Közel egy hónapig Aradon látható az Omega 60 kiállítás

2022. október 18.
Október 21. és november 25. között (az aradi RMDSZ-székházban lesz megtekinthető a szentesi önkormányzat által összeállított Omega 60 című vándorkiállítás, a legendás magyarországi rockzenekar relikviáiból.
<em>Hír szerkesztése</em> Közel egy hónapig Aradon látható az Omega 60 kiállítás
Képek, plakátok, lemezborítók és személyes tárgyak tekinthetők meg | A szervezők által közreadott felvételek

Az Omega együttes hivatalos születésnapja 1962. szeptember 23. A zenekar munkássága és sikerei a magyar rockzene történetének legfényesebb lapjai közé tartozik. Már ahhoz is több oldalra lenne szükség, hogy felsoroljuk, miben voltak a legelsők; például az első Angliában fellépő magyar zenekar, a legtöbb példányban eladott lemez Magyarországon és külföldön, első lézershow-használat magyar színpadon, első magyar CD- és DVD- stb.

Sajnos az Omega zenekart eredeti felállásban már sohasem láthatjuk színpadon, de munkásságuk és emlékük nem halványulhat. Az Omega 60 kiállítást először 2022 tavaszán Szentesen láthatta a közönség. Akkor még szó sem volt vándorkiállításról, de az összegyűlt gazdag anyag és a rendezvény sikerén felbátorodva megszületett a gondolat, hogy mi lenne, ha más városokban is bemutatnák. Szentes Város Önkormányzatának támogatásával, egyfajta turnéként, a tárlat megjárta Őriszentpétert, majd Arad következik, de következik Szekszárd és Kiskunhalas. Minden helyszínen 2-3 hónapig láthatja a közönség.

A kiállítási anyag a legteljesebb Omega-gyűjtemény, ami a rajongók és a zenekar tagjainak ereklyéiből jött létre. Olyan érdekességek láthatók, mint a zenekar eredeti fellépő ruhái, többek közt a Gombár Judit ruhatervező által készített fekete ruhaegyüttes, amely az Időrabló lemez insertjeként ismert. Mihály Tamás szegecselt bőrdzsekije, vagy a hímzett trapéznadrág, amelyben a Trombitás Frédi lemezborítón láthatók; eredeti hangszerek, pl. Elefánt pisztolyalakú gitárja, az első bakelit lemez, a Red Star Angliából, Japán promóciós kislemez, lemezek és kazetták, CD-k a világ minden tájáról, Argentínától Japánig. Az Omega 11 lemez próbanyomata, az úgynevezett testpressing, eredeti Szíl Pál-fotók, amelyeket a ’60-’70-es években a trafikokban árultak, Mecky fehér sálja, Laci kalapja, vagy Ciki aláirt dobverői. Igazi ritkaság a második Angliai útjuk turnéplakátja.

Az aradi kiállítást az RMDSZ Episcopiei (Batthyány) utca 32. szám alatti székhelyén nyitják meg október 21-én, pénteken 17 órakor, és november 25-i látogatható ingyenesen, hétfőtől csütörtökig 9 és 17, péntekenként 9 és 13 óra között.

 

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> 180 éve született Csiky Gergely [AUDIO]
A reverendát cserélte az írói hivatásra a magyar dráma megújítója.
<em>Hír szerkesztése</em> Szabad-e bejönni ide betlehemmel?
Családi karácsonyváró koncert a Kaláka együttessel.
<em>Hír szerkesztése</em> Hihetetlen, de nem követelhetik többé a hivatalok a csatos irattartót
Hogy boldogulnak majd nélküle?
Hír beküldése
A létesítményeket igénybe vevők kötelesek betartani a pályák használatára vonatkozó szabályokat. A helyi önkormányzatok fennhatósága alá tartozó oktatási intézmények szabadtéri sportpályáira ingyenes a belépés a gyerekeknek és a 18 év feletti középiskolás fiataloknak.
<em>Hír szerkesztése</em> „Szállj közénk szép titok, gyermekarcú Isten”
A Szent Mihály Szekere Vándorszínház karácsonyi előadása.
<em>Hír szerkesztése</em> Felkapcsolták a fényeket a százezer eurós műfenyőn
Nem a Jézuska hozta.
<em>Hír szerkesztése</em> Adventi hangverseny a Kultúrpalotában
A belépés ingyenes.
<em>Hír szerkesztése</em> Rendőrautó keveredett balesetbe
Hivatalosan nem közölték, de valószínűleg elnézte a stoptáblát.
<em>Hír szerkesztése</em> Hollandia támogatja Románia csatlakozását a schengeni övezethez
A Bulgáriáét viszont elutasítja.
<em>Hír szerkesztése</em> Kiütéses vereséget szenvedett az UTA hazai pályán
Esélyt sem hagyott a Sepsi OSK az aradiaknak.