitán vándorzenésszel. Az európai hírű zeneszerző visszatérő vendége az Aradi Kamaraszínháznak. Idén is különleges zenét játszik majd partnerével, a kínai származású Sissy Zhou-val, aki ku-cseng-en, egy hagyományos kínai pengetős hangszeren játszik. Találkozásukból született meg a Lavender & Jasmine duó.

Sissy Zhou társaságában a provanszáli gyökerekkel rendelkező zeneszerző, furulya- és harmonikaművész arra vállalkozik, hogy levendulával szórja tele a kínai nagy falat. A Lavande & Jasmin duó alkotóerejét a kínai yin és yang elvének megfelelően ellentétes, de egymást kiegészítő energiák táplálják. Ahogy Philippe Fanise francia újságíró fogalmazott, vonók selyme a fuvolák bambuszával, kelet zenéje a nyugattal, az otthonosság a mássággal, a férfias karakter a nőiessel, a múlt hagyományai a pillanat impulzusaival lépnek párbeszédre.

Image
Lavender & Jasmine duó

A különleges zenei csemege április 21-én várja a nézőket, a koncertre érvényesek a Kamara-bérletek, valamint jegyek is válthatók.

  • Az áprilisi előadásokra jegyek kaphatók a nagyszínház pénztárában, valamint online a www.eventim.ro oldalon. A jegyiroda nyitvatartása: kedden, szerdán és pénteken 10–16 óra között, csütörtökön 10–14 és 17–19 óra között, szombaton és vasárnap 10–12 és 17–19 óra között, hétfőn zárva. Foglalás, információ a 0744/475–147-es telefonszámon lehetséges. 

A rovatból ajánljuk:

Szegedi képzőművész kiállítása az alfa Galériában
Molnár Sándor tárlata június végéig látható.
Díjözön az Aradi Kamaraszínháznak
Tapasztó Ernő színész-rendező az Atelier 30 évfordulós díjat vehette át.
Még két előadás júniusban az Aradi Kamaraszínház műsorán
Kézdi Imola egyéni estje és a GarázsMacbeth.
Koncert és komédia júniusban az Aradi Kamaraszínház műsorán
A Gryllus testvérek Sebestyén Mártával lépnek fel, és jön a Jászai Mari Színház.