Hamlet újragondolva – amerikai rendező a kamaraszínházban

Az Aradi Kamaraszínház által közreadott felvétel a próbafolyamatról

Az Aradi Kamaraszínház által közreadott felvétel a próbafolyamatról

December 16-án, szombaton este 20 órakor az Aradi Kamaraszínház legújabb saját produkcióját láthatják az érdeklődők a Bábszínház termében.

Az amerikai John Blondell úttörő rendezésében Shakespeare Hamletje egy avantgárd klasszikusként elevenedik meg a színpadon. Az előadás magyar, román és angol nyelven játszódik, magyar és román anyanyelvű színészekkel Aradról, Szegedről és Resicabányáról. Az előadás az Aradi Kamaraszínház, a Szegedi Pinceszínház és a resicabányai Nyugati Színház közös produkciója.

Ez az előadás a Hamlet dekonstrukciója, amelyben a jelenetek nem feltétlenül a megszokott sorrendben következnek egymás után, illetve egyes részek az eredeti kontextusból kiemelve jelennek meg.

John Blondell rendező, a kaliforniai Santa Barbarában működő Lit Moon Theatre alapító művészeti igazgatója, a színházművészet professzora és az előadóművészet globális nagykövete a Santa Barbara-i Westmont College-ban, valamint a veronai Shakespeare Fringe Fesztivál társalapítója. Több mint 100 produkciót rendezett az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában. Eddig 14 Shakespeare előadást jegyez, két, a szonettekhez kapcsolódó projektet, a VI. Henrik 3. részét, Julius Caesart, A vihart és a Szentivánéji álmot, amelyet hat alkalommal négy különböző nyelven állított színpadra.

Az Aradi Kamaraszínház felkérésére készülő Hamletben négy színész és egy zenész segítségével kap új érzelmi súlyokat a jól ismert darab, a történetet többé-kevésbé lineárisan mesélik el, de a megrázó szembeállítások segítenek abban, hogy Shakespeare páratlan nyelvezetét frissnek halljuk. A zene élő része az előadásnak, Borsos Pál több hangszeren kíséri végig a történést és a szereplőket, mintegy kapocsként élet és túlvilág, valóság és fantázia, külső és belső között. Az előadás zeneszerzője a szintén amerikai James Connolly.

Az előadás női szerepeit Tapasztó Alexandra játssza, partnerei Balog József és Varga Bálint a Szegedi Pinceszínházból, valamint Claudiu Gabor, a resicabányai Nyugati Színház fiatal színésze.

Az előadásra érvényesek a nagyszínházi és Kamara-bérletek egyaránt, jegyek válthatók a nagyszínház pénztárában, valamint online a www.eventim.ro oldalon. A jegyiroda nyitva tartása: kedden, szerdán és pénteken 10–16 óra között, csütörtökön 10–14 és 17–19 óra között, szombaton és vasárnap 10–12 és 17–19 óra között, hétfőn zárva. Foglalás, információ a 0744/475–147-es telefonszámon lehetséges.

Az előadás létrejöttét az Arad Városi Kulturális Központ támogatta.

A rovatból ajánljuk:

Üdvtörténet művészeti alkotásokkal kifejezve [AUDIO]
Madarassy István és András alkotásai a Clio-teremben.
Zenés tárlatvezetés Bródy Jánossal
Hatvan éve van a pályán.
Megkezdődött a szabad bérletárusítás az Aradi Kamaraszínházban
A március 27-i évadnyitón a Hernádi–Kern párost láthatja a nagyérdemű.
Apa és fia közös tárlata az aradi Klió-teremben
Madarassy István ötvös, szobrászművész és Madarassy András festőművész munkái.