Moldvai fesztiválokon mutatják be a 497-et

2022. szeptember 12.
Szeptember 14. és október 7. között három nemzetközi fesztivál programjában látható a 497, a Békéscsabai Tabán Táncegyüttes és az Aradi Kamaraszínház táncszínházi koprodukciója.
<em>Hír szerkesztése</em> Moldvai fesztiválokon mutatják be a 497-et
Az Aradi Kamaraszínház által közreadott felvétel

A vendégszereplések első helyszíne Piatra Neamț, ahol nemzetközi fesztiválon vesz részt az Aradi Kamaraszínház és a Békéscsabai Tabán Táncegyüttes társulata a 497 című performance jellegű táncszínházi produkcióval. Az előadást szeptember 14-én 17 órakor láthatja a fesztivál közönsége. A szeptember 5–18. között megszervezett színházi fesztivál Románia egyik legrégebbi színházi szakmai seregszemléje, melynek története 1969-re vezethető vissza. Kezdetben kétévente szervezték, aztán több éves kimaradások is voltak, így az idei kiadás a 33., amely több román színház előadása mellett ukrán, moldovai, lett, észt és francia produkciókat is vendégül lát.

Piatra Neamț után a 497 bemutatkozik a Brăilai Maria Filotti Színház által megszervezett nemzetközi színházi fesztiválon is. A szeptember 17–25. között zajló seregszemle programjában elsősorban romániai produkciók szerepelnek, az Aradi Kamaraszínház és a Tabán Táncegyüttes koprodukcióját szeptember 21-én 22 órakor láthatja a közönség.   

A 497 című előadás őszi romániai fesztiválszerepléseinek utolsó állomása Iași, ahol október 7-én 19 órakor lépnek színpadra az Aradi Kamaraszínház és a Tabán Táncegyüttes művészei a 15. Nemzetközi Színházi Fesztivál a Fiatal Közönségnek elnevezésű seregszemle programjában. Az október 1–9. között sorra kerülő fesztiválnak a Luceafărul Színház ad otthont. A fiatal közönségnek szánt darabokat felvonultató seregszemle idei témája a konfliktus és a szembesítés. A moldvai város 20 különböző helyszínén összesen 120 programra várják a nézőket. A fesztivál 18 ország, köztük Ausztria, Belgium, Ukrajna, Franciaország, Svájc és Magyarország művészeinek találkozóhelye lesz.

A 497 című produkció négy romániai fiatal kálváriáját eleveníti fel táncszínházi változatban. Az alaptörténet szerint Dumitru Dan vezetésével 1908-ban négy buzăui zenész-táncos jelentkezett a Touring Club de France által meghirdetett világkörüli gyalogló versenyre. Az utazók román népdalokat és néptáncokat tanultak, valamint hangszereken kezdtek játszani azért, hogy útjuk során saját folklórjuk előadásával tartsák fenn magukat. A csoport 1910-ben román népviseletben kezdte meg a több mint tíz évig tartó utazását, mely során 497 pár bocskort használtak el.

A különleges képi világgal rendelkező 497 című előadás rendezője Farkas Tamás koreográfus, társrendezője Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház művészeti vezetője. A produkció bemutatója idén február 27-én volt Békéscsabán, majd május 10-én Aradon láthatta a közönség. 2022-ben a táncszínházi produkció nyerte a 28. Nagybányai ATELIER Színházi Fesztivál Legjobb koreográfia díját, valamint megkapta a Legjobb zene díját is. A 497 koreográfiáját Farkas Tamás táncos-koreográfus, a Békéscsabai Tabán Táncegyüttes vezetője jegyzi, zenéjét Gera Gábor szerezte.

További hírek

A Roulette húzza a talpalávalót.
Hír beküldése
Milyen érdekérvényesítő erőt képviselnek még általában a nemzeti közösségek a megyében?
Hír beküldése
A kéthetes rendezvénysorozat október 6-án ér véget.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem segített a helyezésen az UTA pontszerzése
Döntetlent játszott az aradi csapat a kiesési rangadón.
<em>Hír szerkesztése</em> Kényszeralbérletbe költözik az UTA
Ideiglenesen Nagyváradon rendezi majd a hazai meccseit az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Novemberre ígérik a mikelakai felüljáró átadását
Fellélegezhetnek a körgyűrűn áthaladók.
Hír beküldése
Ötvenhat év kellett ehhez.
<em>Hír szerkesztése</em> Szülőföldön magyarul: péntektől utalják a támogatást
A támogatási kérelmek pozitív elbírálásáról szóló levélben minden kedvezményezett esetében szerepelni fog az a dátum, amelytől kezdődően felvehetik a múlt, 2022–2023-as tanévre szóló, 100 ezer forintnak megfelelő 1260 lejes oktatási-nevelési vagy hallgatói támogatást.
<em>Hír szerkesztése</em> Az MCC szervezésében mutatják be Botházi Mária legújabb könyvét
Októberben tartják meg.
<em>Hír szerkesztése</em> RMDSZ: legyen olcsóbb a vezetékes víz!
A szenátus megszavazta a törvényjavaslatot.