Monodráma az abortusz-törvény áldozatainak pokoljárásáról

Egy erdélyi turné egyik állomásaként érkezik Aradra a nagy sikerű Anyaöl című monodráma, Újhelyi Kinga, a debreceni Csokonai Színház erdélyi kötődésű, Jászai- és Mensáros-díjas színművészének előadásában.

Az aradi nézők november 4-én, pénteken 19 órakor láthatják a Dancs Rózsa Pokoljárás című önéletrajzi regényéből színpadra állított produkciót a Bábszínház termében.

Újhelyi Kinga a szilágysági Sarmaságon született, a nagyváradi tanítóképzőben érettségizett, színművészeti tanulmányait Marosvásárhelyen végezte. Anyaöl című előadását az érmihályfalvai születésű Dancs Rózsa Pokoljárás című önéletrajzi dokumentumregényéből állította színpadra, Szabó K. István rendezésében.

Az előadás a Ceaușescu-diktatúra talán legembertelenebb arcát, az abortusz-törvény áldozatainak pokoljárását ábrázolja Dancs Rózsa volt sepsiszentgyörgyi magyartanárnő és családanya drámai történetén keresztül, aki mit sem sejtve, saját titkosszolgálati besúgójával élt egy házasságban, csaknem húsz éven keresztül.

Ebből a rémálomvilágból regényes úton-módon menekült el nyolc- és tízéves gyermekével, és jutott el az ausztriai menekülttáboron keresztül egészen Kanadáig. A diktatúra fojtogató szorításában megjárta a poklot más tekintetben is. Mindenáron gyermekre vágyott, de nyolc terhességéből csak két esetben sikerült megtapasztalnia az anyaság örömét. Története az ő személyes esetén lényegesen túlmutat: egy korszak, egy hatalom, egy rendszer hatalmas tévedéseit, egy egész társadalom szenvedését tárja fel.

Újhelyi Kinga számára ez a monodráma igazi „szívügy”, úgy érzi, valamennyi előadás egy-egy rekviem minden meg nem született, vagy megszületett, de halálra vagy árvaházara ítélt, pusztulásba hajszolt életért. Egy hatalmas felkiáltójel mindannyiunk számára, hiszen mindenkinek, a ma emberének is ismernie kell a kommunista diktatúra minden aljasságát, sötétségét, kegyetlenségét, hogy mindez ne történhessen meg újra.

A Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával, a Magyar Házak Hálózatának szervezésében október 29. és november 6. között Szatmárnémetiben, Sarmaságon, Érmihályfalván, Nagyváradon, Aradon, Marosvásárhelyen és Kolozsváron láthatja a közönség az előadást.

Az előadás megtekintése 16 éven aluliaknak nem ajánlott.

Jegyek 25 (teljes ár), 15 (nyugdíjas, egyetemista) és 7 (diák) lejes áron kaphatók a nagyszínház pénztárában, valamint online a www.eventim.ro oldalon. A jegyiroda nyitva tartása: kedden, szerdán és pénteken 10–16 óra között, csütörtökön 10–14 és 17–19 óra között, szombaton és vasárnap 10–12 és 17–19 óra között, hétfőn zárva. Foglalás, információ a 0744/475–147-es telefonszámon lehetséges.

A rovatból ajánljuk:

A Művész-moziban vetítik az anyák megmentőjéről szóló filmet [FRISSÍTVE]
A nagy érdeklődésre való tekintettel még egyszer lejátsszák a Semmelweis Ignácról szóló alkotást.
„Nincs két egyforma műemléképület Aradon, mindegyik a kedvencem” [AUDIO]
Kurunczi Ferenc több mint 15 éve fotózza az épített örökséget.
Bérletrendszert vezet be az Arad Megyei Múzeum
Aradon és a megyében valamennyi közgyűjtemény látogatható vele.
Ünnepi hangolódás a Cimbalibanddel
A Fonogram-díjas együttes igazi adventi hangulatot teremtett. 
Hamlet újragondolva – amerikai rendező a kamaraszínházban
Az előadás magyar, román és angol nyelvű.