Dante Pokla a kamaraszínház műsorán

Gyabronka József | A kamaraszínház által közreadott felvétel

Gyabronka József | A kamaraszínház által közreadott felvétel

November 9-én, csütörtökön 19 órakor a budapesti Orlai Produkció és a Katona József Színház koprodukcióját, Dante Pokol című előadását láthatja a közönség az aradi Bábszínház termében.

Gyabronka József színművész monodrámaként adja elő az Isteni színjáték Pokol-énekét. A szöveget Török Tamara állította össze és szerkesztette, Kocsis Gergely rendezte. Dante remekműve Nádasdy Ádám új fordításában, élő nyelven és – nem mellesleg – érthetően szólal meg, ezzel pedig Dante világa közel kerül a mához, a dantei utazás egyszerre megrendítő és szórakoztató lesz az Aradi Kamaraszínház nézői számára.

Dante hétszáz évvel ezelőtt, 1321-ben, a halála évében fejezte be az Isteni színjátékot. Az előadás Dante misztikus utazásának azt a részét mutatja be, amelyben a Poklot járja végig Vergilius vezetésével, és olyan bűnösökkel találkozik, akik nemcsak saját korukra hatottak, hanem életük és haláluk számos tanulságot tartogat az utókor számára is. Mértéktelenek, csalók, megtévedt szerelmesek, tolvajok, gyilkosok, öngyilkosok, jósok, hízelgők, nyerészkedők, viszályszítók, árulók jelennek meg burjánzó összevisszaságban a pokolbeli tájakon, köztük Dante politikai ellenfelei is (hiszen épp korának kétségbeejtő politikai helyzetén elkeseredve kezdte írni az Isteni színjátékot két évtizeddel korábban), akik akár a mi kortársaink is lehetnének.

A kalandos történet különböző mozzanataihoz mindenki más-más asszociációkat társít aszerint, hogy kinek-kinek mit jelent a pokol a 20-21. században.

Az előadásra érvényesek a Kamara-bérletek, valamint jegyek válthatók a nagyszínház pénztárában, illetve online a www.eventim.ro oldalon. A jegyiroda nyitva tartása: kedden, szerdán és pénteken 10–16 óra között, csütörtökön 10–14 és 17–19 óra között, szombaton és vasárnap 10–12 és 17–19 óra között, hétfőn zárva. Foglalás, információ a 0744/475–147-es telefonszámon lehetséges.

A rovatból ajánljuk:

Belső tízezer
Az Aradi Kamaraszínház szervezésében november 20-án, hétfőn 18 órakor első regényét mutatja be Karácsonyi Zsolt író, költő, műfordító Aradon.
Változatos november az Aradi Kamaraszínházban
Temesvári és budapesti vendégelőadások.
„A színészi és a költői énem kiegészíti egymást” [AUDIO]
A múlt kedden mutatták be Aradon Kézdi Imola Lélekporc című verseskötetét.