Mi lennék nélküled?

2022. január 11.
Január 23-án, vasárnap 18 órakor a Gyulai Várszínház Mi lennék nélküled? című vendégjátékára várják a közönséget az Aradi Kamaraszínházban (a Bábszínház épületében) a Magyar Kultúra Napja alkalmából.
<em>Hír szerkesztése</em> Mi lennék nélküled?

Szilágyi Enikő előadóestje megidézi Jászai Mari emlékét, miközben tükröt tart napjaink kulturális életének, a nemzetét és nemzete érdekeit megtagadóknak, illetve az azt féltve óvóknak.

Hogyan lehet, ha lehet megmaradni nemzeti értékőrzőnek a globalizáció mindent elsodró viharában? – efféle és még sok más izgalmas kérdéssel szembesíti a nézőket a Gyulai Várszínház produkciója, amely Jászai Mari naplójából, vallomásaiból és Szilágyi Enikő színésznő mai reflexióiból készült. Az erdélyi származású színművésznő Románia és Magyarország színházai után játékával és énekével a legrangosabb nyugat-európai színpadokat is meghódította. 2017-ben a Francia Köztársaság Kulturális Minisztériuma Művészet és Irodalom Lovagrend kitüntetésben részesítette.

A Mi lennék nélküled? című produkció különös aktualitással bír a 2022–2023-as Petőfi emlékévben is, hiszen bemutatja hogyan látta száz évvel ezelőtt és hogyan látja ma egy magyar színművész a színház, az anyanyelv és a nemzeti kultúra fontosságát, szakmájának kiküszöbölhetetlen nehézségeit, az igazságkeresés konfliktusait. Az előadásban Babits Mihály, Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály és Szőcs Géza versei, szövegei hangzanak el. A produkciót írta, rendezte és előadja Szilágyi Enikő, dramaturgja Elek Tibor.

Az előadásra jegyek 20 (teljes), 10 (nyugdíjas, egyetemista) és 5 (diák) lejes áron kaphatók a nagyszínház pénztárában, valamint online a www.eventim.ro oldalon. A jegyiroda nyitvatartása: kedden és csütörtökön 9–13 és 16–18 óra között, szerdán és pénteken 10–16 óra között, szombaton és vasárnap 10–12 és 16–18 óra között, hétfőn zárva. Foglalás, információ a 0744/475–147-es telefonszámon lehetséges.

  • Az aktuális járványügyi szabályok értelmében az előadáson azok vehetnek részt, akik rendelkeznek oltási igazolvánnyal, kigyógyultak a koronavírus-megbetegedésből és ezt bizonyítani tudják 15 nappal korábban kiállított, de 180 napnál nem régebbi igazolással vagy 72 óránál nem régebbi PCR-, illetve 48 óránál nem régebbi gyorsteszt negatív eredményét mutatják fel. Maszk viselése az előadás teljes ideje alatt kötelező.

További hírek

Hír beküldése
Kiemelt bérezés. (x)
<em>Hír szerkesztése</em> UTA-vereség a „tavaszi” nyitányon
Immár kilenc forduló óta képtelen nyerni az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Bognár Levente átvette a 2021-es Kölcsey-díjat
A Magyar Kultúra Napjának előestéjén kapta meg az elismerést.
<em>Hír szerkesztése</em> A népszámlálásról és a választási regisztrációról tájékoztatták az RMDSZ-es tisztségviselőket
Március 14-én kezdődik a cenzus.
<em>Hír szerkesztése</em> Kárpótlást igényelhetnek a hadi- és politikai foglyok gyermekei
Havi juttatásokra és különböző kedvezményekre jogosultak.
<em>Hír szerkesztése</em> Filmvetítés Jávor Pál emlékére a kamaraszínházban
120 éve Aradon született a színészóriás.
Hír beküldése
Ha a Magyarország jelenlegi határain kívül született magyar állampolgárok Amerikába utaznának, vízumot kell igényelniük, még akkor is, ha történetesen évek vagy évtizedek óta Magyarországon élnek. A Romániában élő magyarok ezt csak a bukaresti diplomáciai képviseleten tehetik meg.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradi magyar iskolák is készülnek a Magyar Kultúra Napjára [AUDIO]
Vetélkedők és makettpályázat.
<em>Hír szerkesztése</em> A magyarság vállalása mellett foglalt állást a Székely Nemzeti Tanács
SZNT: a román nacionalizmus korábban megpróbálta külön nemzetiségként feltüntetni a székelyeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Az árkompenzáció nélkül kiállított energiaszámlák kijavítására kötelezték a szolgáltatókat
Tizenöt napjuk van rá.