Jávor Pálról szól a szombati Promenád az M5-csatornán

2021. május 29.
Az M5 kulturális csatorna új műsorában, a Promenádban Sztankay Ádám színháztörténeti titkok nyomába ered. A sorozat szombaton 22.05-kor látható negyedik epizódjában a 1930–1940-es évek magyar filmjeinek első számú csillaga, Jávor Pál kerül a középpontba.
<em>Hír szerkesztése</em> Jávor Pálról szól a szombati Promenád az M5-csatornán
Jávor Pál:

Született őstehetség, izgalmas, bohém személyiség húzódik Jávor Pál tragikus sorsa mögött. A harmincas évek férfiideálja eredetileg újságírónak készült, mert minden helyzetben az igazságot kereste – végül azonban a színészetben találta meg önmagát. Pályája során több mint hetven filmben szerepelt, melyeket Európa-szerte, sőt még Egyiptomban is vetítettek a filmszínházak.

Állandó partnere volt a kor ünnepelt színésznője, Karády Katalin, akivel sokan összeboronálták, ő azonban egy a gyermekeit egyedül nevelő anyát, Landesmann Olgát vette feleségül, akivel élete végig szerelemben élt.

Jávor Pál Aradon született Jermann Pál Gusztáv néven 1902. január 31. (Budapesten hunyt el 1959. augusztus 14-én). Az 1945 előtti magyar filmek (Hyppolit, a lakáj, Egy tál lencse, Halálos tavasz, stb.) sztárja, a nők bálványa. A sikerei nyomán hamar reflektorfénybe került, amit ki is használt. Nem tűrte az igazságtalanságot, többször szót is emelt ellene, ám ez a karrierjébe, majd az egészségébe került.

 „Jávor kiállt a zsidó honfitársaiért háború alatt, de megbüntették érte, elhurcolták egy koncentrációs táborba. Bár megmenekült a fogságból és világsztársággal kecsegtették, nem sikerült számára az áttörő visszatérés. Amerikában próbált szerencsét, de mivel nem volt tökéletes az angolja, nem járt sikerrel” – fogalmazott a Promenád ajánlójában a műsorvezető, Sztankay Ádám.

Jávor Pál kalandos életútjáról szombaton este az M5 műsorán a közmédia nézői többet is megtudhatnak.

A színháztörténeti műsor Sztankay Ádám nagysikerű Origo-blogsorozatán alapul. A Promenád epizódjaiból a nézők megismerhetik a 20. század emberpróbáló történelmi viharainak kitett művészsorsokat – azokét, akik egyenes gerinccel vészelték át a megpróbáltatásokat, és azokét is, akik kollégáik tönkretételében, meghurcolásában úttörő szerepet vállaltak.

További hírek

Hír beküldése
A feliratkozás határideje október 4., hétfő 17 óra.
<em>Hír szerkesztése</em> GastroPan: a Medvehagyma lett az Év tortája 2021-ben
Szerdán az Év kenyere-díjakat adják át.
<em>Hír szerkesztése</em> Online elérhető az Aradi Magyar Napok programfüzetje
Több mint 10 helyszínen zajlanak majd az események.
<em>Hír szerkesztése</em> Gépek pótolják a munkaerőhiányt a sütőiparban
Megnyílt Aradon a 12. GastroPan szakkiállítás.
Hír beküldése
A két év alatti gyerekek után havi 486 lej, a 2 és 18 év közötti gyerekek után a nagykorúság eléréséig havi 243 lej pótlékot kapnak majd a családok a szenátus döntése értelmében. A törvénymódosító javaslatot a képviselőháznak is jóvá kell hagynia, és akkor lép érvénybe, ha az elnök kihirdeti azt.
<em>Hír szerkesztése</em> Folytatódik a CED kiállítási sorozata, ezúttal a GastroPanon
Délkelet-Európa legjelentősebb sütőipari szakkiállítása.
<em>Hír szerkesztése</em> Ezek a járványügyi szabályok érvényesek az Aradi Magyar Napokon
Uniós Covid-igazolványt vagy magyarországi védettségi igazolványt kérnek.
<em>Hír szerkesztése</em> A garanciaalapnál kopogtathatnak a City Insurance ügyfelei
Megvonták a biztosító működési engedélyét.
<em>Hír szerkesztése</em> Kezdődik a GastroPan 2021 szakmai kiállítás
Idén is kihirdetik az Év tortája és az Év kenyere címeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Értékes pontot szerezve a dobogó közelében áll az UTA
Csütörtökön kupameccset játszanak az aradiak, aztán a CFR-t fogadják.