Hamarosan rajtol a III. Szórvány Kulturális Karaván

2021. május 25.
Június 7–12. között harmadik alkalommal indul útnak az Aradi Kamaraszínház Szórvány Kulturális Karavánja, hogy bejárja Arad megye magyarlakta településeit és eljuttassa előadásait azokhoz a szórványban élő magyar emberekhez, akik nem, vagy csak nehezen jutnak el színházba.
<em>Hír szerkesztése</em> Hamarosan rajtol a III. Szórvány Kulturális Karaván

Az egyhetes turné során a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház két legújabb koprodukcióját láthatja majd a közönség összesen hét településen Arad, Temes és Hunyad megyékben a Magyar Kormány támogatásával – írja a kamaraszínház közleményében.

Átlépve Arad megye határait a Kamara-Karaván ellátogat Temesvárra és a Hunyad megyei Dévára is.

Vitéz László és Karnyóné a repertoárban

Szerelmi románc, ének, móka, nevetés, bábszínház hús-vér színészekkel – ezt ígéri a nézőknek az idei Szórvány Kulturális Karaván, amelynek júniusi repertoárjában két előadás szerepel. Mindkettő a Déryné-program keretében valósult meg a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház koprodukciójában. Az előadások adaptálását a Kamara-Karaván technikai feltételeihez és körülményeihez támogatta a Magyar Kormány Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-én keresztül.

Csokonai Vitéz Mihály Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című színdarabját Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház művészeti vezetője állította színpadra. Csokonai több mint 220 éves alkotása tele van modernitással és kiaknázásra váró lehetőségekkel. Mindezeket játékosan felszínre hozva, sok zenével, egyfajta abszurd élőszereplős bábjátékként vitte színre a szegedi és az aradi társulat.

Az Aradi Kamaraszínház továbbra is fontos stratégiájának tekinti a gyermek- és ifjúsági korosztály megszólítását, színházba szoktatását, kultúrára való nevelését. Ennek érdekében került be a Kamara-Karaván programjába a Vitéz László és az elátkozott malom című élőszereplős vásári bábjáték, amely Kemény Henrik művei alapján született meg szintén Tapasztó Ernő rendezésében. Generációk kedvenc népi hőse kel életre és vág bele az elátkozott malom felszabadításába fergeteges szórakozást biztosítva kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ördögökkel, szellemekkel hadakozik a csalafinta legény, aki világot látni indul és egy bajbajutott molnárral találkozik, és még a csaplárosné báli legyezője, avagy Vitéz László világhírű palacsintasütője is előkerül. Az előadás hat éves kortól ajánlott.

Mindkét produkcióban játszik Éder Enikő, a kamaraszínház közkedvelt színművésze is.

Három megye, hét település

Az Aradi Kamaraszínház Szórvány Kulturális Karavánja június 7-én, hétfőn 12 órakor a Vitéz László és az elátkozott malom című előadással startol az Arad megyei Kisjenő kultúrházában, majd ugyanott 19 órakor lesz látható Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című színdarab.

Június 8-án, kedden Temesvárra érkezik a Kamara-Karaván, ahol a XXV. Bánsági Magyar Napok keretében 10 és 11.30 órakor a régi Művész mozi nyári kertjében várják a közönséget a Vitéz László és az elátkozott malom című előadással. Este a karaván beköltözik a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház stúdió termébe, ahol 19 órakor Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című előadást láthatják a nézők.

Június 9-én, szerdán az Arad megyei Pécskán folytatódik a turné. Az Ipartestület termében 15 órakor a Vitéz László és az elátkozott malom című előadás, 19 órakor pedig Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című produkció lesz megtekinthető.

Június 10-én, csütörtökön, az Arad megyei Kisiratos lesz a Szórvány Kulturális Karaván következő állomása. 12 órakor a Vitéz László és az elátkozott malom című élőszereplős bábjátékkal, 19 órakor pedig Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című előadással várják a közönséget a helyi kultúrházban.

Június 11-én, pénteken „hazagurul” a Karaván, hiszen az aradiak is találkozhatnak a vándorcsapat művészeivel. 12 órakor a Vitéz László és az elátkozott malom című élőszereplős bábjátékot tekinthetik meg a gyerekek a nyári színházban (Barițiu u. 16), majd 19 órakor következik Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című előadás az Aradi Kamaraszínházban (Bábszínház épülete). Felhívjuk a nézők figyelmét, hogy a korlátozott számú férőhelyek miatt előzetes regisztráció szükséges az esti előadáson való részvételhez. Helyet igényelni május 27-től kezdődően lehet az aradi RMDSZ székházában hétfőtől csütörtökig 9–17 óra között, pénteken 9–13 óra között.

Június 12-én, szombaton, a Kamara-Karaván ismét átlépi Arad megye határát, hogy Déván, a Szent Ferenc Alapítvány gyermekeinek is bemutassa a Vitéz László és az elátkozott malom című élőszereplős bábjátékot. Az előadás kezdési időpontja 11 óra. Ezt követően a turné Kisperegen ér véget, ahol szombat esti családi programnak szánják a Vitéz László és az elátkozott malom című produkciót. A 19 órakor kezdődő szabadtéri előadásra szeretettel várják a gyermekeket szüleikkel együtt.

2021-ben a Kamara-Karaván további helyszíneken is játszani fogja előadásait.

