E-líra 100

2019. október 18.
Október 28-án, hétfőn 19 órakor hiánypótló előadásra várja a vers- és színházszerető közönséget az Aradi Kamaraszínház a Bábszínház termébe. Az E-líra 100 című „verses szeánsz” egy szubjektív válogatás az elmúlt 100 év erdélyi költészetéből, úgy is mondhatnánk, az erdélyi magyar irodalom kötelező versei.
<em>Hír szerkesztése</em> E-líra 100
Éder Enikő aradi színművész is fellép

Ezen a másfél órás esten viszont semmi sem kötelező. Költői kalandozásra hívják a nézőt az előadók, Éder Enikő, Tapasztó Ernő, Harsányi Attila és Tege Antal, szellemidézésre: költőket, hangulatokat idézünk, felfedezünk újakat vagy újra találkozunk régi versekkel, páratlan szépségükben gyönyörködünk.

Félreteszünk mindent, ami hétköznapi és átengedjünk magunkat annak a különleges hangulatnak, amely az erdélyi magyar költészet sajátossága. Éder Enikő és Borsos Pál előadásában, általuk megzenésített versek is elhangzanak az est során.

Az est ötlete egy hangoskönyv megálmodásából született. Erdélyi magyar költők középiskolában tanított verseiből és azokból, amelyek kimaradnak a kötelező tananyagból, ad ki jövőre válogatást az Aradi Kamaraszínház hangoskönyv formájában. Felkértük Ruja Ildikó magyartanárt és Karácsonyi Zsolt költőt, a Helikon irodalmi folyóirat főszerkesztőjét, az Erdélyi Magyar Írók Ligája (EMIL) elnökét, hogy válogassák ki az erdélyi magyar irodalom roppant gazdagságából azt, ami szerintük kötelező. Ennek az anyagnak egy, az előadók által szubjektíven kiválogatott, töredékét láthatja-hallhatja most az aradi közönség.

Áprily Lajos, Tompa László, Bartalis János, Dsida jenő, Szabédi László, Kányádi Sándor, Szilágyi Domokos, Hervay Gizella, Farkas Árpád, Páskándi Géza, Markó Béla, Fekete Vince, Kovács András Ferenc és a többiek verseit hallgatva a néző borzonghat, sírhat, de mosolyoghat is, hiszen az erdélyi magyar lírára büszkék lehetünk, költőink szervesen illeszkednek az egyetemes magyar irodalom alkotói közé. Ez az est közelebb kívánja hozni a verset, amelyet sokszor elfelejtünk olvasni és amely nélkül a lélek egy pontja érintetlenül marad. Ajándékozzuk meg magunkat másfél óra verssel!

Az est a Magyar Kormány – Nemzetpolitikai Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával megvalósuló program keretében jött létre. Az előadásra a belépés ingyenes. Helyfoglalás érkezés sorrendjében.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> 2. Liga: bajnok és feljutott az UTA!
Tizenkét év után ismét az első osztályban szerepelhet az aradi csapat.
Hír beküldése
A vesztegzár két hétig tart, ez alatt korlátozzák a ki- és beutazásokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyarok Kenyere: összeöntötték a felajánlott búzát Szarvason
Arad megyei résztvevői is voltak az ünnepségnek.
<em>Hír szerkesztése</em> Arad megyében is kötelezővé tették a szabadtéri maszkviselést
Augusztus elsejétől lép életbe a határozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Négy tucat migránst találtak egy kamionban
Török sofőr csempészte az ázsiai és afrikai bevándorlókat.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyar személyiségeket is felterjesztettek a városnapi kitüntetésekre
Három név a tizennégyből.
<em>Hír szerkesztése</em> Zsóri Dániel: öt meccs, négy gól
Remek formában a Puskás-díjas simonyifalvi labdarúgó.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem tudta bebiztosítani a feljutást az UTA [FRISSÍTVE]
Újabb hazai veresége ellenére még első helyen áll az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Szerencsés kimenetelű baleset Borosjenőben
Látványnak nem rossz, de...
<em>Hír szerkesztése</em> Ingázó-igazolvány a határon átjáró munkavállalóknak
Az RMDSZ tervezete értelmében újabb tíz román–magyar határátkelőt is megnyitnának.