Homemade: színdarab a szülő–gyermek kapcsolatról

2020. szeptember 17.
Szeptember 28-án, hétfőn 18 órakor a nyári évad utolsó szabadtéri előadására várja nézőit az Aradi Kamaraszínház az Arad Megyei Kulturális Központ udvarán.
<em>Hír szerkesztése</em> Homemade: színdarab a szülő–gyermek kapcsolatról

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Bíró Réka és Deák Katalin Homemade című, sok szempontból formabontó előadását láthatják az érdeklődők a szülő–gyermek kapcsolatról: a produkció előzetes szövegkönyv nélkül, 70 mélyinterjú alapján készült. A sokakat érintő téma nem mindennapi feldolgozását vitték színpadra a kolozsvári társulat tagjai, akik hosszú ideje nem léptek fel városunkban.

Ki vagy mi a család, kik a tagjai, hogyan működik, milyen szerepek és viszonyok uralják? Húsba vágó kérdések, amelyek nemcsak elméletileg foglalkoztatnak, hanem a mindennapjainkban érintenek, meghatároznak. A Szüleink nevet viselő projekt azt célozta meg, hogy felmérje a mai család struktúráját, problémáit, és mindezt tükörként megmutassa. A projekt keretében jött létre a Homemade című előadás. Célja a romániai családok jelenlegi helyzetéről, a családi gondokról párbeszédet indítani. Gyermek–szülő helyzetekre összpontosít, mintegy tükröt tart a vitában érintetteknek és megmutatja a másik fél szempontját, igazságát, sérültségét.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Szüleink projektjéhez Deme Ilona pszichológus, családterapeuta és Dávid-Kacsó Ágnes pszichológus segítségével hetven mélyinterjú készült a szülő–gyermek kapcsolat témában, amit a két dramaturg, Bíró Réka és Deák Katalin írt szöveggé, majd Vargyas Márta rendezett előadássá. Szereplők: Albert Csilla, Dimény Áron, Kali Andrea, Kántor Melinda, Marosán Csaba, Molnár Rudolf, Laczó Júlia, Kicsid Gizella, Szucher Ágnes, Jerovszky Tímea.

 

„Ez egy olyan előadás, hogy jön, hogy hazamenj utána a gyerekedhez, apádhoz, anyádhoz, és beszélj… ha nem is vele, legalább hozzá. Homemade – kegyetlen, mégis csodálatos mese Vargyas Márta rendező szubjektív műfajdefiníciója szerint a Szüleink-projekt előadásában” – írja a produkcióról Jankó Szép Yvette.

Jegyek az előadásra 15 (teljes áron), 10 (nyugdíjasoknak) és 5 (egyetemi hallgatóknak, diákoknak) lejes áron válthatók online a www.biletmaster.ro oldalon. Akinek nincs lehetősége online vásárlásra, jegyigényét jelezheti telefonon a nagyszínház pénztárában a 0744/475–147-es számon, jegyét pedig felveheti az előadás előtt egy órával a helyszínen. Telefonos jegyfoglalás hétfőtől péntekig 10–16, szombaton 10–12 óra között.

További hírek

Hír beküldése
Tizennyolc év után búcsúzik el az ágyai gyülekezettől.
Hír beküldése
Nagy volt a tét.
<em>Hír szerkesztése</em> A polgármester javasolja a teraszok működésének meghosszabbítását
Év végéig tarthatnak nyitva.
<em>Hír szerkesztése</em> Koronavírussal meghalt egy borosjenői és egy aradi egészségügyi dolgozó
További kilenc alkalmazott kapta el a betegséget.
<em>Hír szerkesztése</em> Beiktatták hivatalába Kisiratos polgármesterét [AUDIO]
Korondi-Józsa Erika és a tanács tagjai is letették az esküt.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint 30 határsértőt fogtak el [VIDEO]
Autóval és gyalog is próbálkoztak a migránsok.
<em>Hír szerkesztése</em> Letette az esküt Antal Péter pécskai polgármester és a helyi tanács
Az RMDSZ egy helyet veszített, így csak két képviselője van a testületben.
<em>Hír szerkesztése</em> Orban Aradon: fontolgatjuk az éjszakai kijárási tilalmat
A koronavírus-járvány terjedése elleni intézkedésként a kormány fontolgatja az éjszakai kijárási tilalom bevezetését, de előtte megvárják, milyen eredményt hoznak az eddigi korlátozások – jelentette ki szombaton, aradi látogatásán Ludovic Orban miniszterelnök.
<em>Hír szerkesztése</em> Megalakult az aradi és a megyei tanács
Ludovic Orban miniszterelnök helyi autonómiáról és a központosítás lebontásáról beszélt a beiktatáson.
<em>Hír szerkesztése</em> Megszerezte első hazai győzelmét az UTA [FRISSÍTVE]
A Chindia Târgoviște volt az áldozat.