Sikeres mintaprogram

A Szórvány Kulturális Karaván az Aradi Kamaraszínház kulturális mintaprogram értékű kezdeményezése, amely 2019-ben indult útnak bebizonyítva, mennyire fontos, hogy a színház a vidéki embereket saját közegükben szólítsa meg, hiszen az ott szerzett kulturális élmények az összetartozást és a rájuk figyelés érzését erősítik.

2019-ben az iskolásokat Szente Béla – Gulyás Levente: A kolozsvári bíró című gyerekelőadással örvendeztették meg, a felnőtt nézőket pedig Móricz Zsigmond három egyfelvonásos paraszttréfájából összegyúrt produkciója várta. Az előadássorozat már akkor átlépte Arad megye határát, hiszen 2019-ben Déván is játszottak a Szent Ferenc Alapítvány gyermekeinek és a Magyar Házban, illetve A Zördög című előadás később eljutott a Temes megyei Ótelekre is.

Tavaly Simonyifalva, Kisjenő, Kisiratos, Ágya, Nagyzerind, Nagyiratos és Kispereg szerepelt az Aradi Kamaraszínház Szórvány Kulturális Karavánjának állomásai között. A világjárvány miatti nehézségek ellenére az Arad megyei településeken teltház fogadta a Ki szívét osztja szét című produkciót, amelyet Varga Miklós színész-énekes főszereplésével és a békéscsabai Tabán Táncegyüttes közreműködésével állított színpadra az Aradi Kamaraszínház.

Az Aradi Kamaraszínház – Szórvány Kulturális Karaván program a Magyar Kormány által, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-én keresztül támogatott nagyszabású kulturális projekt keretében valósul meg 2019 óta. A támogatás folytatódik idén is, ezzel biztosítva a mintaprogram folytonosságát, lehetőséget teremtve arra, hogy az Aradi Kamaraszínház ismét házhoz vigye az anyanyelvi kultúrát. Az előadássorozat partnere az RMDSZ Arad Megyei Szervezete.

A III. Szórvány Kulturális Karaván júniusra tervezett programja:

JÚNIUS 7 – KISJENŐ, KULTÚRHÁZ

 • 12.00 – VITÉZ LÁSZLÓ
 • 19.00 – KARNYÓNÉ

JÚNIUS 8 – TEMESVÁR, XXV. BÁNSÁGI MAGYAR NAPOK

 • 10.00 – VITÉZ LÁSZLÓ – A RÉGI MŰVÉSZ MOZI NYÁRI KERTJE
 • 11.30 – VITÉZ LÁSZLÓ - A RÉGI MŰVÉSZ MOZI NYÁRI KERTJE
 • 19.00 – KARNYÓNÉ – TEMESVÁRI CSIKY GERGELY ÁLLAMI MAGYAR SZÍNHÁZ STÚDIÓ TERME

JÚNIUS 9 – PÉCSKA, IPARTESTÜLET TERME

 • 15.00 – VITÉZ LÁSZLÓ
 • 19.00 – KARNYÓNÉ

JÚNIUS 10 – KISIRATOS, KULTÚRHÁZ

 • 12.00 – VITÉZ LÁSZLÓ
 • 19.00 – KARNYÓNÉ

JÚNIUS 11 – ARAD

 • 12.00 – VITÉZ LÁSZLÓ – NYÁRI SZÍNHÁZ, BARIȚIU UTCA
 • 19.00 – KARNYÓNÉ – ARADI KAMARASZÍNHÁZ (BÁBSZÍNHÁZ ÉPÜLETE)

JÚNIUS 12 – DÉVA, SZENT FERENC ALAPÍTVÁNY

 • 11.00 – VITÉZ LÁSZLÓ

JÚNIUS 12 – KISPEREG, SZABADTÉRI SZÍNPAD

 • 19.00 – VITÉZ LÁSZLÓ

További hírek

Hír beküldése
A 200 km-es futóversenyt, kerékpáros és görkorcsolya-túrát 2019-ben szervezték meg legutóbb.
<em>Hír szerkesztése</em> Csak magyar rendszámú autók tankolhatnak hatósági áron Magyarországon
Péntektől csak magyarországi rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon hatósági, maximum 480 forintos literenkénti áron standard benzint vagy gázolajat – jelentették be a csütörtöki Kormányinfón. A külföldi autósoknak piaci árat kell fizetniük.
Hír beküldése
Augusztusi zenei csemege.
<em>Hír szerkesztése</em> Egy évvel a robbantásos merénylet után még nem történt vádemelés
Több mint 400 tanút hallgattak ki, 35 házkutatást végeztek, több tucat vizsgálatot végeztek – eredménytelenül.
<em>Hír szerkesztése</em> Népszámlálás: itt a vége, töltsd ki végre!
Hétfőig mintegy 750 ezer „magyar kérdőív” került kitöltésre.
<em>Hír szerkesztése</em> Újabb gazdasági és szociális intézkedéscsomagról döntött a kormánykoalíció
Hitelmoratórium, béremelés a közszférában, 700 lejes támogatás a nyugdíjasoknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Bajnok a CFR, 11. helyen végzett az UTA [FRISSÍTVE]
Az aradiak osztályozós helyen tartották a Dinamót.
<em>Hír szerkesztése</em> Bemutatták az UTA új vezetőedzőjét [FRISSÍTVE]
A tréner eddigi csapatai ebben a szezonban estek ki az 1. Ligából.
<em>Hír szerkesztése</em> Mesék az ágak hegyin és túl...
Gyereknapi élőszavas mesemondás.
<em>Hír szerkesztése</em> Játékpisztollyal fenyegette a járókelőket egy zavart férfi
Pszichiátriai eset.