Folytatódik a Szórvány Kulturális Karaván

2020. augusztus 10.
Augusztus 10–13. között az Aradi Kamaraszínház Szórvány Kulturális Karavánja újabb öt Arad megyei kistelepülést keres fel a Ki szívét osztja szét című előadással, Varga Miklós főszereplésével. Kisiratos, Ágya, Nagyzerénd, Nagyiratos és Kispereg szerepelnek a négy napba sűrített karaván állomásai között.
<em>Hír szerkesztése</em> Folytatódik a Szórvány Kulturális Karaván
Fotók: Aradi Kamaraszínház

A Szórvány Kulturális Karaván programjában a közönség a Ki szívét osztja szét című produkciót láthatja, amelyet Varga Miklós színész-énekes főszereplésével és a békéscsabai Tabán Táncegyüttessel állított színpadra az Aradi Kamaraszínház. A darab koreográfusa Farkas Tamás, rendezője Tapasztó Ernő és Farkas Tamás.

Az előadás a néptánc nyelvezetét használva üzen a nézőnek Varga Miklós kivételesen karakteres, egyedi hangján keresztül. Az ikonikus István, a király című rockoperából évtizedek óta ismert legendás énekes és a táncosok vállalták a turnét és a határátlépéssel járó nehézségeket, mivel fontosnak tartják, hogy a szórványban élők is megőrizzék magyarságukat és hozzájuthassanak az igényes anyanyelvi kultúrához. Júliusban a szabadtéri előadásokat nagy siker fogadta a karaván eddigi első két állomásán, Simonyifalván és Kisjenőn.

A jelenlegi járványügyi helyzetet és korlátozásokat figyelembe véve az Aradi Kamaraszínház úgy döntött, hogy négy napba sűríti a karaván következő állomásait. Augusztus 10-én, hétfőn 20 órakor Kisiratoson várják a közönséget, augusztus 11-én, kedden Ágyán és Nagyzerénden látható a produkció, augusztus 12-én, szerdán Nagyiratoson folytatják a vendégszereplést, majd augusztus 13-án, csütörtökön Kisperegen zárul a turné.


Varga Miklós

A Kamara-Karaván először 2019-ben indult útnak, hogy eljuttassa a színházat, a népzenét és a néptáncot a szórványban élőknek. A program a Magyar Kormány által, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-én keresztül támogatott nagyszabású kulturális projekt keretében valósult meg. A támogatás folytatódik idén is, lehetőséget teremtve arra, hogy az Aradi Kamaraszínház ismét házhoz vigye a magyar kultúrát. Különösen fontos ez a mostani járványhelyzetben, amikor hónapokon keresztül nem tartottak rendezvényeket. Az előadássorozat partnere az Arad megyei RMDSZ szervezete.   

Az előadások ingyenesek!

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Faragó Péter: vasárnap mutassuk fel az Arad megyei magyar közösség erejét!
Az RMDSZ megyei tanácselnökjelöltje szerint nem veszélyesebb elmenni szavazni, mint például bevásárolni.
Hír beküldése
Aki valamiyen oknál fogva nem tud eljutni, kérje az ifjúsági szervezet közbenjárását.
<em>Hír szerkesztése</em> Mészár Sándor kezdő tizenegye
Az RMDSZ aradi polgármesterjelöltje lebontaná a bürokrácia falát, ugyanakkor egészséges környezetet és élhető várost szeretne.
<em>Hír szerkesztése</em> „A pécskai magyarságnak jogos elvárása, hogy egyenrangúként kezeljék őket”
Bölöni György RMDSZ-es polgármesterjelölt szerint a román pártok magyar jelöltjei nem érvényesíthetnek a magyar közösségi érdekeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Mészár Sándor: Orbán Viktor is gratulált az UTA feljutásához [AUDIO]
A Pecsovszky-monográfia román nyelvű fordítását mutatták be, és az 50 évvel ezelőtti Feyenoord-búcsúztatásra emlékeztek Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Németh József: újra egy úton járnak a varsándi magyarok
Az RMDSZ polgármesterjelöltje bízik a közképviselet megerősítésében.
<em>Hír szerkesztése</em> UTA: első győzelem helyett első vereség
Kétszer herdálta el az előnyét az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Vass Károly: az önkormányzat vezetésében is ott a helyünk
Nagyzerénd RMDSZ polgármesterjelöltje szerint nem elég a tanácsban jelen lenni.
<em>Hír szerkesztése</em> Nagy sikert aratott Keresztes Ildikó koncertje
Az Aradi Magyar Napokon lépett fel a népszerű magyarországi énekesnő.
<em>Hír szerkesztése</em> Bíró Zoltán: magyar összefogással jobban érvényesíthetjük az érdekeinket
Kisjenő RMDSZ-es polgármesterjelöltje bízik benne, hogy növelhető a tanácsosok száma.