Életmese – a magyar irodalom legjava az Aradi Kamaraszínházban

2022. május 16.
Május 31-én, kedden 19 órakor az Életmese című irodalmi est zárja a májust az Aradi Kamaraszínházban. Fellépnek: Sáfár Mónika, Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, Hommonay Zsolt, Jászai Mari-díjas színművész, rendező és Petneházy Attila színművész, miniszteri biztos. A zenével és életkori sajátosságok figyelembevételével született irodalmi kalauzolás támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.
<em>Hír szerkesztése</em> Életmese – a magyar irodalom legjava az Aradi Kamaraszínházban

Az irodalmi est alkotói versekből, prózai részletekből, zenével és játékba rejtett finom humorral szőtték Életmesévé a magyar irodalom legjavát. A különös műgonddal szerkesztett előadás az embert különböző életszakaszaiban helyezi nagyító alá, elgondolkodtató, érzelmektől sem mentes pillanatokat idézve. Az emberi lét lényeges kérdései örök változatlansággal ismétlődnek, az azokra adott válaszok is időtől, kortól, századoktól függetlenül örök érvényességet és rendet mintáznak. Szellemes, könnyed stílus jellemzi a gazdag irodalmi műsort, melynek érdekessége a kortárszenei idézetek párhuzamba állítása a 20. századi művekkel.

Az Életmese című előadás gerincét ismert művek alkotják, emellett elhangzanak olyan kiváló magyar költők és írók tollából származó irodalmi kuriózumok, amelyek kiállták az idő próbáját. Márai Sándor, Kosztolányi Dezső, Weöres Sándor, József Attila, Ady Endre, Kányádi Sándor, Szilágyi Domokos vagy Örkény István írásai mellett kortárs alkotók, mint például Szabó T. Anna vagy Lackfi János virtuóz szövegei is helyet kapnak a másfél órás irodalmi esten.

Az Életmesében színpadra lép Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész, akit az operettől kezdve a musicalen át az operáig számos szerepben láthatott már a közönség. Az est másik fellépője és egyben rendezője a szintén Jászai Mari-díjas Hommonay Zsolt színész, énekes, dalszövegíró, aki pályája során az operettirodalom remekeinek sorát játszotta végig, ugyanakkor elénekelte világhírű és magyar musicalek főszerepeinek a legjavát is. Petneházy Attila a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészeként vált ismertté, később a politika színpadára lépett. A magyar-magyar kapcsolatok fejlesztéséért felelős miniszteri biztos az Aradi Kamaraszínház visszatérő vendége, ezúttal mégis színészként láthatja őt viszont az aradi közönség.

Jegyek 20 (teljes ár), 10 (nyugdíjas, egyetemista) és 5 (diák) lejes áron kaphatók a nagyszínház pénztárában, valamint online a www.eventim.ro oldalon. A jegyiroda nyitvatartása: kedden, szerdán és pénteken 10–16 óra között, csütörtökön 10–14 és 17-19 óra között, szombaton és vasárnap 10–12 és 17–19 óra között, hétfőn zárva. Foglalás, információ a 0744/475–147-es telefonszámon lehetséges. 

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> A mácsai Damjanich–Lahner-emlékmű megtisztítása [AUDIO]
Nagy István a magyar történelmi emlékjelek iránt érzett felelősségtudatból végezte el a munkát.
Hír beküldése
A római katolikus plébánia és a Kolping Család szervezésében.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyereknapi programok Kisiratoson
Minden korosztályt várnak.
<em>Hír szerkesztése</em> Gránit táblák őrzik a néhai pécskai pedagógusok emlékét [AUDIO]
A temetőkápolna falán helyezték el az emlékjelet.
<em>Hír szerkesztése</em> Viharokra és jégesőre figyelmeztet a meteorológia
A csapadékmennyiség elérheti a 40-70 litert négyzetméterenként.
<em>Hír szerkesztése</em> Megteltek a kutak, kiöntöttek a hegyvidéki patakok
Villámárvizek voltak Arad megye keleti részén.
Hír beküldése
Novák Katalin szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, azt követően jelent meg Facebook-oldalán egy videó, melyben a székely himnusz egy részlete hangzik el. A Facebook-poszt címeként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!” sort emelte ki a magyar köztársasági elnök.
<em>Hír szerkesztése</em> Pünkösdi királyválasztás Ópusztaszeren
Az emlékparkban eltöltött idő a nemzeti identitástudat megerősítéséhez is hozzájárul.
<em>Hír szerkesztése</em> Hétfő reggel rengett a föld Arad megyében
Egy hete tartanak a földmozgások.
<em>Hír szerkesztése</em> A kormány újabb ígérete ellenére is folytatódik a pedagógusok sztrájkja
Attól sem zárkóznak el, hogy bojkottálják a nyolcadikosok vizsgáját és az érettségit.