Útra kelt a III. Szórvány Kulturális Karaván

2021. június 10.
Útnak indult az Aradi Kamaraszínház Szórvány Kulturális Karavánja, hogy eljuttassa előadásait a szórványvidéken élő magyar közösségekhez. Június 12-ig a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház két legújabb koprodukcióját láthatja majd a közönség összesen hét településen Arad, Temes és Hunyad megyékben a Magyar Kormány támogatásával.
<em>Hír szerkesztése</em> Útra kelt a III. Szórvány Kulturális Karaván

Kisjenő volt az első állomása az Aradi Kamaraszínház III. Szórvány Kulturális Karavánjának. Június 7-én délben az óvodások és kisiskolások megtöltötték a helyi kultúrház termét. A gyermekek és pedagógusaik jókedvvel és őszinte örömmel fogadták a Vitéz László és az elátkozott malom című élőszereplős vásári bábjátékot, amely Kemény Henrik művei alapján született meg Tapasztó Ernő rendezésében. Éder Enikő alakításában generációk kedvenc népi hőse, Vitéz László kel életre és vág bele az elátkozott malom felszabadításába fergeteges szórakozást biztosítva kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Szép számú közönség fogadta a Kamara-Karaván felnőtt előadását is, Csokonai Vitéz Mihály Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című színdarabját. Csokonai több mint 220 éves alkotása tele van modernitással és kiaknázásra váró lehetőségekkel. Mindezeket játékosan felszínre hozva, sok zenével, egyfajta abszurd élőszereplős bábjátékként vitte színre a szegedi és az aradi társulat.

A június 8-i temesvári vendégszereplés után június 9-én, szerdán Pécskán folytatódott a turné. Június 10-én, csütörtökön pedig Kisiratos lesz a Szórvány Kulturális Karaván házigazdája.

Június 11-én, pénteken, „hazagurul” a Karaván, ugyanis az aradiak is találkozhatnak a vándorcsapat művészeivel. 12 órakor a Vitéz László és az elátkozott malom című élőszereplős bábjátékot tekinthetik meg a gyerekek, majd 19 órakor következik Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című előadás, mindkettő az Aradi Kamaraszínházban (Bábszínház épülete) várja a közönséget. Felhívjuk a nézők figyelmét, hogy a korlátozott számú férőhelyek miatt előzetes regisztráció szükséges az esti előadáson való részvételhez. Helyet igényelni az aradi RMDSZ székházában lehet hétfőtől csütörtökig 9–17 óra között, pénteken 9–13 óra között.

A Vitéz László és az elátkozott malom című élőszereplős vásári bábjáték és Csokonai Vitéz Mihály Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című színdarabja a Déryné-program keretében valósult meg a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház koprodukciójában.

Az Aradi Kamaraszínház – Szórvány Kulturális Karaván program a Magyar Kormány által, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-én keresztül támogatott nagyszabású kulturális projekt keretében valósul meg 2019 óta. A támogatás folytatódik idén is, ezzel biztosítva a mintaprogram folytonosságát, lehetőséget teremtve arra, hogy az Aradi Kamaraszínház ismét házhoz vigye az anyanyelvi kultúrát. Az előadássorozat partnere az RMDSZ Arad Megyei Szervezete.

Az Aradi Kamaraszínház közleménye

További hírek

Hír beküldése
A két év alatti gyerekek után havi 486 lej, a 2 és 18 év közötti gyerekek után a nagykorúság eléréséig havi 243 lej pótlékot kapnak majd a családok a szenátus döntése értelmében. A törvénymódosító javaslatot a képviselőháznak is jóvá kell hagynia, és akkor lép érvénybe, ha az elnök kihirdeti azt.
<em>Hír szerkesztése</em> Folytatódik a CED kiállítási sorozata, ezúttal a GastroPanon
Délkelet-Európa legjelentősebb sütőipari szakkiállítása.
<em>Hír szerkesztése</em> Ezek a járványügyi szabályok érvényesek az Aradi Magyar Napokon
Uniós Covid-igazolványt vagy magyarországi védettségi igazolványt kérnek.
<em>Hír szerkesztése</em> A garanciaalapnál kopogtathatnak a City Insurance ügyfelei
Megvonták a biztosító működési engedélyét.
<em>Hír szerkesztése</em> Kezdődik a GastroPan 2021 szakmai kiállítás
Idén is kihirdetik az Év tortája és az Év kenyere címeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Értékes pontot szerezve a dobogó közelében áll az UTA
Csütörtökön kupameccset játszanak az aradiak, aztán a CFR-t fogadják.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradiakat is várnak a Kárpátia-film makói bemutatójára
Szeptember 24-én vetítik a Hagymaházban.
<em>Hír szerkesztése</em> Cselekvési tervet fogadott el az RMDSZ
Az év végéig törvénycsomagot dolgoznak ki az új családpolitikáról.
<em>Hír szerkesztése</em> Kötelezővé válik a Covid-igazolvány a magas fertőzöttségű településeken [FRISSÍTVE]
Csak a védett személyek vehetnek igénybe bizonyos szolgáltatásokat.
<em>Hír szerkesztése</em> A tábornokok útja
Történészkonferencia az 184–1849-es forradalom és szabadságharc személyiségeiről.