Újabb elismerések a kamaraszínháznak

2022. június 15.
Újabb díjakat és jelöléseket gyűjtött be az Aradi Kamaraszínház partnereivel közösen a nagybányai ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztiválon. A 497 című táncszínházi performance koreográfusa, Farkas Tamás a legjobb koreográfia díját, Gera Gábor pedig a legjobb zene díját érdemelte ki. Az élő holttest című előadás három jelölést szerzett.
<em>Hír szerkesztése</em> Újabb elismerések a kamaraszínháznak
Jelenet Az élő holttest című előadásból | Fotó: Aradi Kamaraszínház

Az Aradi Kamaraszínház és a Békéscsabai Tabán Táncegyüttes 497 című táncszínházi produkciója nyerte a 28. ATELIER Színházi Fesztivál legjobb koreográfia díját, ezen kívül a performance jellegű előadás megkapta a legjobb zene díját is.

A 497 című produkció koreográfiáját Farkas Tamás táncos-koreográfus, a Békéscsabai Tabán Táncegyüttes vezetője jegyzi, zenéjét Gera Gábor szerezte. A különleges képi világgal rendelkező előadás története az 1910-es évekbe visz vissza, amikor négy romániai fiatal világkörüli gyalogló versenyen vett részt. A rendezés Farkas Tamás koreográfus és Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház művészeti vezetőjének közös munkája.

Az ATELIER fesztivál versenyprogramjában szerepelt az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház koprodukciójában létrejött Tolsztoj: Az élő holttest című előadás is, amely két kategóriában szerzett  jelölést. Tapasztó Ernőt a legjobb rendezés díjára jelölték, Gulyás Hermann Sándor és Jászberényi Gábor színművészeket pedig a legjobb színészi alakítás kategóriában jelölték díjra.

Az egyedi hangvételű Tolsztoj-adaptációban Tapasztó Ernő rendező a rá jellemző sajátos látásmóddal fogalmazza meg Lev Nyikolajevics Tolsztoj ikonikus történetét a korhely Fegya Protaszov házasságának válságáról, és annak nem mindennapi megoldásáról. A produkcióhoz a szabadkai Juhász Zenekar tagjai biztosítják az élő zenét, énekel Tapasztó Alexandra színész. Az élő holttest című előadás a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiváljának versenyprogramjában lesz látható június 29-én a kisvárdai zsinagógában.

Az ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztivál a legrégibb romániai színházi seregszemlék közé tartozik. A huszonnyolcadik kiadásához érkezett kísérleti színházi találkozó június 4–11. között zajlott Nagybányán. A romániai mellett magyarországi, franciaországi, belgiumi és kanadai társulatok mutatkoztak be ízelítőt adva a legújabb színházi irányzatokból. Az Aradi Kamaraszínház a fesztivál visszatérő vendége, produkciói több mint tíz díjat gyűjtöttek a korábbi években.

További hírek

Hír beküldése
A Csiky Gergely Főgimnáziumban változatlanul 84 százalékos a jól vizsgázók aránya.
<em>Hír szerkesztése</em> Pitești-en kezdi az új idényt az UTA
Szuperliga néven rajtol július 16-án az élvonalbeli futballbajnokság.
<em>Hír szerkesztése</em> Leégett 200 hektár gabonaföld és 600 szalmabála
A szárazság miatt elég egy szikra, és megtörténik a baj.
Hír beküldése
Nagyon lassan halad a népszámlálás második, személyes lekérdezésen alapuló szakasza, emiatt bő két héttel a népszámlálás tervezett vége előtt a lakosság körülbelül egyharmada még nincs regisztrálva. Bár a magyar többségű településeken jellemzően nincs hiány számlálóbiztosokból, munkájukat számos módszertani és technikai probléma is lassítja.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem változott a „kisérettségi” eredménye az óvások után
A vizsgázók 78,19 százaléka érte el 5-ös vagy annál nagyobb átlagot.
<em>Hír szerkesztése</em> Elfogadta az üzemanyagok árkompenzációjáról szóló sürgősségi rendeletet a kormány
Július elsejétől három hónapig hatályos.
<em>Hír szerkesztése</em> Részleges kamionstopot rendeltek el a hőségriadó miatt
Csütörtökön és pénteken vörös kód van érvényben Arad megyében.
<em>Hír szerkesztése</em> Hőségriadót rendelt el a meteorológiai szolgálat
A nappali csúcshőmérséklet eléri a 37-38 Celsius-fokot.
<em>Hír szerkesztése</em> A „bolygóvonat” elment, de sok csodát tartogat még az égbolt [AUDIO]
A Galaxis amatőr csillagászklub továbbra is várja az érdeklődőket „járdacsillagászatra”.
<em>Hír szerkesztése</em> Adóemeléseket jelentett be a kormány
Az osztalékadót és az áfát is megemelik, a szerencsejátékokra 40 százalékos adót vetnek ki.