Fesztiválokon szerepel az Aradi Kamaraszínház

2022. június 2.
Az Aradi Kamaraszínház három fesztiválon vendégszerepel Az élő holttest című előadással, és szintén fesztiválon mutatja be a 497 című táncszínházi produkciót.
<em>Hír szerkesztése</em> Fesztiválokon szerepel az Aradi Kamaraszínház
Jelenet Az élő holttest c. előadásból | A kamaraszínház által közreadott fotók

Mindkét előadás koprodukciók eredménye: Az élő holttest a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház közös munkája a szabadkai Juhász Zenekar közreműködésével, a 497 pedig a békéscsabai Tabán Táncegyüttessel közösen jött létre.

Az élő holttest című előadás első fesztiválszereplése a Mozaik Országos Színházi Találkozó programjában volt május 25-én Kápolnásnyéken. A Mozaik Országos Színházi Találkozó hagyományteremtő szándékkal indult útjára, hogy megkísérelje betölteni azt az űrt, amit a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) megszűnése jelent a magyar színházi szférának. A május 25–28. között tartott színházi eseményen magyarországi és határon túli alkotóműhelyek képviseltették magukat.

A vadonatúj találkozó betekintést nyújtott a sokszínű magyar színházi kultúrába, a színházszeretők a színházi műfajok széles skálájáról válogathattak, hiszen szerepelt a programban részvevői-, alternatív- és koncertszínház, valamint vígjáték, musical és gyerekszínház is. Az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház koprodukcióját, Lev Nyikolajevics Tolsztoj darabját a találkozó első napján, május 25-én láthatták a nézők a kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpont Halász-kastély rendezvénytermében.

Az élő holttest című előadás bemutatásának következő állomása Nagybánya: június 9-én, 22 órakor az ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztivál programjában tekintheti meg a közönség a rendhagyó produkciót. A huszonnyolcadik kiadásához érkezett kísérleti színházi fesztivál június 4–11. között zajlik Máramaros megye székhelyén. A romániai mellett magyarországi, franciaországi, belgiumi és kanadai társulatok mutatkoznak be, ízelítőt adva a legújabb színházi irányzatokból. Az ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztivál a legrégibb romániai színházi seregszemlék közé tartozik. Az Aradi Kamaraszínház a fesztivál visszatérő vendége, produkciói több mint tíz díjat gyűjtöttek a korábbi években.

Szintén a 28. ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztiválon lesz látható a 497 című táncszínházi produkció is. A Békéscsabai Tabán Táncegyüttes és az Aradi Kamaraszínház táncszínházi, „performance” jellegű koprodukcióját június 7-én, 19 órakor tűzte műsorára a nagybányai fesztivál. A különleges képi világgal rendelkező előadás története az 1910-es évekbe visz vissza, amikor négy romániai fiatal világkörüli gyalogló versenyen vett részt. A rendezést Farkas Tamás koreográfus és Tapasztó Ernő, az Aradi Kamaraszínház művészeti vezetője jegyzi.


497

Június végén az aradi társulat visszatér Kisvárdára, ezúttal Az élő holttest című előadással. Június 24. és július 2. között, a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválján tizennégy színházi előadás versenyez Szerbiából, Magyarországról, Ukrajnából és Romániából. A Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház egyedi hangvételű Tolsztoj-adaptációja – a versenyprogram részeként – június 29-én látható a kisvárdai zsinagógában. A produkcióhoz a szabadkai Juhász Zenekar tagjai biztosítják az élő zenét, énekel Tapasztó Alexandra színész.

Tapasztó Ernő rendező a rá jellemző sajátos látásmóddal fogalmazza meg Tolsztoj ikonikus történetét a korhely Fegya Protaszov házasságának válságáról, és annak nem mindennapi megoldásáról.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> A mácsai Damjanich–Lahner-emlékmű megtisztítása [AUDIO]
Nagy István a magyar történelmi emlékjelek iránt érzett felelősségtudatból végezte el a munkát.
Hír beküldése
A római katolikus plébánia és a Kolping Család szervezésében.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyereknapi programok Kisiratoson
Minden korosztályt várnak.
<em>Hír szerkesztése</em> Gránit táblák őrzik a néhai pécskai pedagógusok emlékét [AUDIO]
A temetőkápolna falán helyezték el az emlékjelet.
<em>Hír szerkesztése</em> Viharokra és jégesőre figyelmeztet a meteorológia
A csapadékmennyiség elérheti a 40-70 litert négyzetméterenként.
<em>Hír szerkesztése</em> Megteltek a kutak, kiöntöttek a hegyvidéki patakok
Villámárvizek voltak Arad megye keleti részén.
Hír beküldése
Novák Katalin szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, azt követően jelent meg Facebook-oldalán egy videó, melyben a székely himnusz egy részlete hangzik el. A Facebook-poszt címeként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!” sort emelte ki a magyar köztársasági elnök.
<em>Hír szerkesztése</em> Pünkösdi királyválasztás Ópusztaszeren
Az emlékparkban eltöltött idő a nemzeti identitástudat megerősítéséhez is hozzájárul.
<em>Hír szerkesztése</em> Hétfő reggel rengett a föld Arad megyében
Egy hete tartanak a földmozgások.
<em>Hír szerkesztése</em> A kormány újabb ígérete ellenére is folytatódik a pedagógusok sztrájkja
Attól sem zárkóznak el, hogy bojkottálják a nyolcadikosok vizsgáját és az érettségit.