Idén is folytatódik a Szórvány Kulturális Karaván

2020. július 2.
A tavalyi sikerek után idén is útnak indul az Aradi Kamaraszínház Szórvány Kulturális Karavánja, hogy bejárja Arad megye magyarlakta településeit és eljuttassa előadásait azokhoz a szórványban élő magyar emberekhez, akik amúgy nem, vagy csak nehezen jutnak el színházba.
<em>Hír szerkesztése</em> Idén is folytatódik a Szórvány Kulturális Karaván
Varga Miklós és a Tabán Táncegyüttes | Fotó: Aradi Kamaraszínház

A társulat közleménye szerint ősz végéig nyolc Arad megyei kistelepülést látogatnak meg a Ki szívét osztja szét című előadással. 

A tavaly indított program a magyar kormány és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg. „A támogatás folytatódik idén is, ezzel biztosítva a mintaprogram folytonosságát, lehetőséget teremtve arra, hogy az Aradi Kamaraszínház ismét házhoz vigye az anyanyelvi kultúrát” – írták.

Az aradi társulat művészei ismét olyan magyar szórványközösségeket keresnek fel, ahová igényes színházi produkció csak ritkán jut el. Az idei programban a Ki szívét osztja szét című előadás szerepel, amely az Aradi Kamaraszínház és a békéscsabai Tabán Táncegyüttes koprodukciója, főszerepben a kiváló énekes és színész, Varga Miklós. Simonyifalván július 11-én, szombaton, 20 órakor az iskolaudvarban várják a közönséget, majd július 12-én, vasárnap, Kisjenőben az erdőhegyi régi iskolaudvarban folytatódik a turné, ahol szintén 20 órakor lesz látható a szabadtéri előadás.

Koncert, színház, tánc a kínálatban

A Ki szívét osztja szét című táncelőadást a tavaly október 6-i megemlékezéseket megkoronázó díszelőadásként mutatták be az alkotók Aradon, Budapesten, Tuzséron és Békéscsabán. Az előadás egy olyan komplex táncszínházi produkció, amely a kortárs néptánc nyelvezetét használva üzen a nézőnek Varga Miklós kivételesen karakteres, egyedi hangján keresztül. A darab koreográfusa Farkas Tamás, rendezője Tapasztó Ernő és Farkas Tamás.

A Szórvány Kulturális Karaván az Aradi Kamaraszínház kulturális mintaprogram értékű kezdeményezése, amelynek keretében 2019-ben 26 Arad megyei magyar szórványtelepülés bevonásával 11 helyszínen mutatták be előadásaikat, tartottak drámapedagógiai foglalkozást a résztvevő gyerekeknek és táncházat a felnőtt közönségnek. A tavalyi karaván sikere bizonyította, mennyire fontos, hogy a színház a vidéki embereket saját közegükben szólítsa meg, hiszen az ott szerzett kulturális élmények az összetartozást és a rájuk figyelés érzését erősítik.

Tavaly az iskolásokat Szente Béla–Gulyás Levente: A kolozsvári bíró című gyerekelőadással örvendeztették meg, a felnőtt nézőket pedig Móricz Zsigmond három egyfelvonásos paraszttréfájából összegyúrt produkcióra várták. Az előadássorozat átlépte Arad megye határát, hiszen Déván is játszottak a Szent Ferenc Alapítvány gyermekeinek és a Magyar Házban, illetve A Zördög című előadás februárban a Temes megyei Ótelekre is eljutott. A nyár folyamán tervbe van véve egy vajdasági turné. Az előadást beválogatták a Déry-né programba is, amely a színielőadásokkal rosszul ellátott magyarországi kistelepülésekre juttat el színvonalas produkciókat.

Az idei karaván további állomásai: Szentpál, Majláthfalva, Zimándújfalu, Kisiratos és Kispereg. A koronavírus-járvány miatti előírásokat betartva valamennyi helyszínen szabadtéri előadásra várják a nagyérdeműt.

Az Aradi Kamaraszínház továbbra is fontos stratégiájának tekinti a gyermek-, és ifjúsági korosztály megszólítását, színházba szoktatását, kultúrára való nevelését. Ennek érdekében az „Aradi Kamaraszínház – Szórvány Kulturális Karaván 2020” részeként megkezdődött az Árgyélus királyfi című gyerekelőadás próbafolyamata. A klasszikus magyar irodalom egyik reprezentatív műve várhatóan ősszel kerül bemutatásra Arad megye szórványiskoláiban és óvodáiban, támogatva ezzel az óvodás és kisiskolás korosztály iskolán kívüli nevelését is. 

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> 2. Liga: bajnok és feljutott az UTA!
Tizenkét év után ismét az első osztályban szerepelhet az aradi csapat.
Hír beküldése
A vesztegzár két hétig tart, ez alatt korlátozzák a ki- és beutazásokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyarok Kenyere: összeöntötték a felajánlott búzát Szarvason
Arad megyei résztvevői is voltak az ünnepségnek.
<em>Hír szerkesztése</em> Arad megyében is kötelezővé tették a szabadtéri maszkviselést
Augusztus elsejétől lép életbe a határozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Négy tucat migránst találtak egy kamionban
Török sofőr csempészte az ázsiai és afrikai bevándorlókat.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyar személyiségeket is felterjesztettek a városnapi kitüntetésekre
Három név a tizennégyből.
<em>Hír szerkesztése</em> Zsóri Dániel: öt meccs, négy gól
Remek formában a Puskás-díjas simonyifalvi labdarúgó.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem tudta bebiztosítani a feljutást az UTA [FRISSÍTVE]
Újabb hazai veresége ellenére még első helyen áll az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Szerencsés kimenetelű baleset Borosjenőben
Látványnak nem rossz, de...
<em>Hír szerkesztése</em> Ingázó-igazolvány a határon átjáró munkavállalóknak
Az RMDSZ tervezete értelmében újabb tíz román–magyar határátkelőt is megnyitnának.