Újabb elismerések a kamaraszínháznak

2022. június 15.
Újabb díjakat és jelöléseket gyűjtött be az Aradi Kamaraszínház partnereivel közösen a nagybányai ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztiválon. A 497 című táncszínházi performance koreográfusa, Farkas Tamás a legjobb koreográfia díját, Gera Gábor pedig a legjobb zene díját érdemelte ki. Az élő holttest című előadás három jelölést szerzett.
<em>Hír szerkesztése</em> Újabb elismerések a kamaraszínháznak
Jelenet Az élő holttest című előadásból | Fotó: Aradi Kamaraszínház

Az Aradi Kamaraszínház és a Békéscsabai Tabán Táncegyüttes 497 című táncszínházi produkciója nyerte a 28. ATELIER Színházi Fesztivál legjobb koreográfia díját, ezen kívül a performance jellegű előadás megkapta a legjobb zene díját is.

A 497 című produkció koreográfiáját Farkas Tamás táncos-koreográfus, a Békéscsabai Tabán Táncegyüttes vezetője jegyzi, zenéjét Gera Gábor szerezte. A különleges képi világgal rendelkező előadás története az 1910-es évekbe visz vissza, amikor négy romániai fiatal világkörüli gyalogló versenyen vett részt. A rendezés Farkas Tamás koreográfus és Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház művészeti vezetőjének közös munkája.

Az ATELIER fesztivál versenyprogramjában szerepelt az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház koprodukciójában létrejött Tolsztoj: Az élő holttest című előadás is, amely két kategóriában szerzett  jelölést. Tapasztó Ernőt a legjobb rendezés díjára jelölték, Gulyás Hermann Sándor és Jászberényi Gábor színművészeket pedig a legjobb színészi alakítás kategóriában jelölték díjra.

Az egyedi hangvételű Tolsztoj-adaptációban Tapasztó Ernő rendező a rá jellemző sajátos látásmóddal fogalmazza meg Lev Nyikolajevics Tolsztoj ikonikus történetét a korhely Fegya Protaszov házasságának válságáról, és annak nem mindennapi megoldásáról. A produkcióhoz a szabadkai Juhász Zenekar tagjai biztosítják az élő zenét, énekel Tapasztó Alexandra színész. Az élő holttest című előadás a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiváljának versenyprogramjában lesz látható június 29-én a kisvárdai zsinagógában.

Az ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztivál a legrégibb romániai színházi seregszemlék közé tartozik. A huszonnyolcadik kiadásához érkezett kísérleti színházi találkozó június 4–11. között zajlott Nagybányán. A romániai mellett magyarországi, franciaországi, belgiumi és kanadai társulatok mutatkoztak be ízelítőt adva a legújabb színházi irányzatokból. Az Aradi Kamaraszínház a fesztivál visszatérő vendége, produkciói több mint tíz díjat gyűjtöttek a korábbi években.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> „Megtanulni élni” [AUDIO]
Andrási Rafael szavalata a ballagáson.
<em>Hír szerkesztése</em> Így búcsúztak el a végzősök az iskolától [AUDIO]
Ballagási ünnepség a Csiky Gergely Főgimnázium 100. tanévének végén.
<em>Hír szerkesztése</em> Kisiratoson is fellép a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes
A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából.
<em>Hír szerkesztése</em> A mácsai Damjanich–Lahner-emlékmű megtisztítása [AUDIO]
Nagy István a magyar történelmi emlékjelek iránt érzett felelősségtudatból végezte el a munkát.
<em>Hír szerkesztése</em> Kétnapos templombúcsú Pécskán
A római katolikus plébánia és a Kolping Család szervezésében.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyereknapi programok Kisiratoson
Minden korosztályt várnak.
<em>Hír szerkesztése</em> Gránit táblák őrzik a néhai pécskai pedagógusok emlékét [AUDIO]
A temetőkápolna falán helyezték el az emlékjelet.
<em>Hír szerkesztése</em> Viharokra és jégesőre figyelmeztet a meteorológia
A csapadékmennyiség elérheti a 40-70 litert négyzetméterenként.
<em>Hír szerkesztése</em> Megteltek a kutak, kiöntöttek a hegyvidéki patakok
Villámárvizek voltak Arad megye keleti részén.
Hír beküldése
Novák Katalin szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, azt követően jelent meg Facebook-oldalán egy videó, melyben a székely himnusz egy részlete hangzik el. A Facebook-poszt címeként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!” sort emelte ki a magyar köztársasági elnök.