Elindult az idei Szórvány Kulturális Karaván

2020. július 13.
Nagy sikerrel vendégszerepelt Simonyifalván, majd Kisjenőben az Aradi Kamaraszínház – Szórvány Kulturális Karaván 2020-as turnéja keretében az elmúlt hétvégén. Ősz végéig Arad megyei kistelepüléseket keres fel a társulat a Ki szívét osztja szét című előadással, Varga Miklós főszereplésével.
<em>Hír szerkesztése</em> Elindult az idei Szórvány Kulturális Karaván
fellépés Kisjenőben | Fotó: Aradi Kamaraszínház

Olyan, a szórványban élő magyar emberekhez látogat el a kamarasznház, akik amúgy nem, vagy csak nehezen jutnak el színházba.

Simonyifalva és Kisjenő magyar közössége egyaránt megerősítette, hogy a vidéki embereknek szükségük van arra, hogy a színház saját közegükben szólítsa meg őket, hiszen az ott szerzett kulturális élmények az összetartozást és a rájuk figyelés érzését erősítik. Különösen fontos ez a mostani járványhelyzetben, amikor hónapok óta nincsenek rendezvények. Mindkét településen szép számú közönség fogadta a Ki szívét osztja szét című táncszínházi produkciót, amelyet Varga Miklós színész-énekes főszereplésével és a békéscsabai Tabán Táncegyüttessel közösen állított színpadra az Aradi Kamaraszínház.

A Tabán Táncegyüttes ars poeticájához tartozik „a magyar kultúra közvetítése a határon túli magyar testvérek számára”. Farkas Tamás, a tánccsoport művészeti vezetője, a kortárs táncjáték koreográfusa a turné kapcsán kiemelte: „Azért jöttünk, hogy szolgáljunk az itt élő magyarságnak”.

A simonyifalvi vendégszereplés után Varga Miklós színész-énekes arról beszélt, hogy tapasztalatai szerint magyarnak lenni elsősorban a határon túl élőknek fontos. „Ők azok, akik őrzik magyarságukat és ezért is érdemes nekik elvinni az ilyen jellegű műsorokat. Én a magam módján próbálom tartani bennük a lelket, hogy őrizzék meg a magyarságukat, mert érdemes, mert soha nem tudhatjuk, hogy mikor fordul a történelem kereke” – nyilatkozta a legendás énekes.

Kamara-Karaván Simonyifalván

Közzétette: Aradi Kamaraszínház – 2020. július 11., szombat

A Kamara-karaván első két állomásán az előadásnak nagy sikere volt, a közönség tagjai közül többen meghatódva hallgatták Varga Miklós kivételesen karakteres hangját és jól ismert dalait, miközben a Tabán Táncegyüttes tagjai felejthetetlen élményt nyújtottak táncjátékukkal. A tervek szerint a karaván Szentpálon, Nagyiratoson, Majláthfalván, Zimándújfalun, Kisiratoson és Kisperegen folytatódik.

Az Aradi Kamaraszínház – Szórvány Kulturális Karaván 2020” program a Magyar Kormány által, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-én keresztül támogatott nagyszabású kulturális projekt keretében valósul meg. Az előadássorozat partnere az Arad megyei RMDSZ-szervezet.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> 2. Liga: bajnok és feljutott az UTA!
Tizenkét év után ismét az első osztályban szerepelhet az aradi csapat.
Hír beküldése
A vesztegzár két hétig tart, ez alatt korlátozzák a ki- és beutazásokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyarok Kenyere: összeöntötték a felajánlott búzát Szarvason
Arad megyei résztvevői is voltak az ünnepségnek.
<em>Hír szerkesztése</em> Arad megyében is kötelezővé tették a szabadtéri maszkviselést
Augusztus elsejétől lép életbe a határozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Négy tucat migránst találtak egy kamionban
Török sofőr csempészte az ázsiai és afrikai bevándorlókat.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyar személyiségeket is felterjesztettek a városnapi kitüntetésekre
Három név a tizennégyből.
<em>Hír szerkesztése</em> Zsóri Dániel: öt meccs, négy gól
Remek formában a Puskás-díjas simonyifalvi labdarúgó.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem tudta bebiztosítani a feljutást az UTA [FRISSÍTVE]
Újabb hazai veresége ellenére még első helyen áll az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Szerencsés kimenetelű baleset Borosjenőben
Látványnak nem rossz, de...
<em>Hír szerkesztése</em> Ingázó-igazolvány a határon átjáró munkavállalóknak
Az RMDSZ tervezete értelmében újabb tíz román–magyar határátkelőt is megnyitnának.