Erotika a színpadon: Vénusz nercben

2019. november 29.
David Ives amerikai kortárs szerző Vénusz nercben című darabját december 5-én, csütörtökön 19 órakor láthatják az Aradi Kamaraszínház nézői a nagy színház második emeleti stúdiótermében.
<em>Hír szerkesztése</em> Erotika a színpadon: Vénusz nercben

A 18 éven felülieknek szóló különleges darab, amely a Békéscsabai Jókai Színház és az Aradi Kamaraszínház koprodukciója, a férfi és nő bonyolult kapcsolatáról szól.

David Ives az amerikai kortárs drámairodalom egyik kiemelkedő alakja, aki egyfelvonásos színműveivel szerzett hírnevet magának, és miattuk érdemelte ki a rövid darabok mestere címet, mellyel 1997-ben illette őt a The New York Times.

Hatalmas tudás és tapasztalat, valamint remek drámai érzék birtokában vetette papírra 2010-ben erotikus színművét, a kétszereplős, egyfelvonásos drámáját, a Vénusz nercbent. Ha egy színmű a szerelemről beszél, általában az őszinte, tiszta érzésekről szól.

„A Vénusz nercben viszont a másik végletről, egy önmagát is feladni képes személyről, aki nem valakibe szerelmes, hanem maga a szerelem fogalma érdekli” – mesélte a darabról a rendező, Tege Antal.

A korhatár kapcsán hozzátette, hogy jó ízléssel nyúltak a darabhoz, de azért buja, erotikus előadást készítettek.

A Vénusz nercben egy színház a színházban történet, melyben megjelenik a mazochizmus is, ezért érthető a korhatáros jelző. Az alkotók ezt az amúgy is modern darabot még közelebb hozták a mához, a magyar viszonyokhoz, így lett Thomasból Tamás, az amerikai történetből magyar, és így kapott helyet benne a Hobo Blues Band is.

Az események egyik főszereplője Tamás, a pályakezdő rendező-drámaíró, aki meghallgatást tart új darabjának főszerepére, mely az osztrák Leopold von Sacher-Masoch klasszikus erotikus regényének színpadi változata, a Vénusz nercben. A válogatásra jócskán megkésve érkezik Vanda, a vagány, látszólag teljesen szétszórt színésznő, és a két fiatal élete ebben a színházi helyzetben menthetetlenül összefonódik. Kiderül, hogy Vanda igazi sugárzó tehetség, ráadásul sokkal többet tud a színházról és a férfilélekről, mint első pillanatban sejtenénk.

Tamást Czitor Attila, Vandát Földesi Ágnes Villő alakítja. A magyar szöveget Várady Szabolcs írta, a díszlet és jelmez pedig Kiss Kata munkáját dicséri.

„Impulzív előadás. A rendező a színészei által sugárzott szösszenetnyi, leheletfinom, észrevétlen impulzusok révén, a nézők képzeletébe szervezi ki az erotikát. A két színész egyetlen hamis hang vagy defektes gesztus nélkül játssza végig a partitúrát úgy, hogy közben megajándékoznak a szövegen és instrukción felüli csodával, a színészetük és a személyiségük varázsával. Múlhatatlan nyomot hagyó színházi este” – írja Balogh Tibor kritikus az előadásról.

Bérleten kívüli előadás, jegyek a nagyszínház pénztárában és online (www.biletmaster.ro).

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Orban Aradon: fontolgatjuk az éjszakai kijárási tilalmat
A koronavírus-járvány terjedése elleni intézkedésként a kormány fontolgatja az éjszakai kijárási tilalom bevezetését, de előtte megvárják, milyen eredményt hoznak az eddigi korlátozások – jelentette ki szombaton, aradi látogatásán Ludovic Orban miniszterelnök.
<em>Hír szerkesztése</em> Megalakult az aradi és a megyei tanács
Ludovic Orban miniszterelnök helyi autonómiáról és a központosítás lebontásáról beszélt a beiktatáson.
<em>Hír szerkesztése</em> Megszerezte első hazai győzelmét az UTA
A Chindia Târgoviște volt az áldozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Bennégett a lakásban egy idős házaspár
Tragédia Ötvenespusztán.
<em>Hír szerkesztése</em> Koronavírus: vörös forgatókönyv lép életbe Aradon
Meghaladta az elmúlt 14 napban a 3 ezreléket a koronavírus-fertőzések aránya.
<em>Hír szerkesztése</em> Megalakult az új képviselőtestület Nagyiratoson
Letette az esküt a harmadik mandátumát kezdő polgármester, Papp Attila.
<em>Hír szerkesztése</em> Online oktatásra térnek át az aradi iskolák [FRISSÍTVE]
Meghaladta a 3 ezreléket a fertőzöttségi arány.
<em>Hír szerkesztése</em> Október 23.: egy egész nemzet mozdult meg [AUDIO]
Az 1956-ot követő egyik legnagyobb koncepciós per a Szoboszlay-per volt.
<em>Hír szerkesztése</em> Ittasan, felfüggesztett jogsival okozott balesetet
Két személy megsérült a belvárosi ütközésben.
<em>Hír szerkesztése</em> Leadta a jelöltlistákat az RMDSZ
A cél a parlamenti mandátum megőrzése.